Gå videre til innhold

Emner: Vitenskap, teknikk

8 grunner til at solenergi tar av

De største optimistenes spådommer om verdens bruk av solenergi er allerede tidoblet. Og det er kullkraft-giganten Kina som leder an. De største optimistene i norsk solindustri tok feil da Norge tok sats for å ta i bruk solenergi for noen år siden. Optimistene var for pessimistiske. Totalt installert effekt i verden doblet seg i fjor. Andreas Myhre, direktør krafthandel i LOS Energy, forklarer.

Illustrasjonsbilde: Vindmøller ved Kastrup i Danmark.

​Vindkraftens overskuddsdilemma

Vindkraftens overskuddsdilemma! I det grønne skiftet, eller Energiwende som de kaller det i Tyskland, er målet å erstatte fossil energiproduksjon med fornybar energiproduksjon. I Europa skal kullkraftverkene byttes ut med blant annet vindkraft. Hør mer i ukens kraftkommentar med porteføljeforvalter Magnus Lingjærde.

​Lenge leve kjernekraften!

Sverige har en lang kjernekrafthistorie og sektoren har over tid levert en stor andel av svenskenes strømforbruk. Hør mer om kjernekraftens fremtid i ukens kraftkommentar med porteføljeforvalter Magnus Lingjærde.

Når det blåser er det gratis å la en vindmølle produsere strøm, det er anleggsinvesteringen som koster, skriver Andreas Myhre, direktør krafthandel i LOS Energy.

Ny "fordyrbar" energi i Norden

​Mange drømmer om en fornybar produksjon som kan utkonkurrere tradisjonelle kraftverk. Men uten betydelige subsidier er ikke fornybare investeringer lønnsomme på våre breddegrader. Når det blåser er det gratis å la en vindmølle produsere strøm, det er anleggsinvesteringen som koster, skriver Andreas Myhre, direktør krafthandel i LOS Energy.

​Kastevind i strømmarkedet

Se for deg at en liter melk koster 15 kroner den ene uka, og 450 kroner den neste. Så mye har svenske kraftpriser variert i løpet av april. Engrosprisen for strøm i Oslo havnet på 27,5 øre/kWh i april måned. Dette er 1 øre lavere enn marsprisen, og høyeste aprilpris vi har sett på fire år. Lave temperaturer og stabile internasjonale energipriser er hovedgrunnen til at prisene holder seg oppe.

Offshore vindkraft skal nå bygges helt uten subsidier.

Månelanding i offshore vindkraft

LOS Energy følger utviklingen i energimarkedene tett og sender markedsoppdatering ukentlig. Hør porteføljeforvalter Magnus Lingjærde i ukens kraftkommentar.

Raketter i Nord-Korea rammer også Norge, skriver Andreas Myhre, direktør krafthandel i LOS Energy.

​Kullsvart markedsmakt: Slik styrer Kina strømprisen

Når Kim Jong-un sender en rakett til værs, går strømprisen i Norge samme vei. Forklaringen finnes i Kina, som vedtar importforbud for kull fra Nord-Korea. Ringvirkningene merkes i energiprisene verden rundt.

I ukens kraftkommentar med porteføljeforvalter Magnus Lingjærde ser vi nærmere på stormen "Urd" som satte vindkraftrekord midt i julefeiringen.

​Stormen "Urd" gav vindkraftrekord i Norden

I årets første kraftkommentar med porteføljeforvalter Magnus Lingjærde i LOS Energy er tema stormen "Urd" som satte vindkraftrekord mens julefeiringen pågikk i Norden. Svenskene er nå størst på vindkraftproduksjon i Norden. Våre danske naboer hadde negative priser i romjulen på grunn av mye vind og lav etterspørsel.

Illustrasjonsbilde: Oslo skylinje om natten som reflekterer i vannet.

Kabelbrudd gav lavere strømpris i august

Når overføringskablene blir skadet, skaper dette en flaskehalssituasjon, der strømmen ikke flyter så fritt som den pleier. For Sørlandets del, har kabelbruddet hatt en dempende effekt på strømprisen, forklarer Andreas Myhre, direktør for krafthandel i LOS Energy.

Kan man tjene penger på strøm man ikke bruker? Switch-boksen og LOS Energy fikk stor oppmerksomhet i pausene.

LOS Energy deltok på det store energislaget

​Fremtidens energiløsninger, engasjerte foredragsholdere, 250 deltakere i salen var stikkord for Agder Energi-konferansen 2016. I mingleområdet viste LOS Energy frem Switch, en løsning for større bedrifter å selge tilgjengelig strøm tilbake til samfunnet. Flere av konferansedeltakerne viste stor interesse for selskapets teknologi for å løse utfordringene knyttet til forsyningssikkerhet.

Det forventes at tysk vindkraft i år leverer 100 TWh. Dette skyldes særlig utbygging av offshore vindkraft.

