Gå videre til innhold

Pressemelding -

​Kastevind i strømmarkedet

Se for deg at en liter melk koster 15 kroner den ene uka, og 450 kroner den neste. Så mye har svenske kraftpriser variert i løpet av april. 

Engrosprisen for strøm i Oslo havnet på 27,5 øre/kWh i april måned. Dette er 1 øre lavere enn marsprisen, og høyeste aprilpris vi har sett på fire år. Lave temperaturer og stabile internasjonale energipriser er hovedgrunnen til at prisene holder seg oppe.

Ser vi på de store svingningene i Sverige, ser vi en konsekvens av den grønne bølgen: I løpet av få år har det blitt bygd betydelige volum med vindkraft i Norden. Dette påvirker prisstabiliteten, siden energileveransen fra vindkraften varierer med været.

Lave priser i vindkastene
I Danmark har vindkraft vært en del av kraftproduksjonen i mange år. De har dermed god erfaring med å takle både mye og lite vind gjennom tilpasninger i det øvrige kraftsystemet. Danskene er vant med at kraftprisen derfor svinger mye, men i Sverige er dette en ny utfordring.

I løpet av kort tid har svenskene bygget opp en betydelig park med vindkraft, som i de beste timene på døgnet kan dekke opptil en tredjedel av forbruket i Sverige. Den store utfordringen er at vindenergien enn så lenge ikke kan lagres.

Ubalanse gir prisvariasjon
På en og samme dag har prisen i Stockholm derfor variert fra 1,6 øre/kWh og opp til 28,1 øre/kWh, i takt med varierende vindstyrke og stor variasjon i strømforbruk gjennom døgnet.

For hele april ser vi at prisen varierer fra 1,6 øre/kWh og helt opp til 48,1 øre/kWh – med andre ord 30 ganger så mye. Denne prismessige berg- og dalbanen oppstår delvis på grunn av variasjon i etterspørselen, men det er variasjon i vindkraften som står for de aller bratteste opp- og nedturene.

Den største utfordringen for fornybarsamfunnet
Dette er bare begynnelsen. Norden er fremdeles i startfasen av framtidens store satsing på fornybar energi. De utfordringene vi ser i dag, blekner i forhold til hva vi kan forvente når det i morgen skal bygges mye mer uregulerbar kraftproduksjon.

Fornybarsatsingen har to store utfordringer: Å regulere både produksjonen og forbruket av kraft, slik at de to faktorene matcher hverandre bedre enn i dag. I Tyskland satser de stort på utvikling av lagringsteknologi. Målet er å spare på strøm fra de gode dagene med overproduksjon, slik at den kan brukes når produksjonen er lav. Det skjer store framskritt i batteriteknologien, men vi er ikke i mål. Det er fremdeles langt igjen til den dagen hvor batteriene kan lagre så store mengder som markedet trenger.

Fallende priser i årene fremover
Markedet har kalkulert med en fallende pris fram til og med 2020. Optimismen bygger på at det fremdeles skal bygges mer kraftproduksjon både i Norden og Nord-Europa. Og mesteparten av dette kommer i form av vindkraft.

Hvis det bygges mer vindkraft enn markedet etterspør, er det nok den svenske kjernekraften som vil fases ut dersom det nordiske overskuddet av strøm blir for stort. Mens vi venter, arbeider batteriteknologene videre med hvordan de skal lagre dette overskuddet til de vindstille dagene.

Related links

Emner


Om LOS Energy

  • LOS Energy består av rundt 75 ansatte med tilnærmet lik fordeling mellom Norge og Sverige. 
  • Etter kjøpet av Telge Kraft betjener LOS Energy en kundeportefølje på over 22 TWh (årsforbruk til ca 1,3 millioner husholdninger) fordelt på alle nordiske land. 
  • Dette gjør LOS Energy til den største energileverandøren i det norske bedriftsmarkedet, og en av de ledende aktørene i Norden. 
  • Kjernevirksomheten er å redusere energikostnadene ved å selge, forvalte og identifisere energiløsninger tilpasset kundens behov. 
  • LOS Energy har i 2015 og 2016 toppet EPSI Rating Norge sin uavhengige kundetilfredshetsanalyse. 
  • LOS AS eier og driver merkevaren LOS Energy. Selskapet er Miljøfyrtårnsertifisert, medlem av Klimapartnere og tilbyr 100 % fornybar energi garanti til alle oppdragsgivere. LOS AS er et heleid datterselskap av Agder Energi AS med kontorer i Kristiansand, Oslo, Södertelje, Göteborg og Arendal.

