Gå videre til innhold
Et farvel til dagens strømregning

Blogginnlegg -

Et farvel til dagens strømregning

Om noen år vil sol- og vindkraft la deg bruke så mye strøm du vil, uten at det synes på regningen. Men vannkraftverkene vil fortsatt få betalt – for å være standby.

Husker du den gang vi betalte for tellerskritt? Snakket du i timevis, gikk telefonregningen rett til værs. I dag kan du snakke så lenge du vil. Samtalene er blitt gratis. Den kapasiteten er ikke lenger et knapphetsgode. Det du betaler for i dag, er datatrafikken.

Men du betaler ikke lenger for mengden data du laster ned hjemme. Du betaler for kapasiteten på bredbåndslinja inn til huset. Du betaler for at det til enhver tid skal være mulig å laste inn nok data til alle husets skjermer, selv om hele familien er online samtidig – hver for seg.

Du faktureres altså ikke for hvor mye data du laster ned, men for tykkelsen på kabelen. Kapasiteten er blitt forbruksvaren. Mye tyder på at det samme vil skje i kraftmarkedet. Og det er godt nytt for bedrifter som vil kutte sin egen strømregning. De kan nemlig tjene penger på å selge kapasitet de ikke trenger, på tider av døgnet der varmekabler, ventilasjonsanlegg eller apparater kan skrus av uten ulemper.

I en slik situasjon – der markedet forsynes av evig fornybare kraftkilder – vil kilowatt-timer gå over til å bli et gratisprodukt.

Det kan ta fem år, det kan ta femten år. Men når dette scenariet slår til, forsvinner ikke strømregningen samtidig. Fordi det fortsatt vil være et knapphetsgode du vil betale for: Effekt i de korte periodene hvor sol og vind ikke leverer nok.

Effektproblemet merker vi hver kalde vintermorgen, når hele Norge står opp, slår på lysene i hele huset – og samtidig setter på kaffemaskiner, komfyrer, motorvarmere, vifteovner og radiatorer. På slike dager kan vi se at vind og sol ikke leverer all effekten vi trenger.

Den effekten kan de tradisjonelle kraftprodusentene levere. Men da må noen betale dem for å være standby. Den regningen vil du og jeg måtte betale. Da kan vannkraftreserven levere den ekstra effekten som trengs når forbruket øker med flere tusen megawatt i løpet av noen få morgentimer.

Det er dette som blir framtidens strømregning. Vi kommer ikke til å betale for forbruket i mengde, men for at kapasiteten alltid skal dekke våre behov.

Men i framtiden vil dagens tradisjonelle kraftleverandører få konkurranse fra de som i dag er strømkunder. I framtiden vil de smarteste strømkundene slå av strømmen når de ikke trenger den, og heller selge kapasiteten tilbake i markedet. Rollene snus på hodet. Mottakerne kan også bli tilbydere.

Dette er ikke et framtidsscenario. Vi leverer denne teknologien allerede i dag. Og på dagene når den verste vinterkulda slår inn over Sverige og Finland, kommer en tredjedel av reservekapasiteten fra de kraftkrevende industrikjempene. De får betalt for at nettselskapet kan få slå av strømmen på gitte kurser når kunden klarer seg uten.

Denne kapasiteten selges altså tilbake i markedet, en løsning som i framtida vil være helt nødvendig hver gang sol og vind ikke klarer å levere nok når etterspørselen eksploderer. Det er her industrisektoren har muligheten til å gjøre natt til dag, og samtidig snu hele kraftmarkedet på hodet.

Dette systemet krever selvsagt at disse aktørene får tilgang til kraftmarkedet og at den nødvendige teknologien tas i bruk på bred basis. Først når mange nok blir med, kan dette bli en helt ny virkelighet for oss alle. Endringen kan ta tid, og den kan komme før vi aner.

Alle som for noen få år siden betalte dyrt for å snakke litt for lenge i mobilen, vet at én ting er sikkert: Det som koster penger i dag, kan være gratis i morgen. Men regningen forsvinner altså ikke. Den går bare til det nye knapphetsgodet: Kapasiteten.

Emner

Kontakter

Adrian Selberg

Adrian Selberg

Pressekontakt Digital marknadskoordinator Sverige +46 720709639
Kolbjørn Hembre

Kolbjørn Hembre

Pressekontakt Administrerende Direktør Entelios Nordic +47 99530949

Relatert innhold

LOS Energy alene på toppen

LOS Energy alene på toppen

​For andre gang har EPSI Rating Norge gjennomført en kundetilfredshetsundersøkelse blant bedriftskunder i strømmarkedet. Resultatene for 2015 plasserer LOS Energy på toppen av pallen, med en score på hele 72,9. - LOS Energy får jevnt over gode tilbakemeldinger, og lykkes i større grad enn konkurrentene å leve opp til kundenes forventninger, forteller Fredrik Høst, daglig leder EPSI Norge.

