Gå videre til innhold

Blogginnlegg -

Fornybar skviser forurensende energi

Denne høsten ble historisk. For første (men garantert ikke siste) gang i historien har fornybar energi utkonkurrert og presset kjernekraft ut av markedet.

Det historiske øyeblikket fant sted i Sverige i oktober da det ble besluttet å stenge ned fire kjernekraftanlegg (blokker) innen 2020. Markedsprisene er for lave, den svenske kjernekraften er ikke lenger lønnsom.

En av de viktigste årsakene til de rekordlave energiprisene i Norden er at det produseres stadig mer fornybar energi. Prisbildet, som ser svakt ut i mange år fremover, utfordrer ikke bare lønnsomheten i dagens kjernekraftverk, men påvirker også aktører som planlegger å etablere mer kjernekraft. Det ser vi blant annet i diskusjonen rundt etableringen av enda en reaktor i Finland.

Kjernekraft er risikabelt. Det så vi blant annet i forbindelse med Fukushima-ulykken i Japan i 2011. At vi nå slipper fire kjernekraftanlegg i vårt nærmeste naboland vil mange oppleve positivt. Og at årsaken til nedbyggingen av kjernekraft er økt utbygging av fornybar energi, vil vel alle oppleve som positivt.

Midt i skiftet
For noen år siden var det utbredt skepsis til om vi ville klare å redusere forbruket av energi, og øke produksjonen fra fornybare energikilder som vann, vind, sol og varme. Nå står vi midt i det grønne skiftet, en omlegging til et grønnere og mer bærekraftig samfunn. Resultatene er målbare og gir grunn til optimisme: Verden trenger omtrent like mye energi som før, til tross for at verdens befolkning og den totale økonomien vokser. Og energimiksen blir stadig bedre. Vi bruker mindre forurensende energi og mer fornybar energi.

Dette er en vedvarende trend. Nylig bestemte Sverige seg for å øke andelen fornybar energi gjennom en økning i kvoteandelen i sertifikatsystemet. Store vindparker står klar til utbygging. På Fosen i Trøndelag er det planer om å bygge 1000 MW og på Markbygden i Sverige enorme 4000 MW. For sistnevnte prosjekt er prisene, inkludert subsidier, litt for lave til å sette i gang, men med litt drahjelp så starter utbyggingen.

Drahjelp fra Paris
Kanskje kommer drahjelpen fra klimatoppmøtet i Paris. Når alle land har lagt sine CO2-kutt på forhandlingsbordet vil det fortsatt være et betydelig gap til hva forskerne mener er nødvendige kutt. At toppmøtet blir enig om forpliktelser som vil tette gapet, er helt usannsynlig. Utslippskutt er ofte vanskelig å bli enige om. I stedet kan vi regne med at man fokuserer på hva som er mulig å få til. Og det er å bygge fornybart.

Mange industrialiserte land er allerede godt i gang. Kina bygger ut mer enn noen andre, USA inspireres av California, Japan vrir sin energimiks, Danmark har en målsetting om å være helt fornybar i fremtiden og Tyskland er bare halvveis i sitt "energiwende"-prosjekt, som innebærer en betydelig omlegging til fornybart.

Før sa vi ”Fremtiden er fornybar” med et håp i stemmen. Nå står vi midt i transformasjonen og har for alvor fått troen på at vi kan få det til. For nåtiden er allerede blitt ganske fornybar. Og fremtiden blir det enda mer.

Related links

Emner

Kontakter

Adrian Selberg

Adrian Selberg

Pressekontakt Digital marknadskoordinator Sverige +46 720709639
Kolbjørn Hembre

Kolbjørn Hembre

Pressekontakt Administrerende Direktør Entelios Nordic +47 99530949

Relatert innhold

Svak krone påvirker strømprisen

Svak krone påvirker strømprisen

Den norske kronen har de siste ti årene svekket seg med 17 prosent mot euro. Det påvirker også strømregningen din. Elektrisk kraft kjøpes og selges i et felles nordisk marked notert i euro. Derfor har endringer i styrkeforholdet mellom kroner og euro stor innvirkning på kraftprisen du og jeg betaler. En euro koster i dag rundt 9,50 kroner, mens den i 2006 kostet rundt 8,00 kroner.

LOS Energy alene på toppen

LOS Energy alene på toppen

​For andre gang har EPSI Rating Norge gjennomført en kundetilfredshetsundersøkelse blant bedriftskunder i strømmarkedet. Resultatene for 2015 plasserer LOS Energy på toppen av pallen, med en score på hele 72,9. - LOS Energy får jevnt over gode tilbakemeldinger, og lykkes i større grad enn konkurrentene å leve opp til kundenes forventninger, forteller Fredrik Høst, daglig leder EPSI Norge.

