Gå videre til innhold

Blogginnlegg -

Derfor er strømprisen rekordlav

Strømprisen i Sør-Norge var i 2015 på sitt laveste nivå på 15 år. Alt tyder på at strøm vil være billig i mange år fremover.18 øre per kilowattime ble fasiten for gjennomsnittlig engrospris (eks. mva) i 2015. Strømprisen falt dermed hele fem øre fra året før. Årsaken er varmt og vått vær, mer fornybar kraftproduksjon og fall i kullkraftprisen.



Vinteren 2014 var historisk mild, og årets vinter fortsatte i samme spor. Det kontinuerlige fraværet av vinter resulterte i et overraskende stort fall i engrosprisen på strøm. Store snømengder i fjellet bidro til å holde strømprisen nede. For selv om fyllingsgraden i de norske magasinene var på et normalt nivå i vårmånedene, måtte vannkraftprodusentene rydde plass til vannet som ville komme når snøen smeltet.

I mars offentliggjorde Kina planer om å redusere sitt forbruk av kull. Den nye politikken fra Kina overrasket markedet og resulterte umiddelbart i lavere kullpriser. Kull er en mye brukt kraftproduksjonskilde i Europa og i direkte konkurranse med strøm.

Negative priser
Midt i april opplevde vi negative priser i et helt døgn i Tyskland. Negative priser betyr at forbrukeren får betalt for å bruke strøm. Årsaken til de negative prisene var stor vindkraftproduksjon i kombinasjon med at de gamle kullkraftverkene ikke ble skrudd av.

Mai måned ble annerledes. Varmen uteble og i fjellet var det fortsatt skiføre. Prisnedgangen på strøm kom som følge av mer regn og snø enn normalt. I mai måned ble deg også satt rekorder innen fornybarproduksjon i Tyskland, som gir lave priser også i Norge.

Redusert forbruk og høy produksjon av strøm i Sverige i juni, fikk engrosprisen på strøm til å stupe til det laveste nivået siden 2002.

Dårlig sommervær
Sommerværet ble aldri det helt store, men trøsten får være at det ble sommerens strømregning heller ikke. Selv om mange av oss hadde full effekt på terrassevarmerne, ble det totale strømforbruket likevel lavt. Snøsmelting skapte produksjonspress i juli, og samtidig fordampet det mindre vann enn normalt som følge av det kjølige været. I fjellet regnet det dessuten nesten annenhver dag, så årets sommer bød virkelig på tøffe konkurranseforhold for vannkraftprodusentene.

Gjennomsnittlig engrospris (eks. mva) i Kristiansand steg fra 8 øre per kilowattime i juli til 10,5 øre i august. Prisen var likevel godt under halvparten av det den pleier å være på denne årstiden. Energi- og råvarepriser fikk også en knekk som følge av børskrakk i Asia. Når børsen i Kina faller, faller alle andre børser og råvareprisene falt enda brattere enn tidligere

Historisk lave priser
Ekstremværet «Petra» presset strømprisene ned til historisk lave nivåer for september.
«Petra» førte ikke bare til flom i deler av landet, men la også igjen store vannmengder som ble brukt til å produsere kraft. I et marked som fortsatt var preget av en sterk tilbudsside, bidro «Petra» til å presse prisene ytterligere.

I oktober måned økte strømprisen kraftig. Høstferien bød på knallvær, som fortsatte uken etter. De fine dagene var kun avbrutt av spredte byger. I slikt vær er kraftproduksjon fra vindmøller nesten fraværende, og nattemperaturene falt til nivåer som får strømforbruket til å øke. Prisbildet ble også preget av beslutninger rundt svensk kjernekraft. Svenskene har bestemt seg for å fase ut fire av totalt 10 kjernekraftanlegg (blokker) innen 2020. Strømprisene forventes å være så lave at det ikke vil være lønnsomt å produsere med disse enhetene.