Kontakter

Adrian Selberg

Adrian Selberg

Pressekontakt Digital marknadskoordinator Sverige +46 720709639
Kolbjørn Hembre

Kolbjørn Hembre

Pressekontakt Administrerende Direktør Entelios Nordic +47 99530949

Relatert innhold

Vinterens prisvinner på strøm er Nord-Norge, her illustrert med nordlys over Tromsø.

Unormal normal situasjon i kraftmarkedet

Det uforutsigbare vinterværet har gitt oss en unormal normalsituasjon i kraftmarkedet. Prisvinnerne ligger i Nord-Norge, takket være store mengder vann og snø. Engrosprisen for strøm levert i Oslo for mars havnet på 28,1 øre/kWh. Dette er 1 øre lavere enn februarprisen, og helt på gjennomsnittet for de siste ti årene. Likevel er prisen høyere for mars enn vi har vært vant med de siste årene.

Topp tre virksomheter i kategorien bedrift 2016 var Sørlandsbadet, Eramet Norway Kvinesdal og ASKO Agder. Sistenevnte stakk av med seieren, her representert med administrerende direktør Peder Syrdalen.

​Jakter på Sørlandets smarteste energibruker

LOS Energy ber regionens smarteste energibrukere om å nominere seg selv til Sørlandets Energipris for 2017. I fjor var det Asko Agder og Arendal kommune KF som ble hedret for smart strømsparing.

Ingen vår for strømprisen

Snøsmeltingen kom sent i gang i Norden. Det holdt spotprisene relativt høye gjennom store deler av mai. Måneden startet med negative priser (priser under null kroner) i Danmark, men store deler av mai har hatt priser som minner mer om vinter enn vår.

Presidentkandidat Emmanuel Macron deler navn med en tradisjonell og god søtsak i Frankrike.

​Billigere kraft etter Macron-seier

Meningsmålingene viste seg å ha rett i første runde i det franske presidentvalget. Emmanuel Macron er nå storfavoritt til å bli Frankrikes neste president. Valgresultatet av både Brexit og presidentvalget i USA overrasket stort og skapte store bevegelser i finansmarkedene. Etter første runde i det franske presidentvalget reagerer markedene igjen med store bevegelser.

I Norge ble det, mye takket være lave temperaturer, satt strømforbruksrekord i april måned, melder porteføljeforvalter Magnus Lingjærde i ukens kraftkommentar fra LOS Energy.

​Strømforbruksrekord skyldes vårkulden

Snøsmeltingen i fjellet vært i gang, men er utsatt på grunn av de lave temperaturene vi har denne våren, melder porteføljeforvalter Magnus Lingjærde i ukens kraftkommentar fra LOS Energy.

Den kraftige oksen (på engelsk: The Charging Bull) ble plassert på Wall Street i 1989 og var ment å være symbolet på optimisme. Statuen ble laget av Arturo Di Modeca som mente byen trengte ny motivasjon etter det tunge børskrakket i 1987.

​Bull-aksjer og bear-råvarer

Bull-aksjer og bear-råvarer. Det globale finansmarkedet mener at glasset er halvfullt, mens råvaremarkedet opplever glasset som halvtomt. Se ukens kraftkommentar med porteføljeforvalter Magnus Lingjærde i LOS Energy.

Når det blåser er det gratis å la en vindmølle produsere strøm, det er anleggsinvesteringen som koster, skriver Andreas Myhre, direktør krafthandel i LOS Energy.

Ny "fordyrbar" energi i Norden

​Mange drømmer om en fornybar produksjon som kan utkonkurrere tradisjonelle kraftverk. Men uten betydelige subsidier er ikke fornybare investeringer lønnsomme på våre breddegrader. Når det blåser er det gratis å la en vindmølle produsere strøm, det er anleggsinvesteringen som koster, skriver Andreas Myhre, direktør krafthandel i LOS Energy.