Begivenhetenes måned i Paris - Kraftkommentar fra LOS Energy

Begivenhetenes måned i Paris - Kraftkommentar fra LOS Energy

Nyhetsbildet er preget av terroren i Paris. I slutten av måneden samles verdens politikere til COP21 i ​samme by. Hva gjør uroen i verden med energiprisene? Når det skjer store hendelser i verden, følger våre kraftforvaltere med på hvordan dette slår ut i kraftmarkedet. En av våre viktigste oppgaver er å reagere når noe skjer fordi dette påvirker våre kunders strømpris.

Mens vi venter på klimatoppmøtet - Kraftkommentar fra LOS Energy

Mens vi venter på klimatoppmøtet - Kraftkommentar fra LOS Energy

I forkant av klimatoppmøtet, som starter i Paris til helgen, har tre tenketanker utgitt en klimarapport som avslører hvor mye fossil energi blir subsidiert. Bare fra G20 landene er subsidiene til fossil energi nesten fire ganger så stort som de globale subsidiene til fornybar energi.

2020 under 20 - Kraftkommentar fra LOS Energy

2020 under 20 - Kraftkommentar fra LOS Energy

For første gang ser vi terminkontraktene (fremtidskontraktene) for 2020 i kraftmarkedet priset til under 20 euro/MWh (ca 19 øre/kWh). Global pessimisme presser de fleste råvareprisene ned. Markedet forventer at strømprisen er på sitt høyeste nå og vil falle frem mot 2020.

Vindkraft større enn kjernekraft - Kraftkommentar fra LOS Energy

Vindkraft større enn kjernekraft - Kraftkommentar fra LOS Energy

I 2015 gikk vindkraft forbi kjernekraft i installert kapasitet. Vindkraftkapasiteten økte i fjor med 17 prosent , noe som tilsvarer hele 63 GW. Ved årsslutt var den installerte kapasiteten på vind 432 GW mot 382 GW kjernekraft. Kina er størst på vindkraft og har over en tredjedel av den installert kapasiteten (145 GW). På plassene bak følger USA (74,5 GW) og Tyskland (45 GW).

Kjernekraft er en del av løsningen for å møte fremtidens energibehov.

​Ny æra for kjernekraften

Den grønne bølgen skyller inn over Europa og ny fornybar kraftproduksjon skal erstatte fossile brensler og kjernekraft. Men i verden totalt sett er kjernekraften også er en del av løsningen. Hør mer i ukens kraftkommentar med porteføljeforvalter Magnus Lingjærde i LOS Energy.

NUCXIT kapittel 2 – Kraftkommentar fra LOS Energy

NUCXIT kapittel 2 – Kraftkommentar fra LOS Energy

​Vattenfall, majoritetseier i Ringhals Kjernekraftverk, informerte fredag at planlagt oppstart av reaktor 2 er utsatt. Reaktoren skulle etter planen ha oppstart 20. februar, men er nå utsatt ytterligere seks måneder til 17. september. Reaktor 2 ble tatt ut av drift i august 2014 på grunn av rustskader og utbedringer, og er planlagt stengt innen 2019.

Vel blåst i 2015! – Kraftkommentar fra LOS Energy

Vel blåst i 2015! – Kraftkommentar fra LOS Energy

​Produksjonstallene for norsk vindkraft viser en stadig økning i vindkraftproduksjonen her til lands. I fjor ble det produsert 2,5 TWh vindkraft. Det tilsvarer årsforbruket til 125 000 boliger med årlig forbruk på 20 000 kWh eller 1,7 prosent av det norske strømforbruket.

Den russiske bjørnen sover aldri  - Kraftkommentar fra LOS Energy

Den russiske bjørnen sover aldri - Kraftkommentar fra LOS Energy

​I går tirsdag 16. februar inngikk Vladimir Putins Russland en samarbeidsavtale med OPEC. Målet med avtalen er å få kontroll på oljeproduksjonen og demme opp for den store prisnedgangen. En fallende oljepris er ikke godt nytt for en russisk økonomi hvor olje og gass står for omkring 70 prosent av den russiske eksporten.

Djevelsk lav CO2-pris – Kraftkommentar fra LOS Energy

Djevelsk lav CO2-pris – Kraftkommentar fra LOS Energy

Etter nesten tre år med stigende CO2-pris, har markedet mistet tilliten til prisingen av utslippsrettighetene. Siden nyttår har prisen for å slippe ut et tonn CO2 falt med nesten en fjerdedel (25 prosent). Det koster nå € 6,66 (65 kroner) per tonn med CO2-utslipp. Et tonn utslipp tilsvarer ca 6 000 km i året med en relativ ny bil.