November var full av regn og vind, og mildere enn vanlig. Derfor ble strømprisen lavere enn forventet. Strømprisene er også under press på grunn av svake priser på andre energiformer som olje, gass og kull. Overføringskabler nordover mot Finland, østover mot Sverige og Øst-Europa og sørover mot Tyskland og Nederland, gjør at strømprisene i nabolandene påvirker vår egen strømpris. Her hjemme fikk påvirket også politisk enighet om statsbudsjettet strømprisen, med blant annet økning i forbruksavgiften fra 1. januar 2016.

Veldig billig – veldig lenge
Klimaet påvirker i stor grad strømprisene, men også andre faktorer er med på å trekke ned de langsiktige prisforventningene i strømmarkedet. Subsidiering av fornybar kraft har gjort Sverige til Norden største vindkraftprodusent. Danmark bygger også mye ny vindkraft, og Norge øker kapasiteten innen vannkraft.

Fra Finland venter vi inn ny kjernekraft, mens i Tyskland bygges det subsidiert vind- og solkraftproduksjon. I det store bildet har dette resultert i et overskudd av kraft i hele Nord-Europa.

Selv kullkraft er blitt billigere i Europa. Det er ikke bare oljeprisen som har falt mye det siste året, men også kull- og gassprisen har falt på grunn av lavere økonomisk utvikling og større tilbud enn etterspørsel etter energi i Europa. Også prisen for å slippe ut CO2 holder seg lav siden det er overskudd av utslippsrettigheter i Europa. Lavere strømpriser i Europa er med å trekke ned strømprisene her hjemme.

Related links

Emner

Kontakter

  • Illustrasjonsfoto: Slutt på kjernekraft
    Illustrasjonsfoto: Slutt på kjernekraft
    Lisens:
    Creative Commons navngivelse
    Filformat:
    .jpg
    Størrelse:
    645 x 439, 261 KB
    Last ned
  • Utenlandsk valuta: Kinesisk Yuan
    Utenlandsk valuta: Kinesisk Yuan
    Lisens:
    Creative Commons navngivelse
    Filformat:
    .jpg
    Størrelse:
    3180 x 2336, 7.73 MB
    Last ned
  • Arabiske personer med kameler i solnedgang
    Arabiske personer med kameler i solnedgang
    Lisens:
    Creative Commons navngivelse
    Filformat:
    .jpg
    Størrelse:
    5000 x 3333, 11.1 MB
    Last ned
  • Evenstad kraftstasjon 16.09.2015
    Evenstad kraftstasjon 16.09.2015
    Lisens:
    Creative Commons navngivelse
    Filformat:
    .jpg
    Størrelse:
    7360 x 4912, 3.69 MB
    Last ned
  • Nidelva var et mektig skue under «Petra», her ved Rygene kraftstasjon
    Nidelva var et mektig skue under «Petra», her ved Rygene kraftstasjon
    Lisens:
    Creative Commons navngivelse
    Filformat:
    .jpg
    Størrelse:
    7360 x 4912, 3.29 MB
    Last ned
  • Illustrasjonfoto: Rushtrafikk i Paris med Triumfbuen i bakgrunnen
    Illustrasjonfoto: Rushtrafikk i Paris med Triumfbuen i bakgrunnen
    Lisens:
    Creative Commons navngivelse
    Filformat:
    .jpg
    Størrelse:
    3717 x 1652, 4.46 MB
    Last ned
  • Illustrasjonsbilde: Klima og CO2
    Illustrasjonsbilde: Klima og CO2
    Lisens:
    Creative Commons navngivelse
    Filformat:
    .jpg
    Størrelse:
    2634 x 1866, 2.05 MB
    Last ned
  • LOS Energy Kraftkommentar årsoppsummering 2015
    Spill av video
    LOS Energy Kraftkommentar årsoppsummering 2015
    Lisens:
    Creative Commons navngivelse
    Filformat:
    .mp4
    Lengde:
    1:31
    Last ned

Relatert innhold

  • Sommerens fineste dag

    Etter strømforbruket å dømme var 23. august sommerens fineste dag på Sørlandet. Det var den dagen da husholdningene i landsdelen brukte aller minst strøm. Årets laveste strømforbruk blant LOS’ privatkunder på Agder måles normalt i løpet av sommerferien. I år kom bunn-notering først etter skolestart.

