Gå videre til innhold
Energieffektivisering drevet frem av økonomi

Blogginnlegg -

Energieffektivisering drevet frem av økonomi

Energieffektivisering står høyt på dagsorden i næringslivet. Det er økonomien som er driver og sørger for handling. Privatkundene henger imidlertid etter. Der går det alt for sakte, ifølge Zero.

I en undersøkelse foretatt tidligere av Wergeland/Apenes på oppdrag fra LOS Energy i år, fremgår det at næringslivskunder setter energieffektivisering høyt på dagsorden. 97 prosent av lederne i undersøkelsen svarer ja på spørsmål om strømsparing og energieffektivisering er noe som opptar dem som ledere i hverdagen.

- Hvordan er tiltakene rundt energieffektivisering sett i lys av de holdningene man har?

- Det mest gledelige med denne undersøkelsen er nettopp det at så mange som 94 prosent faktisk har gjennomført energieffektiviserende tiltak de siste tre årene. Det er ikke kun snakk om visjoner og mål, sier Guro Nereng, Seniorrådgiver og fagansvarlig bygg i Zero, til Europower.

Undersøkelse er foretatt blant 35 virksomheter som er storforbrukere av energi. Samtlige respondenter har drifts- og/eller innkjøpsansvar innenfor energi. Virksomhetene de representerer har et årsforbruk over 10 GWh.

Av respondentene er 23 kunder hos LOS Energy. De øvrige 12 representerer virksomheter som er storforbrukere av strøm, men er ikke kunder hos LOS Energy.

Drevet av økonomi
- Ser dere noen klar trend i forhold til holdninger til energieffektivisering blant store forbrukere – og i så fall hvilken?

- Dersom undersøkelsen er representativ for næringskundene rundt om så er dette lovende tendenser, sier Nereng.

Ifølge resultater fra undersøkelsen er det innsparinger og økt lønnsomhet er hoved-driver for effektiviseringstiltak. Hele 91 prosent av de spurte oppgir disse to årsakene som de viktigste driverne for å gjøre energieffektiviserende tiltak.

Samtidig er kundeforventninger tilsynelatende viktigere enn myndighetskrav, som kun 14 prosent mener er viktig.

- Går energieffektiviseringen raskt nok i forhold til de forventningene dere har?

- Ikke i alle sektorer. I industri og næringsbygg er inntrykket at det skjer mye. I det offentlige er det verre å få både tid og ressurser til å hente ut selv de lavthengende fruktene, men også her har vi mange gode forbilder. Men i husholdningssegmentet er det skralt og det går alt for sakte, påpeker Nereng.

Hun tror blant annet at det at boliger ikke får støtte fra Enova til bygningsskall-tiltak, er medvirkende til å sinke utviklingen blant privatkundene.

- Det må komme på plass, sier hun.

Isolasjon viktigste tiltak
Ifølge undersøkelsen er de vanligste tiltakene:

  • Tiltak for å balansere isolasjon (91 %)
  • Energieffektivisering av maskiner og utstyr (52 %)
  • Utarbeiding av rutiner og anbefalinger (48 %)

I tillegg nevnes også tiltak som at de har oppdatert maskinpark, redusert antall aktive rom, redusert driftstimene på ventilasjonsanlegg, byttet til fjernvarme, bygget om bioenergi anlegg, installert måleutstyr, designet om produksjonen og spart 50 prosent energi, driftsoptimalisert og investert i målere- for å kunne effektivisere og redusere forbruk i fabrikken.

Mange har gjort mye, men fortsatt er det en del som gjenstår.

- Hvilke tiltak bør prioriteres høyere ut i fra deres vurdering?

- Det vil variere fra bransje til bransje. Når det gjelder store næringskunder og industri så er nok en av de største barrierene knyttet til tiltak som gjør at produksjon må stoppes for å gjennomføre dem, sier seniorrådgiveren i Zero.

Forventninger til Enova
27 av de spurte svarer at de i enten meget stor eller stor grad forventer økt oppmerksomhet rundt energi- og miljøspørsmål. 23 av dem mener energi og miljø er dimensjoner som spiller inn på virksomhetens omdømme i meget stor eller stor grad, mens ingen av de spurte opplever at virksomhetens forhold til energi og miljø er uten betydning for omdømmet.

Hva som med rammene lagt av myndighetene. Er de lagt til rette for økt energieffektivisering?

- Hva kan myndighetene gjøre for å sette ytterligere fart i energieffektiviseringen?

- Det viktigste virkemiddelet vi har er Enova. Når Enova nå har utvidet sitt ansvarsområde – og inkluderer transport – er det viktig at de i sin neste avtale får fortsatt tydelig marsjordre om å støtte energieffektivisering i både industri, private og offentlige «yrkesbygg» og hos husholdningene, påpeker Nereng.

