Gå videre til innhold
Illustrasjonsfoto: Kullkraftverk i blåtimen
Illustrasjonsfoto: Kullkraftverk i blåtimen

Nyhet -

S​olnedgang for kullkraft

Energimarkedene har endret seg mye de siste årene, og den grønne bølgen har virkelig fått fotfeste globalt.

Ny fornybar energi på egne ben
Fra oppstarten var ny fornybar energiproduksjon avhengig av subsidiert lønnsomhet. Nå ser fremtiden enda lysere ut for vind- og solkraft. Forbedret teknologi og produksjonsmetoder gjør at nye energikilder er i ferd med å utkonkurrere den over hundre år gamle kullbaserte energiindustrien.

Sol utkonkurrer kull
Ett av verdens største investeringsselskap, Blackrock, fraråder investorer å putte penger i kullkraft. Selv om de mener at det fremdeles gjenstår noen år med lønnsom drift av kullkraft, mener de at langsiktige investeringer ikke er lønnsomme om ti år.

Nyheten sender et viktig signal til både investorer og myndigheter verden over. Fra vekstlandene ser vi at solenergi stadig vinner anbud for oppføring av kraftproduksjon på bekostning av kull.

I likhet med at steinalderen ikke tok slutt på mangel av stein, vil nok kull-alderen også ta slutt lenge før det er tomt for kull.

Grafene fra sending kan lastes ned her

LOS Energy følger utviklingen i energimarkedene tett og sender markedsoppdatering ukentlig

Related links

Emner

Kontakter

Adrian Selberg

Adrian Selberg

Pressekontakt Digital marknadskoordinator Sverige +46 720709639
Kolbjørn Hembre

Kolbjørn Hembre

Pressekontakt Administrerende Direktør Entelios Nordic +47 99530949

Relatert innhold

Ingen vår for strømprisen

Snøsmeltingen kom sent i gang i Norden. Det holdt spotprisene relativt høye gjennom store deler av mai. Måneden startet med negative priser (priser under null kroner) i Danmark, men store deler av mai har hatt priser som minner mer om vinter enn vår.

Snøsmeltingen er endelig i gang! Her illustrert med idylliske gamle Strynefjellsvegen.

​Rekordmye snø smelter i nord

Snøsmeltingen er endelig i gang! Og det flommer ikke bare sørpå, men også nord i både Sverige og Norge. Dette er med på å presse spotprisen, melder Magnus Lingjærde i ukens kraftkommentar fra LOS Energy.

Den kraftige oksen (på engelsk: The Charging Bull) ble plassert på Wall Street i 1989 og var ment å være symbolet på optimisme. Statuen ble laget av Arturo Di Modeca som mente byen trengte ny motivasjon etter det tunge børskrakket i 1987.

​Bull-aksjer og bear-råvarer

Bull-aksjer og bear-råvarer. Det globale finansmarkedet mener at glasset er halvfullt, mens råvaremarkedet opplever glasset som halvtomt. Se ukens kraftkommentar med porteføljeforvalter Magnus Lingjærde i LOS Energy.

Illustrasjonsbilde: Vindmøller ved Kastrup i Danmark.

​Vindkraftens overskuddsdilemma

Vindkraftens overskuddsdilemma! I det grønne skiftet, eller Energiwende som de kaller det i Tyskland, er målet å erstatte fossil energiproduksjon med fornybar energiproduksjon. I Europa skal kullkraftverkene byttes ut med blant annet vindkraft. Hør mer i ukens kraftkommentar med porteføljeforvalter Magnus Lingjærde.