Gå videre til innhold

Blogginnlegg -

Fem år siden Fukushima. Hva nå med kjernekraft i Japan?

I dag er det fem år siden den forferdelige kjernekraftulykken i Japan. 11. mars 2011 rullet en flodbølge innover åkerlandskapet på øya i Stillehavet. Bølgen satte kjernekraftverket Fukushima ute av drift og Japan stengte ned nesten alle sine kjernekraftverk.

Før ulykken bestod kraftproduksjonen av 60 prosent fossil, 30 prosent kjernekraft og kun 10 prosent fornybar.

Etter Fukushima-ulykken ble kjernekraften tatt ut av energimiksen og erstattet med flytende naturgass - LNG og olje. Japan ble med det verdens største importør av LNG, og andelen fossil brensel økte fra 60 til 90 prosent av kraftproduksjonen. Fornybarandelen har stått på stedet hvil i femårsperioden. Noe kjernekraft er nå på vei opp og presser olje ut av energimiksen.

I de langsiktige planene skal fremdeles 60 prosent av kraftproduksjonen i Japan komme fra fossil energi. Landet har ambisjoner om å øke fornybarhetsandel til 20 prosent på bekostning av kjernekraft.

Fremover i solens rike
Japan har slitt med lav økonomisk vekst i flere år. Byrden med å importere store mengder energi har lagt en demper på vekstutsiktene. Til tross for lav økonomisk vekst, investeres det over 20 milliarder dollar i året på sol. Flytende solparker er en del av løsningene. Øylandet er, basert på tall fra utgangen av 2014, verdens nest største solkraftprodusent. De deler sølvplassen med USA. Kina har mest installert solkrafteffekt. Europa er representert med Tyskland på tredje plass.

Til tross for investeringer i fornybar energi skal fossil brensel dekke mer enn halvparten av Japans elektrisitetsproduksjonen i fremtiden.

Se hvordan Andreas Myhre, direktør krafthandel, reagerte da bildene 11. mars 2011 begynte å rulle over skjermene på kontoret.


Kilder:
http://blog.mysanantonio.com/atlarge/2015/08/commentary-what-a-nuclear-restart-means-for-japanese-oil-demand/

http://solarindustrymag.com/global-solar-pv-capacity-to-exceed-310-gw-by-years-end-ihs

Emner

Kontakter

Relatert innhold

  • LOS Energy alene på toppen

    ​For andre gang har EPSI Rating Norge gjennomført en kundetilfredshetsundersøkelse blant bedriftskunder i strømmarkedet. Resultatene for 2015 plasserer LOS Energy på toppen av pallen, med en score på hele 72,9. - LOS Energy får jevnt over gode tilbakemeldinger, og lykkes i større grad enn konkurrentene å leve opp til kundenes forventninger, forteller Fredrik Høst, daglig leder EPSI Norge.

  • Vel blåst februar gir lavere strømpris

    ​Mildvær, mye vann i magasinene og høy produksjon av vindkraft gjorde at strømprisen falt kraftig i februar. Engrosprisen for strøm på Sørlandet endte på rekordlave 18,3 øre per kilowattime, ned hele 25 prosent fra januar.

  • Colombiansk lønnsoppgjør med globale konsekvenser - Kraftkommentar fra LOS Energy

    Det norske lønnsoppgjøret vil ikke ha innvirkning på kraftprisen, men det vil derimot det colombianske ha. Gruvearbeiderne i Colombia er opptatt med lønnsforhandlinger. Som vanlig er det tøffe krav med steile parter, og det trues med streik. Arbeidstakerne har gitt frist tirsdag 15. mars for å komme frem til et tilfredsstillende resultat.

  • Vi reagerer når noe skjer - Innblikk i kraftforvalternes hverdag

    I dag er det fire år siden den forferdelige kjernekraftulykken i Japan. Her kan du se hvordan vår direktør for kraftforvaltning reagerte når bildene begynte å rulle over skjermene på kontoret. - På morgenen en marsdag i 2011 står jeg her på jobb og ser en bølge som rullet innover åkerlandskapet et sted i verden. Få minutter etterpå var vi enige om at dette var dramatisk.

  • Derfor er strømprisen rekordlav

    Strømprisen i Sør-Norge var i 2015 på sitt laveste nivå på 15 år. Alt tyder på at strøm vil være billig i mange år fremover.18 øre per kilowattime ble fasiten for gjennomsnittlig engrospris (eks. mva) i 2015. Strømprisen falt dermed hele fem øre fra året før. Årsaken er varmt og vått vær, mer fornybar kraftproduksjon og fall i kullkraftprisen.

  • Energieffektivisering drevet frem av økonomi

    Energieffektivisering står høyt på dagsorden i næringslivet. Det er økonomien som er driver og sørger for handling. Privatkundene henger imidlertid etter. Der går det alt for sakte, ifølge Zero. I en undersøkelse foretatt tidligere av Wergeland/Apenes på oppdrag fra LOS Energy i år, fremgår det at næringslivskunder setter energieffektivisering høyt på dagsorden.

  • Fornybar skviser forurensende energi

    Denne høsten ble historisk. For første (men garantert ikke siste) gang i historien har fornybar energi utkonkurrert og presset kjernekraft ut av markedet. Det historiske øyeblikket fant sted i Sverige i oktober da det ble besluttet å stenge ned fire kjernekraftanlegg (blokker) innen 2020. Markedsprisene er for lave, den svenske kjernekraften er ikke lenger lønnsom.