Hun mener at når det gjelder husholdninger, så er det viktig at man får innlemmet tiltak som god etterisolering og svært energieffektive vinduer i ordningen. Dette skiftes høyst hvert 30. år og da er det viktig at det finnes insentiv til å gjøre det energieffektivt.

- Aller helst ønsker vi oss at det lovede skattefradraget for enøk kommer på plass, og ikke slik regjeringen nå har foreslått; en ny måte å motta Enovatilskuddet på – nemlig over skatteoppgjøret. Rimelig meningsløst, sier seniorrådgiveren.

Neste uke vil både energieffektivisering og andre klimaspørsmål bli diskutert på Zerokonferansen.

Forfatter: Mona Adolfsen

Related links

Emner

Kontakter

Adrian Selberg

Adrian Selberg

Pressekontakt Digital marknadskoordinator Sverige +46 720709639
Kolbjørn Hembre

Kolbjørn Hembre

Pressekontakt Administrerende Direktør Entelios Nordic +47 99530949

Relatert innhold

Jakter Norges smarteste strømbruker

– De aller fleste bedrifter og kommuner kan spare betydelige beløp på et mer effektivt energiforbruk, sier Anders Gaudestad, administrerende direktør i LOS AS. Nå jakter selskapet kandidater fra hele Norge til finalen i LOS Energy Award.

Ny energi til Næringsforeningen

Ny energi til Næringsforeningen

Næringsforeningen i Kristiansandsregionen inngår en treårig avtale med LOS Energy. Avtalen gjør Norges største strømleverandør i bedriftsmarkedet til en av foreningens hovedsamarbeidspartnere.

Det grønne skiftet. Hva må skje i Norge?

Det grønne skiftet. Hva må skje i Norge?

Nina Jensen, generalsekretær i WWF og søster til finansminister Siv Jensen, kommer på LOS Energy Day for å snakke om det grønne skiftet i Norge. Da regjeringens forslag til statsbudsjett 2016 ble lagt frem i forrige uke, var Nina tydelig på hva hun mente om miljø- og klimaposten.

Værmeldingen for 2050

Værmeldingen for 2050

John Smits kommer til LOS Energy Day for å fortelle om klimautviklingen frem mot 2050. På vårt årlige energiseminar skal den kjente meteorologen Smits vise hvordan klimaet har utviklet seg globalt og i Norge de siste 100-150 årene. Vi skal også bli med forskerne inn i glasskula og se hvordan klimaet vil være i 2100. Det blir i hvert fall varmere og våtere

Forbrukerne blir fremtidens backup

Forbrukerfleksibilitet som energiressurs har for alvor kommet på banen. Enfo Energy har utviklet systemer som flere leverandører nå benytter, deriblant LOS.

Er du norgesmester i energiledelse? | Petra presset strømprisen ned | LOS Energy på Zerokonferansen - Nyhetsbrev fra LOS Energy

Er du norgesmester i energiledelse? | Petra presset strømprisen ned | LOS Energy på Zerokonferansen - Nyhetsbrev fra LOS Energy

​Er du norgesmester i energiledelse? Vi jakter etter Norges beste virksomhet innen energiledelse. De aller fleste bedrifter og offentlige virksomheter kan spare både miljøet, og store beløp, på mer effektivt strømforbruk. 18. november presenteres prisvinnerne på ​LOS Energy Day. Fortjener du og din virksomhet prisen? ​Meld deg på og les mer om LOS Energy Award.

Sverige fornyer fornybarsatsningen - Kraftkommentar fra LOS Energy

Sverige fornyer fornybarsatsningen - Kraftkommentar fra LOS Energy

Sverige øker sin satsning på fornybar energi. Det ble klart etter vedtak i Riksdagen i forrige uke. Målsettingen i det norsk-svenske sertifikatsystemet øker med to TWh årlig kapasitet fra 2020. Ambisjonen i sertifikatsystemet øker fra 26,4 TWh til 28,4 TWh. Økningen i sertifikatsystemet var forventet og sertifikatprisene steg marginalt på avklaringen.

Begivenhetenes måned i Paris - Kraftkommentar fra LOS Energy

Begivenhetenes måned i Paris - Kraftkommentar fra LOS Energy

Nyhetsbildet er preget av terroren i Paris. I slutten av måneden samles verdens politikere til COP21 i ​samme by. Hva gjør uroen i verden med energiprisene? Når det skjer store hendelser i verden, følger våre kraftforvaltere med på hvordan dette slår ut i kraftmarkedet. En av våre viktigste oppgaver er å reagere når noe skjer fordi dette påvirker våre kunders strømpris.

