Nyhet -
Vindkraftens overskuddsdilemma
I det grønne skiftet, eller Energiwende som de kaller det i Tyskland, er målet å erstatte fossil energiproduksjon med fornybar energiproduksjon. I Europa skal kullkraftverkene byttes ut med blant annet vindkraft.
Vindkraftkapasitet fire ganger kullkraft
Kullkraft er en godt innarbeidet teknologi, hvor produsentene har god kontroll på produksjonen. Et godt vedlikeholdt kullkraftverk kan produsere 90 prosent av årets timer, det vil si mellom 7 500 og 8 000 timer i året.
Et vindkraftverk derimot, produserer kun full kapasitet ved en viss vindstyrke. Blåser det mindre, produseres det mindre kraft. For å erstatte kullkraften med vindkraft, må man derfor installere to til fire ganger så stor kapasitet for å produsere det samme kraftvolumet gjennom året.
I perioder vil vindkraften nesten ikke produsere noe, og i andre perioder kan vindkraften produsere opptil fire ganger mer enn etterspørselen. Planen er å eksportere kraftoverskudd til nærliggende markeder.
Rekordproduksjon i Europa
Storbritannia satt i forrige uke ny rekord i fornybar kraftproduksjon, og Frankrike hadde høyeste vindkraftproduksjon noen sinne.*
Nord-Europa ligger ofte i det samme værsystemet, og et lavtrykk som kommer inn fra Sør-vest gir vind til Storbritannia, Frankrike, Benelux-landene og Skandinavia. Det betyr at alle disse områdene kan få en overproduksjon av vindkraft som skal eksporteres. Det motsatte vil trolig skje i perioder der et høytrykk legger seg over Nord-Europa. Både over- og underproduksjon har stor betydning for kraftforsyningen i Europa.
Fleksibilitet er nøkkelen i morgendagens kraftmarked
Den grønne bølgen og fornybar energiproduksjon stiller nye krav til fleksibilitet i kraftmarkedet. Tradisjonelt er det kun kraftprodusenter som har tilpasset produksjonen i forhold til etterspørselen. Nå jobbes det intenst for å finne gode løsninger det både produsenter og konsumenter kan tilpasse seg balansen i kraftmarkedet. Det investeres også store summer i forskning på lagring av strøm fra overskudd- og underskuddsperioder.
Grafene fra sending kan lastes ned her.
LOS Energy følger utviklingen i energimarkedene tett og sender markedsoppdatering ukentlig.
*Kilde: Montel Powernews