Svak krone påvirker strømprisen

Svak krone påvirker strømprisen

Den norske kronen har de siste ti årene svekket seg med 17 prosent mot euro. Det påvirker også strømregningen din. Elektrisk kraft kjøpes og selges i et felles nordisk marked notert i euro. Derfor har endringer i styrkeforholdet mellom kroner og euro stor innvirkning på kraftprisen du og jeg betaler. En euro koster i dag rundt 9,50 kroner, mens den i 2006 kostet rundt 8,00 kroner.

Lave strømpriser gir unødvendig sløsing

​Lave strømpriser gjør at bedrifter satser for lite på strømsparing og energieffektivisering, sier Andreas Myhre, direktør kraftforvaltning i LOS Energy. Han mener at det er millioner å spare selv om prisene er lave. En investering i dag gjør deg rustet til tøffere tider og høyere priser, mener han.

Strømprisen følger oljeprisen oppover

​Akkurat nå er det ingenting som påvirker prisen på strøm mer enn prisen på olje. Det betyr at hendelser i Midt-Østen, Venezuela og Afrika bestemmer hva du betaler for strøm på Sørlandet. Selv flom og nesten-flom i flere deler av landet, som vanligvis fører til lavere strømpriser, har ikke klart å motvirke effekten av stigende oljepris. Strømprisen har fulgt med oppover. .

Svak krone påvirker strømprisen

Svak krone påvirker strømprisen

Den norske kronen har de siste ti årene svekket seg med 17 prosent mot euro. Det påvirker også strømregningen din. Elektrisk kraft kjøpes og selges i et felles nordisk marked notert i euro. Derfor har endringer i styrkeforholdet mellom kroner og euro stor innvirkning på kraftprisen du og jeg betaler. En euro koster i dag rundt 9,50 kroner, mens den i 2006 kostet rundt 8,00 kroner.

Utsatt snøsmelting påvirker strømprisen

Utsatt snøsmelting påvirker strømprisen

Kuldebølgen i slutten av april har utsatt årets snøsmelting i høyfjellet. Dermed stiger strømprisen.Snøsmeltingen starter normalt for fullt i uke 17, men er i år forsinket som følge av kuldeperioden i slutten av april. Mindre tilsig av vann i elver og magasiner har vært medvirkende til at spotprisen på strøm har løftet seg ca. 2 øre/kWh bare den siste uken.

LOS Energy nominert til årets nyhetsrom

LOS Energy nominert til årets nyhetsrom

​I løpet av året produserer LOS Energy jevnlig energirelatert innhold som samles på selskapets nyhetsrom. Nå er nyhetsrommet nominert til årets nykommer i konkurransen Årets nyhetsrom hos Mynewsdesk.

Nedsmelting av påskeskisporene - Kraftkommentar fra LOS Energy

Nedsmelting av påskeskisporene - Kraftkommentar fra LOS Energy

​Den offisielle snøsmeltingen begynner i slutten av april, men Norge er et langstrakt land med store høydeforskjeller. Det betyr store variasjoner i klima fra dal til fjell og fra sør til nord. Mange merket nok at skisporene smeltet i påskefjellet. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) melder også om at vannføringen er i ferd med å ta seg opp.

Skjebnens time for svensk kjernekraft  - Kraftkommentar fra LOS Energy

Skjebnens time for svensk kjernekraft - Kraftkommentar fra LOS Energy

​Den svenske regjeringen har lagt frem første forslag til Sveriges langsiktige energipolitikk. Målet med energimeldingen er å innfri forpliktelser i Kyoto- og Parisavtalen, i tillegg til et politisk ønske om en karbonfri energisektor. Miljöpartiet har et spesifikt ønske om å legge ned kjernekraften og erstatte denne med fornybar energy.

Mens vi venter på Tord Lien - Kraftkommentar fra LOS Energy

Mens vi venter på Tord Lien - Kraftkommentar fra LOS Energy

Energiminister Tord Lien og hans departement legger snart frem ny energimelding for Stortinget. Lien bekrefter at subsidieordninger er effektivt for å stimulere til mer utbygging av ny fornybar energiproduksjon. Hør mer i ukens kraftkommentar med porteføljeforvalter Magnus Lingjærde i LOS Energy.

Doha og Rånåsfoss - begivenhetenes sentrum - Kraftkommentar fra LOS Energy

Doha og Rånåsfoss - begivenhetenes sentrum - Kraftkommentar fra LOS Energy

​I forrige uke var det på Rånåsfoss, Akershus og i Doha, Qatar de viktigste hendelsene fant sted. Energiminister Tord Lien la frem regjeringens forslag til energimelding for pressen på Rånasfoss kraftverk fredag 15. april. Antagelsene om mer marked og mindre subsidier ble bekreftet. I markedet kom det ingen reaksjoner fordi endringene er langsiktige og utfallet usikkert.

Ibrahim Baylan vs Tord Lien: Et nordisk energislag - Kraftkommentar fra LOS Energy

Ibrahim Baylan vs Tord Lien: Et nordisk energislag - Kraftkommentar fra LOS Energy

S​veriges energiminister, Ibrahim Baylan, og Norges energiminister, Tord Lien, har lest to forskjellige lærebøker om hvordan bygge fremtidens kraftmarked. Tord Lien har tro på at markedskreftene sørger for balanse mellom tilbud og etterspørsel. Baylan derimot har liten tiltro til at markedet selv sørger for energisikkerhet til riktige priser i fremtiden.