NUCXIT erstattes med Wind-entry - Kraftkommentar fra LOS Energy

​Flere kjernekraft-anlegg i Tyskland er planlagt stengt og produksjonsvolumet er det laveste på 30 år. Samtidig er det boom i vindkraftproduksjonen. Bare i fjor produserte vindkraften 88 TWh, mens kjernekraften leverte 92 TWh. Hør mer i ukens kraftkommentar med porteføljeforvalter Magnus Lingjærde.

Energilagring – starten på en ny epoke? - Kraftkommentar fra LOS Energy

Energilagring – starten på en ny epoke? - Kraftkommentar fra LOS Energy

Finland skal bygge Nordens største batteripark. Anlegget skal levere opptil to Megawatt kontinuerlig i en halv time (1 MWh). Dette tilsvarer batterikapasiteten til 12 eksemplarer av Tesla Model S. Hør mer i ukens kraftkommentar med porteføljeforvalter Magnus Lingjærde i LOS Energy.

Vindkraft større enn kjernekraft - Kraftkommentar fra LOS Energy

Vindkraft større enn kjernekraft - Kraftkommentar fra LOS Energy

I 2015 gikk vindkraft forbi kjernekraft i installert kapasitet. Vindkraftkapasiteten økte i fjor med 17 prosent , noe som tilsvarer hele 63 GW. Ved årsslutt var den installerte kapasiteten på vind 432 GW mot 382 GW kjernekraft. Kina er størst på vindkraft og har over en tredjedel av den installert kapasiteten (145 GW). På plassene bak følger USA (74,5 GW) og Tyskland (45 GW).

Vel blåst februar gir lavere strømpris

Vel blåst februar gir lavere strømpris

​Mildvær, mye vann i magasinene og høy produksjon av vindkraft gjorde at strømprisen falt kraftig i februar. Engrosprisen for strøm på Sørlandet endte på rekordlave 18,3 øre per kilowattime, ned hele 25 prosent fra januar.

Det ska itj stå på penga! - Kraftkommentar fra LOS Energy

Det ska itj stå på penga! - Kraftkommentar fra LOS Energy

​Statkraft bygger Europas største vindkraftprosjekt i Midt-Norge. I sommer ble vindkraftprosjektet på Fosen skrinlagt. Etter justeringer av både kapasitet og turbinplasseringer vurderes prosjektet nå som lønnsomt. Vindkraftparken skal bestå av 278 turbiner med en samlet effekt på 1000 MW. Når vindparken står ferdige i 2020 vil den produsere 3,4 TWh fornybar energi i året.

Vel blåst i 2015! – Kraftkommentar fra LOS Energy

Vel blåst i 2015! – Kraftkommentar fra LOS Energy

​Produksjonstallene for norsk vindkraft viser en stadig økning i vindkraftproduksjonen her til lands. I fjor ble det produsert 2,5 TWh vindkraft. Det tilsvarer årsforbruket til 125 000 boliger med årlig forbruk på 20 000 kWh eller 1,7 prosent av det norske strømforbruket.

Værmeldingen for 2050

Værmeldingen for 2050

John Smits kommer til LOS Energy Day for å fortelle om klimautviklingen frem mot 2050. På vårt årlige energiseminar skal den kjente meteorologen Smits vise hvordan klimaet har utviklet seg globalt og i Norge de siste 100-150 årene. Vi skal også bli med forskerne inn i glasskula og se hvordan klimaet vil være i 2100. Det blir i hvert fall varmere og våtere

Kroken på døra for svensk kjernekraft - Kraftkommentar fra LOS Energy

Kroken på døra for svensk kjernekraft - Kraftkommentar fra LOS Energy

​Fortum vil ikke overta driften av Oskarshamn 1 og 2. Dette betyr at de to anleggene etter all sannsynlighet avvikles innen 2020. Fortum påpeker i børsmeldingen at beslutningen er tatt av majoritetseier Eon. 2018-prisene reagerte opp en halv Euro på nyheten.

Danmark + England = Sant - Kraftkommentar fra LOS Energy

Danmark + England = Sant - Kraftkommentar fra LOS Energy

Energinet.dk, som er Danmarks svar på Statnett, bekreftet sist uke at kabel mellom Jylland og England vil være på plass i 2022. Det er utbygging av vindkraft som skaper behovet for kraftutveksling med nabolandene fremover. Ny kabel mot Nederland er også under prosjektering. Utvidelse av kapasitet mot Tyskland fra Danmark vil være på plass i løpet av inneværende år.

Jakter på den fleksible strømkunden

Jakter på den fleksible strømkunden

​Mens landet bokstavelig talt renner over av kraft, blir det en stadig større utfordring at hjemmene våre fylles med effektkrevende apparater som bruker mye strøm på kort tid. Dette stiller store krav til kapasiteten i kraftnettet. Smart teknologi kan imidlertid bidra til å jevne ut belastningen i nettet og dermed spare store investeringer.

Vis mer