Gå videre til innhold
Presidentkandidat Emmanuel Macron deler navn med en tradisjonell og god søtsak i Frankrike.
Presidentkandidat Emmanuel Macron deler navn med en tradisjonell og god søtsak i Frankrike.

Nyhet -

​Billigere kraft etter Macron-seier

Meningsmålingene viste seg å ha rett i første runde i det franske presidentvalget. Emmanuel Macron er nå storfavoritt til å bli Frankrikes neste president.

Valgresultatet av både Brexit og presidentvalget i USA overrasket stort og skapte store bevegelser i finansmarkedene. Etter første runde i det franske presidentvalget reagerer markedene igjen med store bevegelser. I denne omgang skyldes deg ikke overraskende utfall fordi resultatet ble nesten identisk med forventningene.

Styrket euro – billigere kraft
Aksjebørsene gjorde et byks oppover og euroen styrket seg. Om oppgangen skyldes stor fremtidsoptimisme eller lettelse over at Macron er mindre ytterliggående enn motkandidat Marine Le Pen, er uvisst. For kraftmarkedet er det positivt at euroen styrket seg. Da synker nemlig kostnaden på kull, en vare som handles i dollar, og dermed blir også kraftprisene lavere.

CO2-prispolitikken avgjør fremtidig kraftpris
I energispørsmål støtter Macron den etablerte franske politikken med målsetting om å redusere kjernekraft og installere mer vindkraft. Han ønsker også å stenge ned all kullkraft og stemmer nei til utvinning av skifergass i Frankrike.

Videre ønsker Macron å innføre gulv på CO2-prisen. Et prisgulv kun etablert i Frankrike vil være prisdempende for kraft i resten av Europa. Men dersom euro-tilhengeren får EU-enighet om prisgulv, kan det være med på å trekke kraftprisene oppover.

LOS Energy følger utviklingen i energimarkedene tett og sender markedsoppdatering ukentlig.

Related links

Emner

Kontakter

Adrian Selberg

Adrian Selberg

Pressekontakt Digital marknadskoordinator Sverige +46 720709639
Kolbjørn Hembre

Kolbjørn Hembre

Pressekontakt Administrerende Direktør Entelios Nordic +47 99530949

Relatert innhold

Vinterens prisvinner på strøm er Nord-Norge, her illustrert med nordlys over Tromsø.

Unormal normal situasjon i kraftmarkedet

Det uforutsigbare vinterværet har gitt oss en unormal normalsituasjon i kraftmarkedet. Prisvinnerne ligger i Nord-Norge, takket være store mengder vann og snø. Engrosprisen for strøm levert i Oslo for mars havnet på 28,1 øre/kWh. Dette er 1 øre lavere enn februarprisen, og helt på gjennomsnittet for de siste ti årene. Likevel er prisen høyere for mars enn vi har vært vant med de siste årene.

​Kastevind i strømmarkedet

Se for deg at en liter melk koster 15 kroner den ene uka, og 450 kroner den neste. Så mye har svenske kraftpriser variert i løpet av april. Engrosprisen for strøm i Oslo havnet på 27,5 øre/kWh i april måned. Dette er 1 øre lavere enn marsprisen, og høyeste aprilpris vi har sett på fire år. Lave temperaturer og stabile internasjonale energipriser er hovedgrunnen til at prisene holder seg oppe.

Offshore vindkraft skal nå bygges helt uten subsidier.

Månelanding i offshore vindkraft

LOS Energy følger utviklingen i energimarkedene tett og sender markedsoppdatering ukentlig. Hør porteføljeforvalter Magnus Lingjærde i ukens kraftkommentar.

Elektrifisering av samfunnet påvirker strømprisen. Nye datahaller er blant sektorene som vil øke etterspørselen etter strøm i fremtiden.

Forventer økt etterspørsel etter strøm

15 år nesten uten vekst i etterspørselen etter kraft, skal nå erstattes med god vekst inn mot 2020. Det kommer frem i en rapport skrevet av Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE). Hør mer om hvordan elektrifisering påvirker strømprisen i ukens kraftkommentar med porteføljeforvalter Magnus Lingjærde.

Den kraftige oksen (på engelsk: The Charging Bull) ble plassert på Wall Street i 1989 og var ment å være symbolet på optimisme. Statuen ble laget av Arturo Di Modeca som mente byen trengte ny motivasjon etter det tunge børskrakket i 1987.

​Bull-aksjer og bear-råvarer

Bull-aksjer og bear-råvarer. Det globale finansmarkedet mener at glasset er halvfullt, mens råvaremarkedet opplever glasset som halvtomt. Se ukens kraftkommentar med porteføljeforvalter Magnus Lingjærde i LOS Energy.