Gå videre til innhold
Står vi overfor svensk «Nucxit»?

Blogginnlegg -

Står vi overfor svensk «Nucxit»?

Mye tyder på at vi nå ser starten på slutten for svensk kjernekraft. Og du er en medvirkende årsak.

Energiselskapet E.ON ønsker å fase ut kjernekraftreaktorer i Sverige. Den svenske kraftkjempen Vattenfall har allerede kommunisert stengning av atomreaktorer.

Har du byttet ut TV, oppvaskmaskin, kjøleskap, vaskemaskin eller tørketrommel de siste par årene? Da har du mest sannsynlig fått et produkt som benytter mindre strøm enn det du hadde.

Forbruksreduksjonen av strøm
kommer først og fremst som følge av en teknologisk utvikling. Dette særlig knyttet til husholdningsapparater, som utgjør rundt halvparten av strømforbruk til en husholdning. TV-er, kjøleskap, vaskemaskiner og liknende varer bruker i dag langt mindre strøm enn tidligere. Med et kjøleskap med energimerking A++ bruker du eksempelvis omtrent 55 prosent mindre strøm enn med et B-merket kjøleskap.

Bygningskravene skjerpes løpende og det er økt etterspørsel etter grønne bygg. For noen år siden ble glødepærer forbudt. I dag er LED-teknologi blitt allemannseie, noe som betyr betydelig lavere forbruk på belysning både inne og ute.

Strømmarkedet går på tvers av landegrensene med overføringskabler som fysisk kobler det norske strømnettet sammen med nettet i resten av Norden og Europa. Dersom du har anskaffet husholdningsapparater og –artikler som bruker mindre strøm, har du bidratt til å redusere behovet for nordisk kraftproduksjon.

Subsidiert utbygging av produksjonsanlegg for fornybar kraft gjennom det norsk-svenske el-sertifikatsamarbeidet øker strømproduksjonen. Fram til 2020 skal Sverige og Norge totalt øke produksjonen fra fornybare energikilder med 28 TWh. Det tilsvarer strømforbruket til mer enn halvparten av alle norske husholdninger.

Strømbesparende teknologi og kraftutbygging gir i perioder overproduksjon av strøm, noe som gjør at svenskene nå revurderer bruken av kjernekraft. E.ON ønsker å fase ut to kjernekraftreaktorer der de sitter som majoritetseier. Reaktoren «Oskarshamn 2», som er ute av drift på grunn av behov for en større sikkerhetsoppgradering, har kanskje produsert sin siste kilowatt. I tillegg til E.ONs to reaktorer i Oskarshamn har Vattenfall allerede annonsert tidlig stengning av to reaktorer i Ringhals.

Samlet er det da fire av totalt ti kommersielt drevne reaktorer som på relativt kort varsel kan bli stengt ned for godt. Dette tilsvarer cirka 20 TWh årlig produksjon. De seks «gjenstående» reaktorene er av nyere teknologi og vil trolig være i drift til jeg hever pensjonen, såfremt ikke den grønne stemmen til den svenske regjeringen blir enda tydeligere. Hvis flere enn de allerede varslede reaktorene legges ned, vil det kreve en massiv oppbygging av vindkraft.

Kjernekraft er fjernt for oss nordmenn,
selv om det står i dag for cirka 40 prosent av Sveriges strømproduksjon. Kjernekraft har to store ulemper; håndtering av avfall og potensielt store konsekvenser ved ulykker. Til tross for at det begynner å bli mange år siden, sitter Tsjernobyl-ulykken fortsatt frisk i minnet hos mange av oss.

Selv om kjernekraftproduksjon i seg selv ikke forurenser, er lagringen av avfallet langt fra problemfri. Fisjonsproduktene vil først være borte etter 700 år, mens tungmetaller ikke vil bli borte før etter absurde 100.000 år.

Nyheten om en betydelig nedskalering av svensk kjernekraft er derfor godt nytt både for oss i dag og for våre etterkommere.

