Gå videre til innhold
Svak krone påvirker strømprisen

Pressemelding -

Svak krone påvirker strømprisen

Den norske kronen har de siste ti årene svekket seg med 17 prosent mot euro. Det påvirker også strømregningen din.

Elektrisk kraft kjøpes og selges i et felles nordisk marked notert i euro. Derfor har endringer i styrkeforholdet mellom kroner og euro stor innvirkning på kraftprisen du og jeg betaler. En euro koster i dag rundt 9,50 kroner, mens den i 2006 kostet rundt 8,00 kroner. Kronekursen er dramatisk svekket bare de siste årene, som følge av lav oljepris og aggressive tiltak fra Norges Bank.

Isolert sett bidrar valutasvekkelsen til å gjøre strømmen dyrere. Denne effekten er imidlertid kraftig motvirket av overskudd av energi i energimarkedene.

Laveste pris siden 2007
Engrosprisen for strøm i Oslo var i mars 35 prosent lavere enn gjennomsnittet for mars måned de siste ti årene. Vi må tilbake til 2007 for å finne lavere pris i mars. Og, hadde det ikke vært for at den svake kronekursen, ville prisen i år vært enda lavere. Målt i euro er årets marspris den laveste siden 2002.

Strømprisen holdt seg på rekordlave nivåer, til tross for vesentlig mindre nedbør enn normalt i mars. Engrosprisen i Oslo endte på 20,2 øre/kWh, 1,9 øre/kWh høyere enn i februar, men likevel altså et rekordlavt nivå. Prisen i de øvrige fire prisområdene i Norge fikk veldig lik pris, med Trondheim på topp med 20,4 øre/kWh og Tromsø på bunn med 19,7 øre/kWh.

Snøsmeltingen har så vidt begynt, og vannføringen i elver og vassdrag har begynt å ta seg opp. Siden det er mindre snø i fjellet enn normalt, både i Norge og Sverige, så markedsaktørene forventer en rolig og kontrollert snøsmelting som ikke vil gi det helt store presset på kraftprodusentene. Markedet priser inn en flat pris gjennom april, og en myk nedgang gjennom sommeren.

Nordisk pristak
Strømprisen settes som nevnt i et nordisk marked. Det betyr at den norske strømprisen er påvirket av forhold i de øvrige nordiske landene, men også av forhold i Russland, Baltikum, Polen, Tyskland og Nederland (og etterhvert UK), som alle er knyttet til det nordiske markedet.

Om de nordiske kraftprodusentene velger å selge kraften sin ut av Norden eller å redusere produksjonen i Norden, må det nordiske markedet kjøpe strøm fra andre europeiske land, som i mange tilfeller fyrer med kull og gass. Hvor mye det koster å produsere strøm i disse landene, styres derfor av prisen på kull og gass. Så lenge kull- og gassmarkedet preges av tilbudsoverskudd og lave priser, bidrar muligheten for å kjøpe billig strøm fra andre europeiske land til å holde den nordiske strømprisen nede. På kort sikt har vi i praksis et nordisk pristak, som ligger omtrent på den prisen vi fikk i mars.

Emner


Om LOS Energy

  • LOS Energy jobber i alle nordiske land. Med rundt 60.000 strømleveranser er LOS Energy største leverandør i det norske bedriftsmarkedet.
  • LOS Energy selger årlig ca. 8 TWh strøm til bedrifter og offentlig sektor, (årsforbruk til ca. 500.000 husstander).
  • Siden 2007 har LOS Energy hatt en Nordisk portefølje i vekst.Kjernevirksomheten vår er å selge, forvalte og identifisere energiløsninger tilpasset kundens behov.
  • LOS Energy er en enhet under LOS AS som utelukkende jobber med bedriftsmarkedet.
  • LOS AS er et heleid datterselskap av Agder Energi AS. 
  • Hovedkontoret ligger i Kristiansand med regionskontorer i Arendal og Lysaker utenfor Oslo.

Kontakter

Adrian Selberg

Adrian Selberg

Pressekontakt Digital marknadskoordinator Sverige +46 720709639
Kolbjørn Hembre

Kolbjørn Hembre

Pressekontakt Administrerende Direktør Entelios Nordic +47 99530949

Relatert innhold

LOS Energy alene på toppen

LOS Energy alene på toppen

​For andre gang har EPSI Rating Norge gjennomført en kundetilfredshetsundersøkelse blant bedriftskunder i strømmarkedet. Resultatene for 2015 plasserer LOS Energy på toppen av pallen, med en score på hele 72,9. - LOS Energy får jevnt over gode tilbakemeldinger, og lykkes i større grad enn konkurrentene å leve opp til kundenes forventninger, forteller Fredrik Høst, daglig leder EPSI Norge.