  • Petra presset strømprisen ned

    Petra presset strømprisen ned

    ​Ekstremværet «Petra» presset strømprisene ned til historisk lave nivåer for september. «Petra» førte ikke bare til flom i deler av landet, men la også igjen store vannmengder som ble brukt til å produsere kraft. I et marked som fortsatt er preget av en sterk tilbudsside, bidro «Petra» til å presse prisene ytterligere.

  • Kraftig økning i strømprisen i oktober

    Kraftig økning i strømprisen i oktober

    ​Engrosprisen på strøm steg fra 12 til 20 øre per kilowattime i oktober. Likevel var prisen adskillig lavere enn normalt i oktober. - Vi kommer fra ekstremt lave prisnivåer. Så selv om økningen i oktober var kraftig, så er det et stykke opp til de vanlige prisnivåene for årstiden. Engrosprisen på strøm er fortsatt billig sett i forhold til historiske priser, sier Andreas Myhre i LOS Energy.

  • Møkkavær gav lave strømpriser i november

    ​November var full av regn og vind, og mildere enn vanlig. Derfor ble strømprisen lavere enn forventet. - Aldri så galt at det ikke er godt for noe. For strømkundene ble november en flott måned, sier Andreas Myhre, direktør kraftforvaltning i LOS Energy.

  • Vinteren som uteble - Strømprisen falt 13 prosent i mars

    ​Allerede lave engrospriser på strøm ble enda lavere i mars. Nå ventes prisene å flate ut fram mot sommeren. - Det kontinuerlige fraværet av vinter resulterte i et overraskende stort fall i engrosprisen på strøm i mars, sier direktør for krafthandel i LOS Energy, Andreas Myhre. Gjennomsnittsprisen uten moms i Sør-Norge falt fra 24,61 øre/kWh i februar til 21,42 øre/kWh i mars (ned 13 prosent).

  • Mens vi venter på snøsmeltingen

    Mens vi venter på snøsmeltingen

    Prisen på strøm holder seg stabilt lavt nå om dagen. Årets Skarverenn på Hardangervidda gikk på blå ekstra, og vi venter fortsatt på at snøen skal smelte. Engrosprisen på strøm beveget seg knapt fra mars til april. I gjennomsnitt lå den på 21,1 øre/kWh i Kristiansand i april, ned fra 21,4 øre/kWh i mars.

  • Snø i fjellet smelter strømprisen

    ​Engrosprisen på strøm falt fra 21,1 øre/kWh til 18,1 øre/kWh i mai. Det er dobbelt så mye som forventet. Rekordmye snø i fjellet gir utsikter til enda lavere strømpriser i sommer.

  • 13 år siden strømprisen var like lav

    ​Engrosprisen på strøm stupte i juni til det laveste nivået siden 2002. Og strømmen blir trolig enda rimeligere i juli. Redusert forbruk og høy produksjon av strøm i Sverige er årsakene til prisfallet.

  • Nytt prisras på strøm

    Nytt prisras på strøm

    Gjennomsnittstemperaturen på Hovden og engrosprisen på strøm var lik i juli. Strømprisen har ikke vært lavere siden 2000.

  • Kuldesjokk, men ikke prissjokk

    Kuldesjokk, men ikke prissjokk

    Strømprisen (engrospris) nærmet seg én krone per kilowattime under den verste kuldeperioden i januar. Men kulda forsvant så fort at gjennomsnittprisen for måneden likevel ble lavere enn normalt. Aldri før har det vært brukt mer strøm på Sørlandet enn i timen mellom 08.00 og 09.00 torsdag 21. januar. Sørlendingene brukte mer enn 1,2 millioner kilowattimer i denne morgentimen.

