Blogginnlegg -
Fem år siden Fukushima. Hva nå med kjernekraft i Japan?
I dag er det fem år siden den forferdelige kjernekraftulykken i Japan. 11. mars 2011 rullet en flodbølge innover åkerlandskapet på øya i Stillehavet. Bølgen satte kjernekraftverket Fukushima ute av drift og Japan stengte ned nesten alle sine kjernekraftverk.
Før ulykken bestod kraftproduksjonen av 60 prosent fossil, 30 prosent kjernekraft og kun 10 prosent fornybar.
Etter Fukushima-ulykken ble kjernekraften tatt ut av energimiksen og erstattet med flytende naturgass - LNG og olje. Japan ble med det verdens største importør av LNG, og andelen fossil brensel økte fra 60 til 90 prosent av kraftproduksjonen. Fornybarandelen har stått på stedet hvil i femårsperioden. Noe kjernekraft er nå på vei opp og presser olje ut av energimiksen.
I de langsiktige planene skal fremdeles 60 prosent av kraftproduksjonen i Japan komme fra fossil energi. Landet har ambisjoner om å øke fornybarhetsandel til 20 prosent på bekostning av kjernekraft.
Fremover i solens rike
Japan har slitt med lav økonomisk vekst i flere år. Byrden med å importere store mengder energi har lagt en demper på vekstutsiktene. Til tross for lav økonomisk vekst, investeres det over 20 milliarder dollar i året på sol. Flytende solparker er en del av løsningene. Øylandet er, basert på tall fra utgangen av 2014, verdens nest største solkraftprodusent. De deler sølvplassen med USA. Kina har mest installert solkrafteffekt. Europa er representert med Tyskland på tredje plass.
Til tross for investeringer i fornybar energi skal fossil brensel dekke mer enn halvparten av Japans elektrisitetsproduksjonen i fremtiden.
Se hvordan Andreas Myhre, direktør krafthandel, reagerte da bildene 11. mars 2011 begynte å rulle over skjermene på kontoret.
http://solarindustrymag.com/global-solar-pv-capacity-to-exceed-310-gw-by-years-end-ihs