Gå videre til innhold
Strømprisen til værs med nyttårsrakettene

Pressemelding -

Strømprisen til værs med nyttårsrakettene

Strømprisen i januar tok samme vei som nyttårsrakettene: Rett til værs. Men utgangspunktet var rekordlavt, nemlig bunnprisene vi ble vant med i fjor. Nå ønsker vi velkommen til et nytt år med mer normale strømpriser.

Den nordiske systemprisen for januar ble i snitt ca 45,7 Eur/MWh, eller ca 47,4 øre/kWh (NOK). Det er nesten dobbelt så høy pris som januar i fjor. Men det er verdt å merke seg at dette bare er noen øre høyere enn hva strømprisen pleier å bli i januar, når vi ser flere år under ett.

Forklaringen på årets prishopp, er at det faktisk ble vinter i januar i år. Kaldt og tørt vær preget årets første måned og det merkes godt på vannmagasinene. Riktignok var de breddfulle ved inngangen til året.

Men når alle skrur opp varmekabler og varmepumper, samtidig som vi bare får under halvparten av normal nedbør – påvirker det de nordiske prisene betydelig. Resultatet av det kalde og tørre været er at vannmagasinene tappes godt ned, selv om nivået på magasinfyllingen i Norge fortsatt er nær maksimalt nivå i januar for de siste tyve år. Den hydrologiske balansen er imidlertid på god vei ned mot normalen igjen. Det innebærer at vi ikke har en situasjon som i fjor vinter da vannkraftprodusentene måtte kjøre knallhard produksjon for å ta unna det store ressursoverskuddet som kom i form av all snøen som falt i fjor. Det medførte som kjent at prisene falt til rekordlave nivåer utover våren og sommeren. En mer normal januar gir nå mer normale kraftpriser for januar, men altså godt opp fra fjorårets prisnivå.

Til tross for noen få uværsperioder, ble det mindre vindkraft siste måned enn hva vi nå er blitt vant med. Dette har ikke så mye å bety for energibalansen. Men det har stor betydning for prisdannelsen. Vindkraft leveres omtrent gratis inn på nettet, og prisen presses ned når det skjer. Men dette opplevde vi altså ikke spesielt mye av den siste måneden.

Med høyt forbruk og ellers ingen press i verken vann- eller vindkraft, blir strømprisen i Norden ganske lik de tyske kraftprisene. Ikke fullt så høyt, men tett på og langt likere enn hva vi opplevde i fjor. Når vindmøllene står mye i ro, er det gasskraft som påvirker strømprisen i Tyskland mest. Og nettopp gassprisene har vært høye den siste måneden, på grunn stor etterspørsel av flytende gass til Asia.

NordLink operativ

En av årets nyheter i kraftbransjen er en strømkabel mellom Sør-Norge og Tyskland som nå er blitt operativ. Så langt har det stort sett blitt eksportert kraft ut av Norden på denne kabelen. Dette har vært mulig på grunn av lav vindkraftproduksjon i Nord-Tyskland. Samtidig som én ny kabel er åpnet, er den undersjøiske kabelen mellom Norge og Nederland nå stengt på grunn av feil. Det betyr at eksportmuligheten fra Norden nå i sum er omtrent lik som i fjor for resten av vinteren.

Utsiktene framover tyder på at strømprisen skal bli lavere enn hva den ble i januar, men omtrent tre ganger så høy som i fjor. Tregangeren høres dramatisk ut, men det sier egentlig mest om hvor ekstraordinært lave fjorårsprisene var. Om dette blir det endelige utfallet dette året, så vil vi mene at strømprisen i så fall er tilbake til normalen igjen.

Emner


Entelios tilbyr ren energi, spisskompetanse og teknologi som gjør det mulig for industriselskap, små og store bedrifter i næringslivet og offentlig virksomhet å bli ledende på klimavennlige energiløsninger.

Kjernevirksomheten er styring av og handel med fornybar energi i det nordiske og europeiske elektrisitetsmarkedet på vegne av våre kunder.

  • Entelios har 150 ansatte fordelt på 9 lokasjoner (Oslo, Arendal, Kristiansand, Stockholm, Gøteborg, Vantaa, Berlin, Munchen og Zurich)
  • I Norden har Entelios ansvar for en kundeportefølje på over 20 TWh (årsforbruk til ca 1,3 millioner husholdninger).
  • Selskapet tilbyr 100 % fornybar energi garanti til alle oppdragsgivere.
  • Entelios er et heleid datterselskap av Agder Energi AS