  • Vel blåst februar gir lavere strømpris

    Vel blåst februar gir lavere strømpris

    ​Mildvær, mye vann i magasinene og høy produksjon av vindkraft gjorde at strømprisen falt kraftig i februar. Engrosprisen for strøm på Sørlandet endte på rekordlave 18,3 øre per kilowattime, ned hele 25 prosent fra januar.

  • LOS Energy alene på toppen

    LOS Energy alene på toppen

    ​For andre gang har EPSI Rating Norge gjennomført en kundetilfredshetsundersøkelse blant bedriftskunder i strømmarkedet. Resultatene for 2015 plasserer LOS Energy på toppen av pallen, med en score på hele 72,9. - LOS Energy får jevnt over gode tilbakemeldinger, og lykkes i større grad enn konkurrentene å leve opp til kundenes forventninger, forteller Fredrik Høst, daglig leder EPSI Norge.

  • Svak krone påvirker strømprisen

    Svak krone påvirker strømprisen

    Den norske kronen har de siste ti årene svekket seg med 17 prosent mot euro. Det påvirker også strømregningen din. Elektrisk kraft kjøpes og selges i et felles nordisk marked notert i euro. Derfor har endringer i styrkeforholdet mellom kroner og euro stor innvirkning på kraftprisen du og jeg betaler. En euro koster i dag rundt 9,50 kroner, mens den i 2006 kostet rundt 8,00 kroner.

  • Lave strømpriser gir unødvendig sløsing

    ​Lave strømpriser gjør at bedrifter satser for lite på strømsparing og energieffektivisering, sier Andreas Myhre, direktør kraftforvaltning i LOS Energy. Han mener at det er millioner å spare selv om prisene er lave. En investering i dag gjør deg rustet til tøffere tider og høyere priser, mener han.

  • Svak krone påvirker strømprisen

    Svak krone påvirker strømprisen

    Den norske kronen har de siste ti årene svekket seg med 17 prosent mot euro. Det påvirker også strømregningen din. Elektrisk kraft kjøpes og selges i et felles nordisk marked notert i euro. Derfor har endringer i styrkeforholdet mellom kroner og euro stor innvirkning på kraftprisen du og jeg betaler. En euro koster i dag rundt 9,50 kroner, mens den i 2006 kostet rundt 8,00 kroner.

  • Utsatt snøsmelting påvirker strømprisen

    Utsatt snøsmelting påvirker strømprisen

    Kuldebølgen i slutten av april har utsatt årets snøsmelting i høyfjellet. Dermed stiger strømprisen.Snøsmeltingen starter normalt for fullt i uke 17, men er i år forsinket som følge av kuldeperioden i slutten av april. Mindre tilsig av vann i elver og magasiner har vært medvirkende til at spotprisen på strøm har løftet seg ca. 2 øre/kWh bare den siste uken.

  • 2020 under 20 - Kraftkommentar fra LOS Energy

    2020 under 20 - Kraftkommentar fra LOS Energy

    For første gang ser vi terminkontraktene (fremtidskontraktene) for 2020 i kraftmarkedet priset til under 20 euro/MWh (ca 19 øre/kWh). Global pessimisme presser de fleste råvareprisene ned. Markedet forventer at strømprisen er på sitt høyeste nå og vil falle frem mot 2020.

  • Nedsmelting av påskeskisporene - Kraftkommentar fra LOS Energy

    Nedsmelting av påskeskisporene - Kraftkommentar fra LOS Energy

    ​Den offisielle snøsmeltingen begynner i slutten av april, men Norge er et langstrakt land med store høydeforskjeller. Det betyr store variasjoner i klima fra dal til fjell og fra sør til nord. Mange merket nok at skisporene smeltet i påskefjellet. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) melder også om at vannføringen er i ferd med å ta seg opp.

