Gå videre til innhold
Lave temperaturer – høye strømpriser // Entelios kraftkommentar uke 5. 2021

Nyhet -

Lave temperaturer – høye strømpriser // Entelios kraftkommentar uke 5. 2021

Strømprisene har steget mye på nyåret, og mandag denne uken kunne vi notere høyeste spotpris på fem år i det Nordiske kraftmarkedet. 74,57 €/MWh ble snittprisen for døgnet, men i de timene du brukte mest strøm var prisen nesten oppe i 200 €/MWh (ca. 2 kr/kWh). Dette er i stor kontrast til de prisene vi ble godt vant med i fjor.

Kulden har skylden

Den mest avgjørende faktoren for de høye prisene er høy etterspørsel etter strøm. I Norden er vi verdensmestre til å bruke strøm til oppvarming, og dermed stiger etterspørselen kraftig ved lave temperaturer. Selv om det finnes energi i bøtter og spann, så er utfordringen å levere strøm der den etterspørres til enhver tid, og når «alle» skal bruke mye samtidig. Hadde det vært normalt med vindkraft i denne perioden, ville nok det dempet mye av pristoppene, men den værtypen vi har nå gir lave temperaturer, lite vind og lite nedbør. Alle forholdene gir høyere strømpriser.

I terminmarkedet er det indirekte også været som bestemmer. Selv om ressursoverskuddet forsvinner fra Norden (noe som vanligvis løfter terminprisene), så har terminprisene falt tilbake sammen med Europeiske terminpriser. For i Europa er det gassprisen som er den sterkeste driveren på strømprisene, og Europeerne bruker mye gass til oppvarming, og derfor er gassprisen følsom for endringer i været for Europa. Kaldt hos oss, men mildt i Europa har vært prognosene. Så lenge det er et ressursoverskudd i Norden, vil nok våre terminpriser følge godt med de Europeiske prisene.

Se ukens kraftkommentar her: 

Emner

Kontakter

Adrian Selberg

Adrian Selberg

Pressekontakt Digital marknadskoordinator Sverige +46 720709639
Kolbjørn Hembre

Kolbjørn Hembre

Pressekontakt Administrerende Direktør Entelios Nordic +47 99530949

Relatert innhold

Strømprisen til værs med nyttårsrakettene

Strømprisen til værs med nyttårsrakettene

Strømprisen i januar tok samme vei som nyttårsrakettene: Rett til værs. Men utgangspunktet var rekordlavt, nemlig bunnprisene vi ble vant med i fjor. Nå ønsker vi velkommen til et nytt år med mer normale strømpriser.
Den nordiske systemprisen for januar ble i snitt ca 45,7 Eur/MWh, eller ca 47,4 øre/kWh (NOK). Det er nesten dobbelt så høy pris som januar i fjor. Men det er verdt å merke seg a

Rekordåret for bunnpriser avsluttet med prisløft

Rekordåret for bunnpriser avsluttet med prisløft

Rekordåret 2020 ble avsluttet med et kraftig prisløft og vintervær som dro strømforbruket opp. Vi starter 2021 med et tilbakeblikk på året mange helst vil glemme, men som vil bli husket lenge.
I fjorårets siste dager sørget kulda for at regn ble til snø, og slaps ble til is. Vinterværet sørget også for at strømforbruket i Norden går opp, siden vi er verdensmestre i bruk av elektriske varmekilde

Vinterens høyeste strømpriser // Entelios kraftkommentar uke 6. 2021

Vinterens høyeste strømpriser // Entelios kraftkommentar uke 6. 2021

Denne uken ser det ut til at vi kan få de høyeste ukes-snittprisene i Norden for i år. Det er da systemprisen vi ser på, som er en slags snittpris for hele Norden. Lave temperaturer i hele Norden sørger for veldig høy etterspørsel av strøm, og mot slutten av denne uken ser det også ut til at det vil bli satt ny rekord i forbruk i Norden.
Høy kraftproduksjon, sammen med lite vindkraft og nedbør,

Fra forbruksrekord til vårvær // Entelios kraftkommentar uke 7

Fra forbruksrekord til vårvær // Entelios kraftkommentar uke 7

Siste uke opplevde vi forbruksrekord i Norge. Ved hjelp av kraft fra utlandet klarte vi kraftbalansen, selv om det i enkelte prisområder også ble rekordpriser. Se ukens kraftkommentar med Andreas Myhre



Værprognosene har gjort helomvending fra kaldt vær til mildt vær. Spotmarkedsprisene fremover vil bli betydelig lavere enn de har vært så langt i år.
Årskontrakten for år 22 er ha