Kontakter

Adrian Selberg

Adrian Selberg

Pressekontakt Digital marknadskoordinator Sverige +46 720709639
Kolbjørn Hembre

Kolbjørn Hembre

Pressekontakt Administrerende Direktør Entelios Nordic +47 99530949

Relatert innhold

Rekordåret for bunnpriser avsluttet med prisløft

Rekordåret for bunnpriser avsluttet med prisløft

Rekordåret 2020 ble avsluttet med et kraftig prisløft og vintervær som dro strømforbruket opp. Vi starter 2021 med et tilbakeblikk på året mange helst vil glemme, men som vil bli husket lenge.
I fjorårets siste dager sørget kulda for at regn ble til snø, og slaps ble til is. Vinterværet sørget også for at strømforbruket i Norden går opp, siden vi er verdensmestre i bruk av elektriske varmekilde

RWE Renewables inngår partneravtale med Entelios

RWE Renewables inngår partneravtale med Entelios

Den nordiske kraftleverandøren Entelios vil fra 1. januar 2021 forvalte den globale energigruppen RWE Renewables sin produksjon av fornybar energi i den nordiske regionen. Samtidig utvider Entelios nå virksomheten i Norden.
«Vi er stolte av at en så stor og profesjonell aktør som RWE Renewables har valgt Entelios som leverandør i det nordiske markedet. Det er et kvalitetsstempel for Entelios og

En mer uforutsigbar fremtid

En mer uforutsigbar fremtid

Snittprisen for februar ble flere ganger dyrere enn i fjor – men prisene forventes å falle utover våren. I årene som kommer vil det fornybare skiftet skape et stadig mer uforutsigbart kraftmarked.
Snittprisen for februar i år – ofte kalt systemprisen – ble 3,5 ganger så høy som februar i fjor og havnet dermed på 46,84 euro. Dette er ikke bare et gigantisk hopp siden i fjor, det er også høyt his

Lave temperaturer – høye strømpriser // Entelios kraftkommentar uke 5. 2021

Lave temperaturer – høye strømpriser // Entelios kraftkommentar uke 5. 2021

Strømprisene har steget mye på nyåret, og mandag denne uken kunne vi notere høyeste spotpris på fem år i det Nordiske kraftmarkedet. 74,57 €/MWh ble snittprisen for døgnet, men i de timene du brukte mest strøm var prisen nesten oppe i 200 €/MWh (ca. 2 kr/kWh). Dette er i stor kontrast til de prisene vi ble godt vant med i fjor.
Kulden har skylden
Den mest avgjørende faktoren for de høye pris

Vinterens høyeste strømpriser // Entelios kraftkommentar uke 6. 2021

Vinterens høyeste strømpriser // Entelios kraftkommentar uke 6. 2021

Denne uken ser det ut til at vi kan få de høyeste ukes-snittprisene i Norden for i år. Det er da systemprisen vi ser på, som er en slags snittpris for hele Norden. Lave temperaturer i hele Norden sørger for veldig høy etterspørsel av strøm, og mot slutten av denne uken ser det også ut til at det vil bli satt ny rekord i forbruk i Norden.
Høy kraftproduksjon, sammen med lite vindkraft og nedbør,

Fra forbruksrekord til vårvær // Entelios kraftkommentar uke 7

Fra forbruksrekord til vårvær // Entelios kraftkommentar uke 7

Siste uke opplevde vi forbruksrekord i Norge. Ved hjelp av kraft fra utlandet klarte vi kraftbalansen, selv om det i enkelte prisområder også ble rekordpriser. Se ukens kraftkommentar med Andreas Myhre



Værprognosene har gjort helomvending fra kaldt vær til mildt vær. Spotmarkedsprisene fremover vil bli betydelig lavere enn de har vært så langt i år.
Årskontrakten for år 22 er ha

To-delt marked i Norden // Entelios kraftkommentar uke 10

To-delt marked i Norden // Entelios kraftkommentar uke 10

Gjennom det siste året har prisforskjellene internt i Norden økt. Det har også utvidet seg i omfang. Nå ser vi en to-deling mellom Nord og Sør, hvor den massive utbyggingen av vindkraft i nord, presser prisene, mens prisene i sør (+ Finland) er mer påvirket av det prisnivået som er i Europa.
Råvareprisene løfter seg, samme gjør de Europeiske terminprisene på strøm, som igjen da trekker med seg

Nok en rekorduke i kraftmarkedet // Entelios kraftkommentar uke 11. 2021

Nok en rekorduke i kraftmarkedet // Entelios kraftkommentar uke 11. 2021

Det settes stadig nye rekorder i kraftmarkedet. Ikke før vi er ferdig med prisrekordene på strøm i februar, opplever vi denne uken både vindkraftrekord og CO2 prisrekord.
Lavtrykket som ga snø i Sør-Norge forrige uke bidro også til vindkraftrekord i Tyskland. Det blåste veldig bra, og det er stadig flere vindmøller som er produksjonsklare.
Kraftprisen i Sør-Norge holder seg relativt tett på