Related links

Emner

Kontakter

Adrian Selberg

Adrian Selberg

Pressekontakt Digital marknadskoordinator Sverige +46 720709639
Kolbjørn Hembre

Kolbjørn Hembre

Pressekontakt Administrerende Direktør Entelios Nordic +47 99530949

Relatert innhold

Sverige fornyer fornybarsatsningen - Kraftkommentar fra LOS Energy

Sverige fornyer fornybarsatsningen - Kraftkommentar fra LOS Energy

Sverige øker sin satsning på fornybar energi. Det ble klart etter vedtak i Riksdagen i forrige uke. Målsettingen i det norsk-svenske sertifikatsystemet øker med to TWh årlig kapasitet fra 2020. Ambisjonen i sertifikatsystemet øker fra 26,4 TWh til 28,4 TWh. Økningen i sertifikatsystemet var forventet og sertifikatprisene steg marginalt på avklaringen.

Kroken på døra for svensk kjernekraft - Kraftkommentar fra LOS Energy

Kroken på døra for svensk kjernekraft - Kraftkommentar fra LOS Energy

​Fortum vil ikke overta driften av Oskarshamn 1 og 2. Dette betyr at de to anleggene etter all sannsynlighet avvikles innen 2020. Fortum påpeker i børsmeldingen at beslutningen er tatt av majoritetseier Eon. 2018-prisene reagerte opp en halv Euro på nyheten.

Norske kommuner kan spare millionbeløp, hvis de bare vil.

​Strømutgiftene i de fleste kommuner utgjør en betydelig del av kostnadene, som regel millionbeløp. Hvis de vil, kan de redusere energiutgiftene sine med minst 20 prosent og spare millioner av kroner. Penger som kan gå til helse, skole eller samferdsel.

Energieffektivisering drevet frem av økonomi

Energieffektivisering drevet frem av økonomi

Energieffektivisering står høyt på dagsorden i næringslivet. Det er økonomien som er driver og sørger for handling. Privatkundene henger imidlertid etter. Der går det alt for sakte, ifølge Zero. I en undersøkelse foretatt tidligere av Wergeland/Apenes på oppdrag fra LOS Energy i år, fremgår det at næringslivskunder setter energieffektivisering høyt på dagsorden.

Elbiler trumfer petrobiler

Elbiler trumfer petrobiler

Elbilen kommer langt bedre ut enn alle andre transportmidler, inkludert toget, og er den overlegne utslippsvinneren på langturer, forteller Andreas Myhre, direktør krafthandel i LOS Energy. Det grønne skiftet innen energi får følger for andre sektorer, for eksempel transportsektoren. En av konsekvensene er flere elbiler; drevet av det grønneste drivstoffet.

Smarte nordmenn = smart strømmarked?

Smarte nordmenn = smart strømmarked?

Teknologien ligger klar for å spare strøm. Spørsmålet er når vi er klare for å ta det i bruk? Vi vil i årene som kommer ha nok strøm til alle, men det vil kunne oppstå problemer når mange bruker mye strøm samtidig. For å løse denne utfordringen trenger vi verken tung investering i nye produksjonsanlegg eller i nettutbygging. Vi trenger smart teknologi – og den ligger klar.

Fornybar skviser forurensende energi

Denne høsten ble historisk. For første (men garantert ikke siste) gang i historien har fornybar energi utkonkurrert og presset kjernekraft ut av markedet. Det historiske øyeblikket fant sted i Sverige i oktober da det ble besluttet å stenge ned fire kjernekraftanlegg (blokker) innen 2020. Markedsprisene er for lave, den svenske kjernekraften er ikke lenger lønnsom.

Relaterte events

Agder Energi-konferansen 2016: Det store energislaget

Agder Energi-konferansen 2016: Det store energislaget

Dato 30. mai 2016 12:00 – 31. mai 2016 12:00

Sted Scandic Hotell Bystranda, Østre Strandgate 76, Kristiansand