  • Mens vi venter på Tord Lien - Kraftkommentar fra LOS Energy

    Mens vi venter på Tord Lien - Kraftkommentar fra LOS Energy

    Energiminister Tord Lien og hans departement legger snart frem ny energimelding for Stortinget. Lien bekrefter at subsidieordninger er effektivt for å stimulere til mer utbygging av ny fornybar energiproduksjon. Hør mer i ukens kraftkommentar med porteføljeforvalter Magnus Lingjærde i LOS Energy.

  • Husker du 80-tallet? - Kraftkommentar fra LOS Energy

    Husker du 80-tallet? - Kraftkommentar fra LOS Energy

    ​Berlinmuren delte Europa i to og Bobbysocks herjet hitlistene. Du kan huske det som i går, men det er over 30 år siden. I følge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) må vi tilbake til starten av 80-tallet for å finne like høy fyllingsgrad som norske vannmagasiner hadde ved nyttår. Fyllingsgraden ligger nå på 84,4 prosent.

  • Djevelsk lav CO2-pris – Kraftkommentar fra LOS Energy

    Djevelsk lav CO2-pris – Kraftkommentar fra LOS Energy

    Etter nesten tre år med stigende CO2-pris, har markedet mistet tilliten til prisingen av utslippsrettighetene. Siden nyttår har prisen for å slippe ut et tonn CO2 falt med nesten en fjerdedel (25 prosent). Det koster nå € 6,66 (65 kroner) per tonn med CO2-utslipp. Et tonn utslipp tilsvarer ca 6 000 km i året med en relativ ny bil.

  • Vel blåst i 2015! – Kraftkommentar fra LOS Energy

    Vel blåst i 2015! – Kraftkommentar fra LOS Energy

    ​Produksjonstallene for norsk vindkraft viser en stadig økning i vindkraftproduksjonen her til lands. I fjor ble det produsert 2,5 TWh vindkraft. Det tilsvarer årsforbruket til 125 000 boliger med årlig forbruk på 20 000 kWh eller 1,7 prosent av det norske strømforbruket.

  • Den russiske bjørnen sover aldri  - Kraftkommentar fra LOS Energy

    Den russiske bjørnen sover aldri - Kraftkommentar fra LOS Energy

    ​I går tirsdag 16. februar inngikk Vladimir Putins Russland en samarbeidsavtale med OPEC. Målet med avtalen er å få kontroll på oljeproduksjonen og demme opp for den store prisnedgangen. En fallende oljepris er ikke godt nytt for en russisk økonomi hvor olje og gass står for omkring 70 prosent av den russiske eksporten.

  • ​Kan værmeldingen for mars løfte kraftprisene? - Kraftkommentar fra LOS Energy

    ​Kan værmeldingen for mars løfte kraftprisene? - Kraftkommentar fra LOS Energy

    Meteorologene har talt, mars blir årets vintermåned. Det forventes lave temperaturer og mindre vind og nedbør enn normalt. Værmeldingen vil holde kraftetterspørselen oppe og produsentene vil produsere for fullt. Kraftprisene har falt de siste årene og ligger nå på historisk lave nivåer. Markedet er preget av tilbudsoverskudd og svak etterspørselsvekst. Men hva skal til for å heve kraftprisen?

  • Colombiansk lønnsoppgjør med globale konsekvenser  - Kraftkommentar fra LOS Energy

    Colombiansk lønnsoppgjør med globale konsekvenser - Kraftkommentar fra LOS Energy

    Det norske lønnsoppgjøret vil ikke ha innvirkning på kraftprisen, men det vil derimot det colombianske ha. Gruvearbeiderne i Colombia er opptatt med lønnsforhandlinger. Som vanlig er det tøffe krav med steile parter, og det trues med streik. Arbeidstakerne har gitt frist tirsdag 15. mars for å komme frem til et tilfredsstillende resultat.