Skjebnens time for svensk kjernekraft  - Kraftkommentar fra LOS Energy

Skjebnens time for svensk kjernekraft - Kraftkommentar fra LOS Energy

​Den svenske regjeringen har lagt frem første forslag til Sveriges langsiktige energipolitikk. Målet med energimeldingen er å innfri forpliktelser i Kyoto- og Parisavtalen, i tillegg til et politisk ønske om en karbonfri energisektor. Miljöpartiet har et spesifikt ønske om å legge ned kjernekraften og erstatte denne med fornybar energy.

Mens vi venter på Tord Lien - Kraftkommentar fra LOS Energy

Mens vi venter på Tord Lien - Kraftkommentar fra LOS Energy

Energiminister Tord Lien og hans departement legger snart frem ny energimelding for Stortinget. Lien bekrefter at subsidieordninger er effektivt for å stimulere til mer utbygging av ny fornybar energiproduksjon. Hør mer i ukens kraftkommentar med porteføljeforvalter Magnus Lingjærde i LOS Energy.

Energilagring – starten på en ny epoke? - Kraftkommentar fra LOS Energy

Energilagring – starten på en ny epoke? - Kraftkommentar fra LOS Energy

Finland skal bygge Nordens største batteripark. Anlegget skal levere opptil to Megawatt kontinuerlig i en halv time (1 MWh). Dette tilsvarer batterikapasiteten til 12 eksemplarer av Tesla Model S. Hør mer i ukens kraftkommentar med porteføljeforvalter Magnus Lingjærde i LOS Energy.

Doha og Rånåsfoss - begivenhetenes sentrum - Kraftkommentar fra LOS Energy

Doha og Rånåsfoss - begivenhetenes sentrum - Kraftkommentar fra LOS Energy

​I forrige uke var det på Rånåsfoss, Akershus og i Doha, Qatar de viktigste hendelsene fant sted. Energiminister Tord Lien la frem regjeringens forslag til energimelding for pressen på Rånasfoss kraftverk fredag 15. april. Antagelsene om mer marked og mindre subsidier ble bekreftet. I markedet kom det ingen reaksjoner fordi endringene er langsiktige og utfallet usikkert.

Energiseminar: God energiledelse i praksis

Energiseminar: God energiledelse i praksis

​De aller fleste bedrifter og kommuner kan spare penger på et mer effektivt energiforbruk. LOS Energy inviterer til energiseminar for næringseiendom 20. april. Målet med samlingen er å gi kunnskap om energiledelse, som både styrker konkurranseevnen og lønnsomheten til virksomheten du jobber i.

Et farvel til dagens strømregning

Et farvel til dagens strømregning

Om noen år vil sol- og vindkraft la deg bruke så mye strøm du vil, uten at det synes på regningen. Men vannkraftverkene vil fortsatt få betalt – for å være standby.

Fem år siden Fukushima. Hva nå med kjernekraft i Japan?

Fem år siden Fukushima. Hva nå med kjernekraft i Japan?

​I dag er det fem år siden den forferdelige kjernekraftulykken i Japan. 11. mars 2011 rullet en flodbølge innover åkerlandskapet på øya i Stillehavet. Bølgen satte kjernekraftverket Fukushima ute av drift og Japan stengte ned nesten alle sine kjernekraftverk. Før ulykken bestod kraftproduksjonen av 60 prosent fossil, 30 prosent kjernekraft og kun 10 prosent fornybar.

Derfor er strømprisen rekordlav

Strømprisen i Sør-Norge var i 2015 på sitt laveste nivå på 15 år. Alt tyder på at strøm vil være billig i mange år fremover.18 øre per kilowattime ble fasiten for gjennomsnittlig engrospris (eks. mva) i 2015. Strømprisen falt dermed hele fem øre fra året før. Årsaken er varmt og vått vær, mer fornybar kraftproduksjon og fall i kullkraftprisen.

- Alt i alt, ganske så behagelig

Tirsdag 3. mai satt Andreas Myhre igjen til bords med journalist Stein Ove Haugen i Økonominyhetene på HegnarTV. På menyen stod selvsagt strømprisen og trender i energimarkedet. - Alt i alt, ganske så behagelig, svarte Myhre på spørsmålet om nivået på strømprisen.

Relaterte events