Gå videre til innhold

Emner: Industri, produksjon

Storbritannias turbulente Brexit-prosess skaper både spenning og usikkerhet på mange arenaer – også i energimarkedet.

Brexit preger fremdeles strømprisen

Oktober ble preget av en god ressurssituasjon i Norden, godt forsynte råvaremarkeder – og fortsatt usikkerhet rundt hvordan Brexit vil påvirke prisen på CO2-kvoter.

Brexit skaper mer usikkerhet i kraftmarkedet

Brexit skaper mer usikkerhet i kraftmarkedet

Ukens Brexit-avklaringer ga ikke de svarene markedsaktørene hadde ventet på. 
Markedsaktørene har ventet på at nye avklaringer rundt Brexit skal sende råvareprisene opp eller ned.
Ingen endring
Avklaringene som kom denne uken innebærer blant annet utsettelse av Brexit og nyvalg i parlamentet. Men, det hele ble forbigått i stillhet i kraftmarkedet. Det ble med andre ord ingen n

Tilbakeholdenhet i de finansielle markedene

Tilbakeholdenhet i de finansielle markedene

Aktørene i de finansielle markedene sitter på gjerdet. Årsaken: Flere uavklarte situasjoner skaper mye usikkerhet i markedene. Dette gir igjen uforutsigbare fremtidspriser på strøm i Norden.

I spotmarkedet gikk faktisk prisene ned i september, sammenlignet med august.

Urolig strømpris gjennom begivenhetsrik måned

Tvil rundt fransk kjernekraft, bråstopp for nederlandsk gassfelt og eksplosjoner i saudiarabisk oljeraffineri. Dette er bare noe av det som fikk strømprisene til å svinge i september.

Ettervirkninger i kraftmarkedet

Ettervirkninger i kraftmarkedet

Positive nyheter fra både Frankrike og Saudi-Arabia roer markedsaktørene, og sender råvareprisene nedover.

CO2-prisen løfter strømprisen

CO2-prisen løfter strømprisen

Det har vært en ganske rolig periode i kraftmarkedet, spesielt i terminmarkedet. Denne uken har prisene for neste år gjort et byks.

Sommeren har så langt bydd på mer nedbør enn det som er normalt for årstiden. Regnværet er det som har påvirket spotprisen mest de siste ukene, og denne uken er intet unntak.

Våt sommer påvirker strømprisen

Det regner mer enn det som er normalt for årstiden, og dette har bidratt til lavere strømpriser de siste ukene. Denne uken ser vi at spotprisen korrigerer noe opp igjen, etter de rekordlave spotprisene vi hadde i forbindelse med pinse.

Årets billigste strømuke

Årets billigste strømuke

Negative strømpriser i Tyskland bidro til de laveste strømprisene vi har hatt så langt i år i Norden.

Nå er den hydrologiske balansen på normale nivåer. Dette har vi ikke sett på over et år. Årsaken er mye nedbør og godt med vind de siste ukene.

Påfyll av vann gir billigere nordisk kraft

Hittil i år har Norden importert en del kraft fra Europa. Nå snur flyten. Lavere priser i Norden gjør at vi nå eksporterer kraft til resten av kontinentet.

Mai måned har bydd på mye nedbør, lavere temperaturer og mer vind. Dette har bedret ressursbalansen i det nordiske kraftmarkedet.

Mørke skyer demper strømprisen

Vått vær i mai presset strømprisen ned. Handelskrig og nye EU-politikere kan drive den ytterligere nedover.

Ifølge Meteorologisk institutt var påsken 2019 den nest beste på 50 år – kun slått av påsken i 2013.

God påske ga høye strømpriser

Finvær til besvær: Det er en pris å betale for varm påskesol fra skyfri himmel. Den kommer på strømregningen, som følge av lite påfyll i vannkraftsystemet.

Mens vi har skrelt appelsiner i solveggen og nytt toppturer i kortermet, har ressursbalansen forverret seg på grunn av manglende tilførsel av energi.

Påskeværets bakside

Årets påske går inn i historiebøkene. Stekende sol, plussgrader og lite vind ga en drømmepåske. Men, det fine ferieværet har rammet ressursbalansen i Norden hardt.

Varmen ga rekordpris i juli

Varmen ga rekordpris i juli

Varmebølgen sørget for at den nordiske engrosprisen på strøm satte rekord for juli. Aldri før har vi registrert en høyere juli-pris.

Ferievær til besvær

Ferievær til besvær

Strømprisen setter stadig nye prisrekorder, og det er manglende nedbør og gode tider med høyt forbruk som får skylden.

​Når vi sier rekordvarme, mener vi det bokstavelig: På Østlandet måtte forrige rekord fra mai 1947 vike, og måneden ble dermed den varmeste mai som noen gang er registrert siden Meteorologisk Institutt startet målingene sine i 1937.

Hetebølge i kraftmarkedet

Snøsmeltingen ble kort og intens, mai ble tidenes varmeste – og både vindkraft og nedbør glimret med sitt fravær. I sum endte dette med et kraftig løft i strømprisene i mai.

Vis mer