​Kan værmeldingen for mars løfte kraftprisene? - Kraftkommentar fra LOS Energy

​Kan værmeldingen for mars løfte kraftprisene? - Kraftkommentar fra LOS Energy

Meteorologene har talt, mars blir årets vintermåned. Det forventes lave temperaturer og mindre vind og nedbør enn normalt. Værmeldingen vil holde kraftetterspørselen oppe og produsentene vil produsere for fullt. Kraftprisene har falt de siste årene og ligger nå på historisk lave nivåer. Markedet er preget av tilbudsoverskudd og svak etterspørselsvekst. Men hva skal til for å heve kraftprisen?

Mens vi venter på Tord Lien - Kraftkommentar fra LOS Energy

Mens vi venter på Tord Lien - Kraftkommentar fra LOS Energy

Energiminister Tord Lien og hans departement legger snart frem ny energimelding for Stortinget. Lien bekrefter at subsidieordninger er effektivt for å stimulere til mer utbygging av ny fornybar energiproduksjon. Hør mer i ukens kraftkommentar med porteføljeforvalter Magnus Lingjærde i LOS Energy.

Elbiler trumfer petrobiler

Elbiler trumfer petrobiler

Elbilen kommer langt bedre ut enn alle andre transportmidler, inkludert toget, og er den overlegne utslippsvinneren på langturer, forteller Andreas Myhre, direktør krafthandel i LOS Energy. Det grønne skiftet innen energi får følger for andre sektorer, for eksempel transportsektoren. En av konsekvensene er flere elbiler; drevet av det grønneste drivstoffet.

Står vi overfor svensk «Nucxit»?

Står vi overfor svensk «Nucxit»?

Mye tyder på at vi nå ser starten på slutten for svensk kjernekraft. Og du er en medvirkende årsak. Energiselskapet E.ON ønsker å fase ut kjernekraftreaktorer i Sverige. Den svenske kraftkjempen Vattenfall har allerede kommunisert stengning av atomreaktorer.

Derfor er strømprisen rekordlav

Strømprisen i Sør-Norge var i 2015 på sitt laveste nivå på 15 år. Alt tyder på at strøm vil være billig i mange år fremover.18 øre per kilowattime ble fasiten for gjennomsnittlig engrospris (eks. mva) i 2015. Strømprisen falt dermed hele fem øre fra året før. Årsaken er varmt og vått vær, mer fornybar kraftproduksjon og fall i kullkraftprisen.

Kraftekspert Andreas Myhre gjest hos HegnarTV

Andreas Myhre er LOS Energys krafthandelsdirektør og ekspert på energimarkedet. I tillegg til å være fast spaltist i Kapital og på e24.no, er Myhre også jevnlig gjest i Økonominyhetene på HegnarTV hvor han kommenterer kraftsituasjonen og prisutviklingen. Se siste TV-intervju med Andreas Myhre og Trygve Hegnar fra tirsdag 19. januar.

Andreas Myhre lover lave vinterpriser på strøm hos Trygve Hegnar i Økonominyhetene

Andreas Myhre, direktør for krafthandel i LOS Energy, varslet gode tider for norske strømkunder da han var gjest hos Økonominyhetene hos HegnarTV tirsdag 17. november. Prisen på strøm har falt 30 prosent siste året og han spår ytterligere prisfall. Samtidig mener han at digitalisering forandrer strømmarkedet og presenterte et fremtidig energimarked der kWh ikke lenger vil være en salgsvare.

Et farvel til dagens strømregning

Et farvel til dagens strømregning

Om noen år vil sol- og vindkraft la deg bruke så mye strøm du vil, uten at det synes på regningen. Men vannkraftverkene vil fortsatt få betalt – for å være standby.

Fem år siden Fukushima. Hva nå med kjernekraft i Japan?

Fem år siden Fukushima. Hva nå med kjernekraft i Japan?

​I dag er det fem år siden den forferdelige kjernekraftulykken i Japan. 11. mars 2011 rullet en flodbølge innover åkerlandskapet på øya i Stillehavet. Bølgen satte kjernekraftverket Fukushima ute av drift og Japan stengte ned nesten alle sine kjernekraftverk. Før ulykken bestod kraftproduksjonen av 60 prosent fossil, 30 prosent kjernekraft og kun 10 prosent fornybar.

Relaterte events

LOS Energy Day

LOS Energy Day

Dato 18. november 2015 08:30 – 13:00

Sted Hotel Continental, Stortingsgaten 24, 0117 Oslo

Andreas Myhre gjest hos Økonominyhetene på HegnarTV

Dato 17. november 2015 15:25 – 16. november 2015 16:05

Sted Hegnar TV