Mens vi venter på klimatoppmøtet - Kraftkommentar fra LOS Energy

Mens vi venter på klimatoppmøtet - Kraftkommentar fra LOS Energy

I forkant av klimatoppmøtet, som starter i Paris til helgen, har tre tenketanker utgitt en klimarapport som avslører hvor mye fossil energi blir subsidiert. Bare fra G20 landene er subsidiene til fossil energi nesten fire ganger så stort som de globale subsidiene til fornybar energi.

Budsjettforliket påvirker strømprisen – Kraftkommentar fra LOS Energy

Budsjettforliket påvirker strømprisen – Kraftkommentar fra LOS Energy

Budsjettforliket i Stortinget endte med en økning av elavgiften på 1,5 øre til 16,0 øre per kWh for 2016. Avgiften for 2016 blir dermed 1,85 øre/kWh høyere enn for 2015. Strømregningen består allerede av 40 prosent avgifter og elavgiften har økt to ganger bare i år. Likevel har Norge et lavere avgiftsnivå på kraft enn mange land rundt oss.

Jakter på den fleksible strømkunden

Jakter på den fleksible strømkunden

​Mens landet bokstavelig talt renner over av kraft, blir det en stadig større utfordring at hjemmene våre fylles med effektkrevende apparater som bruker mye strøm på kort tid. Dette stiller store krav til kapasiteten i kraftnettet. Smart teknologi kan imidlertid bidra til å jevne ut belastningen i nettet og dermed spare store investeringer.

Energiseminar: God energiledelse i praksis

Energiseminar: God energiledelse i praksis

​De aller fleste bedrifter og kommuner kan spare penger på et mer effektivt energiforbruk. LOS Energy inviterer til energiseminar for næringseiendom 20. april. Målet med samlingen er å gi kunnskap om energiledelse, som både styrker konkurranseevnen og lønnsomheten til virksomheten du jobber i.

Derfor er strømprisen rekordlav

Strømprisen i Sør-Norge var i 2015 på sitt laveste nivå på 15 år. Alt tyder på at strøm vil være billig i mange år fremover.18 øre per kilowattime ble fasiten for gjennomsnittlig engrospris (eks. mva) i 2015. Strømprisen falt dermed hele fem øre fra året før. Årsaken er varmt og vått vær, mer fornybar kraftproduksjon og fall i kullkraftprisen.

Norske kommuner kan spare millionbeløp, hvis de bare vil.

​Strømutgiftene i de fleste kommuner utgjør en betydelig del av kostnadene, som regel millionbeløp. Hvis de vil, kan de redusere energiutgiftene sine med minst 20 prosent og spare millioner av kroner. Penger som kan gå til helse, skole eller samferdsel.

Smarte nordmenn = smart strømmarked?

Smarte nordmenn = smart strømmarked?

Teknologien ligger klar for å spare strøm. Spørsmålet er når vi er klare for å ta det i bruk? Vi vil i årene som kommer ha nok strøm til alle, men det vil kunne oppstå problemer når mange bruker mye strøm samtidig. For å løse denne utfordringen trenger vi verken tung investering i nye produksjonsanlegg eller i nettutbygging. Vi trenger smart teknologi – og den ligger klar.

Står vi overfor svensk «Nucxit»?

Står vi overfor svensk «Nucxit»?

Mye tyder på at vi nå ser starten på slutten for svensk kjernekraft. Og du er en medvirkende årsak. Energiselskapet E.ON ønsker å fase ut kjernekraftreaktorer i Sverige. Den svenske kraftkjempen Vattenfall har allerede kommunisert stengning av atomreaktorer.

Fem år siden Fukushima. Hva nå med kjernekraft i Japan?

Fem år siden Fukushima. Hva nå med kjernekraft i Japan?

​I dag er det fem år siden den forferdelige kjernekraftulykken i Japan. 11. mars 2011 rullet en flodbølge innover åkerlandskapet på øya i Stillehavet. Bølgen satte kjernekraftverket Fukushima ute av drift og Japan stengte ned nesten alle sine kjernekraftverk. Før ulykken bestod kraftproduksjonen av 60 prosent fossil, 30 prosent kjernekraft og kun 10 prosent fornybar.

Lønnsom energidrift på timeplanen

Lønnsom energidrift på timeplanen

Energiledelse og lønnsom energidrift var tema under energiseminaret LOS Energy arrangerte 20. april på Fossekallen konferansesenter. Målet med seminaret var å vise hvordan energiledelse skaper varige verdier gjennom lavere energikostnader, forbedret omdømme og økt konkurransekraft.

Ikke fyr for kråkene! Mange kontorplasser står tomme i vinterferien. Husk å regulere ned varmen før du forlater kontoret.

Out of office? Les våre strømsparetips.

​Det er snart vinterferie i vårt langstrakte land. Før du reiser på ferie oppfordrer vi i LOS Energy deg til å slå av alle elektriske apparater på jobben og hjemme. Det er fint både for lommeboka og miljøet.