Gå videre til innhold
A small step for a man and a very small step for mankind – Kraftkommentar fra LOS Energy

Nyhet -

A small step for a man and a very small step for mankind – Kraftkommentar fra LOS Energy

I helgen ble det enighet om ny klimaavtale i Paris. Den nye klimaavtalen er historisk og politikerne hyller seg selv.             

Formålet med avtalen er å få på plass hvilke ambisjoner de 186 landene skal ha i fremtiden. Dette skal den historiske klimaavtalen gjøre*:

  • Begrense økningen i den globale gjennomsnittstemperaturen til 2ᵅ C over før-industrielt nivå og etterstrebe å begrense temperaturøkningen til 1,5ᵅ C.
  • Øke evne til å tilpasse seg til de negative konsekvensene av klimaendringer og fremme utviklingen av robuste samfunn med lave utslipp, på en måte som ikke truer matproduksjonen.
  • Sikre økonomiske overføringer i tråd med en slik utvikling

*Kilde: Steffen Kallbekken, forskningsleder i Cicero - Senter for klimaforskning


Tanken rundt klimaavtalen er god, men vil det hjelpe?

Utslippsmarkedet i EU reagerte fredag med det kraftigste prisfallet på nesten to år. Det er ikke gitt at markedet er fasiten, men det kan tyde på at de som skal betale for utslippene ikke er nervøs for fremtidig pris. Vi tolker markedets fall med at markedet hadde forventet en avtale med enda større ambisjoner og kutt i utslippene.

Fyllingsgrad, terminpriser og spotpriser er som vanlig tema i kraftkommentaren. Grafene som presenteres under sendingen kan du enkelt laste ned.             

Related links

Emner

Kontakter

Adrian Selberg

Adrian Selberg

Pressekontakt Digital marknadskoordinator Sverige +46 720709639
Kolbjørn Hembre

Kolbjørn Hembre

Pressekontakt Administrerende Direktør Entelios Nordic +47 99530949

Relatert innhold

Møkkavær gav lave strømpriser i november

​November var full av regn og vind, og mildere enn vanlig. Derfor ble strømprisen lavere enn forventet. - Aldri så galt at det ikke er godt for noe. For strømkundene ble november en flott måned, sier Andreas Myhre, direktør kraftforvaltning i LOS Energy.

Ekstremværet Synne var villere enn forventet - Kraftkommentar fra LOS Energy

Ekstremværet Synne var villere enn forventet - Kraftkommentar fra LOS Energy

Magnus Lingjærde, porteføljeforvalter i LOS Energy, kan ikke huske å ha sett nedbørslevering på en helg tilsvarende ekstremværet Synne. Den ville dama la igjen nok vann til å forsyne alle strømforbrukere på Agder i et helt år! Ekstremværet Synne leverte mer enn forventet.

Mens vi venter på klimatoppmøtet - Kraftkommentar fra LOS Energy

Mens vi venter på klimatoppmøtet - Kraftkommentar fra LOS Energy

I forkant av klimatoppmøtet, som starter i Paris til helgen, har tre tenketanker utgitt en klimarapport som avslører hvor mye fossil energi blir subsidiert. Bare fra G20 landene er subsidiene til fossil energi nesten fire ganger så stort som de globale subsidiene til fornybar energi.

Begivenhetenes måned i Paris - Kraftkommentar fra LOS Energy

Begivenhetenes måned i Paris - Kraftkommentar fra LOS Energy

Nyhetsbildet er preget av terroren i Paris. I slutten av måneden samles verdens politikere til COP21 i ​samme by. Hva gjør uroen i verden med energiprisene? Når det skjer store hendelser i verden, følger våre kraftforvaltere med på hvordan dette slår ut i kraftmarkedet. En av våre viktigste oppgaver er å reagere når noe skjer fordi dette påvirker våre kunders strømpris.

Vindkraft større enn kjernekraft - Kraftkommentar fra LOS Energy

Vindkraft større enn kjernekraft - Kraftkommentar fra LOS Energy

I 2015 gikk vindkraft forbi kjernekraft i installert kapasitet. Vindkraftkapasiteten økte i fjor med 17 prosent , noe som tilsvarer hele 63 GW. Ved årsslutt var den installerte kapasiteten på vind 432 GW mot 382 GW kjernekraft. Kina er størst på vindkraft og har over en tredjedel av den installert kapasiteten (145 GW). På plassene bak følger USA (74,5 GW) og Tyskland (45 GW).

Djevelsk lav CO2-pris – Kraftkommentar fra LOS Energy

Djevelsk lav CO2-pris – Kraftkommentar fra LOS Energy

Etter nesten tre år med stigende CO2-pris, har markedet mistet tilliten til prisingen av utslippsrettighetene. Siden nyttår har prisen for å slippe ut et tonn CO2 falt med nesten en fjerdedel (25 prosent). Det koster nå € 6,66 (65 kroner) per tonn med CO2-utslipp. Et tonn utslipp tilsvarer ca 6 000 km i året med en relativ ny bil.

I desember 2015 ble det enighet om ny klimaavtale i Paris, men mye har skjedd i verdenspolitikken siden den gang. Vil alle land følge opp sine forpliktelser?  Og hvilken retning tar miljøpolitikken i Europa?

​Løfter i Parisavtalen kan løfte strømprisen

En historisk klimaavtale ble vedtatt i Paris 2015. Siden den gang har verden fått Donald J. Trump​ som amerikansk president og britene har stemt for utmelding av EU. Vil alle land følge opp sine forpliktelser? I Brussel formes nå den fremtidige miljøpolitikken i Europa som kan påvirke strømprisene i Norden forteller porteføljeforvalter Magnus Lingjærde i ukens kraftkommentar fra LOS Energy.

Fornybar skviser forurensende energi

Denne høsten ble historisk. For første (men garantert ikke siste) gang i historien har fornybar energi utkonkurrert og presset kjernekraft ut av markedet. Det historiske øyeblikket fant sted i Sverige i oktober da det ble besluttet å stenge ned fire kjernekraftanlegg (blokker) innen 2020. Markedsprisene er for lave, den svenske kjernekraften er ikke lenger lønnsom.