  • LOS Energy nominert til årets nyhetsrom

    LOS Energy nominert til årets nyhetsrom

    ​I løpet av året produserer LOS Energy jevnlig energirelatert innhold som samles på selskapets nyhetsrom. Nå er nyhetsrommet nominert til årets nykommer i konkurransen Årets nyhetsrom hos Mynewsdesk.

  • Fornybar skviser forurensende energi

    Denne høsten ble historisk. For første (men garantert ikke siste) gang i historien har fornybar energi utkonkurrert og presset kjernekraft ut av markedet. Det historiske øyeblikket fant sted i Sverige i oktober da det ble besluttet å stenge ned fire kjernekraftanlegg (blokker) innen 2020. Markedsprisene er for lave, den svenske kjernekraften er ikke lenger lønnsom.

  • Norske kommuner kan spare millionbeløp, hvis de bare vil.

    ​Strømutgiftene i de fleste kommuner utgjør en betydelig del av kostnadene, som regel millionbeløp. Hvis de vil, kan de redusere energiutgiftene sine med minst 20 prosent og spare millioner av kroner. Penger som kan gå til helse, skole eller samferdsel.

  • Energieffektivisering drevet frem av økonomi

    Energieffektivisering drevet frem av økonomi

    Energieffektivisering står høyt på dagsorden i næringslivet. Det er økonomien som er driver og sørger for handling. Privatkundene henger imidlertid etter. Der går det alt for sakte, ifølge Zero. I en undersøkelse foretatt tidligere av Wergeland/Apenes på oppdrag fra LOS Energy i år, fremgår det at næringslivskunder setter energieffektivisering høyt på dagsorden.

  • - Alt i alt, ganske så behagelig

    Tirsdag 3. mai satt Andreas Myhre igjen til bords med journalist Stein Ove Haugen i Økonominyhetene på HegnarTV. På menyen stod selvsagt strømprisen og trender i energimarkedet. - Alt i alt, ganske så behagelig, svarte Myhre på spørsmålet om nivået på strømprisen.

  • Kraftekspert Andreas Myhre gjest hos HegnarTV

    Andreas Myhre er LOS Energys krafthandelsdirektør og ekspert på energimarkedet. I tillegg til å være fast spaltist i Kapital og på e24.no, er Myhre også jevnlig gjest i Økonominyhetene på HegnarTV hvor han kommenterer kraftsituasjonen og prisutviklingen. Se siste TV-intervju med Andreas Myhre og Trygve Hegnar fra tirsdag 19. januar.

  • Andreas Myhre lover lave vinterpriser på strøm hos Trygve Hegnar i Økonominyhetene

    Andreas Myhre, direktør for krafthandel i LOS Energy, varslet gode tider for norske strømkunder da han var gjest hos Økonominyhetene hos HegnarTV tirsdag 17. november. Prisen på strøm har falt 30 prosent siste året og han spår ytterligere prisfall. Samtidig mener han at digitalisering forandrer strømmarkedet og presenterte et fremtidig energimarked der kWh ikke lenger vil være en salgsvare.

  • Fem år siden Fukushima. Hva nå med kjernekraft i Japan?

    Fem år siden Fukushima. Hva nå med kjernekraft i Japan?

    ​I dag er det fem år siden den forferdelige kjernekraftulykken i Japan. 11. mars 2011 rullet en flodbølge innover åkerlandskapet på øya i Stillehavet. Bølgen satte kjernekraftverket Fukushima ute av drift og Japan stengte ned nesten alle sine kjernekraftverk. Før ulykken bestod kraftproduksjonen av 60 prosent fossil, 30 prosent kjernekraft og kun 10 prosent fornybar.

  • Et farvel til dagens strømregning

    Et farvel til dagens strømregning

    Om noen år vil sol- og vindkraft la deg bruke så mye strøm du vil, uten at det synes på regningen. Men vannkraftverkene vil fortsatt få betalt – for å være standby.