Veksten av elbiler og elektroniske dingser er med på å øke strømforbruket vårt. Og i takt med forbruket øker også effektuttaket i kraftnettet.  Det gir behov for nye og smartere energiløsninger.

​Ny nettleie med fleksibilitetsrabatt - Kraftkommentar fra LOS Energy

I 2019 skal alle husholdninger ha installert smarte strømmålere. Da blir smart strømbruk i større grad belønnet med lavere strømregning. Kort fortalt vil fremtidens kraftnett bli satt på prøve. Derfor vil Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) dempe belastningen i elnettet med i større grad belønne fleksible strømkunder.

Solrekord: Negative strømpriser på grunn av rekordstor solkraftproduksjon i Tyskland er tema i ukens kraftkommentar med porteføljeforvalter Magnus Lingjærde i LOS Energy

Solbrent strømpris i Tyskland - Kraftkommentar fra LOS Energy

Sist søndag var det negative strømpriser i Tyskland på grunn av ny solkraftrekord. Tyske forbrukere mottok mer enn 1200 kroner for å bruke 1 MWh (1 000 kWh) i timen mellom klokken 14 og 15. Snittprisen for døgnet ble € -12,89/MWh, som er laveste pris på 3,5 år i Bundesrepublikken.

Andreas Myhre, direktør krafthandel i LOS Energy, gir deg siste nytt fra energimarkedet.

Vindendring i Canada røsker i nordiske kraftpriser - Kraftkommentar fra LOS Energy

I Canada herjer skogbranner. Og på grunn av vindendring i landet, beveger flammene seg i retning oljeinstallasjoner. Selv om oljemarkedet er preget av tilbudsoverskudd, medfører den canadiske brannfaren til prisoppgang. Samtidig er det produksjonsforstyrrelser i Libya og Nigeria. Hør mer om hvordan oljeprisen påvirker vår strømpris i ukens kraftkommentar med Andreas Myhre.

Fra Riksdagens korridorer meldes det om politisk flertall for 100 prosent fornybar kraftproduksjon innen 2040.

Energilekkasje fra Sverige – tommel opp for kjernekraft og strømpris - Kraftkommentar fra LOS Energy

​Sveriges folkevalgte forhandler nå om fremtidens kraftmarked. Det har versert spekulasjoner om tidlig nedstengning av landets kjernekraftanlegg, som kan skape store ubalanser i det nordiske kraftmarkedet. Fra Riksdagens korridorer meldes det om politisk flertall for 100 prosent fornybar kraftproduksjon innen 2040. Det betyr kroken på døra for svenske kjernekraftverk fra 2040.

Fem år siden Fukushima. Hva nå med kjernekraft i Japan?

Fem år siden Fukushima. Hva nå med kjernekraft i Japan?

​I dag er det fem år siden den forferdelige kjernekraftulykken i Japan. 11. mars 2011 rullet en flodbølge innover åkerlandskapet på øya i Stillehavet. Bølgen satte kjernekraftverket Fukushima ute av drift og Japan stengte ned nesten alle sine kjernekraftverk. Før ulykken bestod kraftproduksjonen av 60 prosent fossil, 30 prosent kjernekraft og kun 10 prosent fornybar.

Fornybar skviser forurensende energi

Denne høsten ble historisk. For første (men garantert ikke siste) gang i historien har fornybar energi utkonkurrert og presset kjernekraft ut av markedet. Det historiske øyeblikket fant sted i Sverige i oktober da det ble besluttet å stenge ned fire kjernekraftanlegg (blokker) innen 2020. Markedsprisene er for lave, den svenske kjernekraften er ikke lenger lønnsom.

Derfor er strømprisen rekordlav

Strømprisen i Sør-Norge var i 2015 på sitt laveste nivå på 15 år. Alt tyder på at strøm vil være billig i mange år fremover.18 øre per kilowattime ble fasiten for gjennomsnittlig engrospris (eks. mva) i 2015. Strømprisen falt dermed hele fem øre fra året før. Årsaken er varmt og vått vær, mer fornybar kraftproduksjon og fall i kullkraftprisen.

Lønnsom energidrift på timeplanen

Lønnsom energidrift på timeplanen

Energiledelse og lønnsom energidrift var tema under energiseminaret LOS Energy arrangerte 20. april på Fossekallen konferansesenter. Målet med seminaret var å vise hvordan energiledelse skaper varige verdier gjennom lavere energikostnader, forbedret omdømme og økt konkurransekraft.

- Alt i alt, ganske så behagelig

Tirsdag 3. mai satt Andreas Myhre igjen til bords med journalist Stein Ove Haugen i Økonominyhetene på HegnarTV. På menyen stod selvsagt strømprisen og trender i energimarkedet. - Alt i alt, ganske så behagelig, svarte Myhre på spørsmålet om nivået på strømprisen.