Gå videre til innhold
Mens vi venter på Tord Lien - Kraftkommentar fra LOS Energy

Nyhet -

Mens vi venter på Tord Lien - Kraftkommentar fra LOS Energy

Energiminister Tord Lien og hans departement legger snart frem ny energimelding for Stortinget. Lien bekrefter at subsidieordninger er effektivt for å stimulere til mer utbygging av ny fornybar energiproduksjon.

Samtidig skaper subsidier en ubalanse i markedet og ministeren har uttalt at "Vi ikke kan finansiere lønnsomhet med subsidier".

Den nye energimeldingen vil preges av mer marked og mindre reguleringer. Prisene skal balansere produksjon og forbruk. Og vi kan forvente oss et bølgebrus fra den grønne bølgen som gir prisvolatilitet i perioder. Energimarkedet endres sakte men sikkert i forhold til utbygging av ny kapasitet og endring i etterspørsel. I perioder kan vi få massivt tilbudsoverskudd og andre perioder kan preges av høyere etterspørsel enn tilbud.

Fremtidens energimarked vil sannsynligvis preges av flere pristopper og -bunner enn hva vi er vante med i dag.

Fyllingsgrad, terminpriser og spotpriser er som vanlig tema i kraftkommentaren. Grafene som presenteres under sendingen kan du enkelt laste ned.

Related links

Emner

Kontakter

Adrian Selberg

Adrian Selberg

Pressekontakt Digital marknadskoordinator Sverige +46 720709639
Kolbjørn Hembre

Kolbjørn Hembre

Pressekontakt Administrerende Direktør Entelios Nordic +47 99530949

Relatert innhold

Svak krone påvirker strømprisen

Svak krone påvirker strømprisen

Den norske kronen har de siste ti årene svekket seg med 17 prosent mot euro. Det påvirker også strømregningen din. Elektrisk kraft kjøpes og selges i et felles nordisk marked notert i euro. Derfor har endringer i styrkeforholdet mellom kroner og euro stor innvirkning på kraftprisen du og jeg betaler. En euro koster i dag rundt 9,50 kroner, mens den i 2006 kostet rundt 8,00 kroner.

Skjebnens time for svensk kjernekraft  - Kraftkommentar fra LOS Energy

Skjebnens time for svensk kjernekraft - Kraftkommentar fra LOS Energy

​Den svenske regjeringen har lagt frem første forslag til Sveriges langsiktige energipolitikk. Målet med energimeldingen er å innfri forpliktelser i Kyoto- og Parisavtalen, i tillegg til et politisk ønske om en karbonfri energisektor. Miljöpartiet har et spesifikt ønske om å legge ned kjernekraften og erstatte denne med fornybar energy.

Budsjettforliket påvirker strømprisen – Kraftkommentar fra LOS Energy

Budsjettforliket påvirker strømprisen – Kraftkommentar fra LOS Energy

Budsjettforliket i Stortinget endte med en økning av elavgiften på 1,5 øre til 16,0 øre per kWh for 2016. Avgiften for 2016 blir dermed 1,85 øre/kWh høyere enn for 2015. Strømregningen består allerede av 40 prosent avgifter og elavgiften har økt to ganger bare i år. Likevel har Norge et lavere avgiftsnivå på kraft enn mange land rundt oss.

Sverige fornyer fornybarsatsningen - Kraftkommentar fra LOS Energy

Sverige fornyer fornybarsatsningen - Kraftkommentar fra LOS Energy

Sverige øker sin satsning på fornybar energi. Det ble klart etter vedtak i Riksdagen i forrige uke. Målsettingen i det norsk-svenske sertifikatsystemet øker med to TWh årlig kapasitet fra 2020. Ambisjonen i sertifikatsystemet øker fra 26,4 TWh til 28,4 TWh. Økningen i sertifikatsystemet var forventet og sertifikatprisene steg marginalt på avklaringen.

Det grønne skiftet. Hva må skje i Norge?

Det grønne skiftet. Hva må skje i Norge?

Nina Jensen, generalsekretær i WWF og søster til finansminister Siv Jensen, kommer på LOS Energy Day for å snakke om det grønne skiftet i Norge. Da regjeringens forslag til statsbudsjett 2016 ble lagt frem i forrige uke, var Nina tydelig på hva hun mente om miljø- og klimaposten.

Energilagring – starten på en ny epoke? - Kraftkommentar fra LOS Energy

Energilagring – starten på en ny epoke? - Kraftkommentar fra LOS Energy

Finland skal bygge Nordens største batteripark. Anlegget skal levere opptil to Megawatt kontinuerlig i en halv time (1 MWh). Dette tilsvarer batterikapasiteten til 12 eksemplarer av Tesla Model S. Hør mer i ukens kraftkommentar med porteføljeforvalter Magnus Lingjærde i LOS Energy.

Ibrahim Baylan vs Tord Lien: Et nordisk energislag - Kraftkommentar fra LOS Energy

Ibrahim Baylan vs Tord Lien: Et nordisk energislag - Kraftkommentar fra LOS Energy

S​veriges energiminister, Ibrahim Baylan, og Norges energiminister, Tord Lien, har lest to forskjellige lærebøker om hvordan bygge fremtidens kraftmarked. Tord Lien har tro på at markedskreftene sørger for balanse mellom tilbud og etterspørsel. Baylan derimot har liten tiltro til at markedet selv sørger for energisikkerhet til riktige priser i fremtiden.

Doha og Rånåsfoss - begivenhetenes sentrum - Kraftkommentar fra LOS Energy

Doha og Rånåsfoss - begivenhetenes sentrum - Kraftkommentar fra LOS Energy

​I forrige uke var det på Rånåsfoss, Akershus og i Doha, Qatar de viktigste hendelsene fant sted. Energiminister Tord Lien la frem regjeringens forslag til energimelding for pressen på Rånasfoss kraftverk fredag 15. april. Antagelsene om mer marked og mindre subsidier ble bekreftet. I markedet kom det ingen reaksjoner fordi endringene er langsiktige og utfallet usikkert.

Et farvel til dagens strømregning

Et farvel til dagens strømregning

Om noen år vil sol- og vindkraft la deg bruke så mye strøm du vil, uten at det synes på regningen. Men vannkraftverkene vil fortsatt få betalt – for å være standby.

Fornybar skviser forurensende energi

Denne høsten ble historisk. For første (men garantert ikke siste) gang i historien har fornybar energi utkonkurrert og presset kjernekraft ut av markedet. Det historiske øyeblikket fant sted i Sverige i oktober da det ble besluttet å stenge ned fire kjernekraftanlegg (blokker) innen 2020. Markedsprisene er for lave, den svenske kjernekraften er ikke lenger lønnsom.

Derfor er strømprisen rekordlav

Strømprisen i Sør-Norge var i 2015 på sitt laveste nivå på 15 år. Alt tyder på at strøm vil være billig i mange år fremover.18 øre per kilowattime ble fasiten for gjennomsnittlig engrospris (eks. mva) i 2015. Strømprisen falt dermed hele fem øre fra året før. Årsaken er varmt og vått vær, mer fornybar kraftproduksjon og fall i kullkraftprisen.