Gå videre til innhold
En mer uforutsigbar fremtid

Pressemelding -

En mer uforutsigbar fremtid

Snittprisen for februar ble flere ganger dyrere enn i fjor – men prisene forventes å falle utover våren. I årene som kommer vil det fornybare skiftet skape et stadig mer uforutsigbart kraftmarked.

Snittprisen for februar i år – ofte kalt systemprisen – ble 3,5 ganger så høy som februar i fjor og havnet dermed på 46,84 euro. Dette er ikke bare et gigantisk hopp siden i fjor, det er også høyt historisk sett. For når vi ser på tidligere februarpriser, så ligger årets februarpris rundt 30 prosent høyere enn snittet for de siste ti årene.

Kraftig fall i prisene fremover

Det kan virke rart at strømprisen, som vi vet er veldig værpåvirket, skal bevege seg med så store steg i møte med ganske forutsigbare sesongendringer. Til markedsaktørenes forsvar skal det sies at årets vinter var av den mektige typen: Den var uvanlig kald, tørr og vindfattig sammenlignet med andre vintre – og en svært stor kontrast til den milde og våte høsten vi forlot.

Men prisene vil falle i takt med at vårsola stiger. Ser vi på markedsaktørenes forventning til de kommende månedene, så tyder den på at prisen skal ned til nivåer under tiårssnittet. Mars er nå priset til 30 euro, noe som er 10 prosent lavere enn tiårssnittet. Sommermånedene er priset til rundt 20 euro, som da havner rundt 25 prosent lavere enn tiårssnittet.

Et mer uforutsigbart kraftmarked

Det er ikke bare prisene som endrer seg. Hele kraftmarkedet er i forandring – både på forbrukssiden, produksjonssiden og innenfor distribusjon. Dette gjelder ikke bare det nordiske markedet, vi ser det samme også på kontinentet.

Ett eksempel er overgangen fra kjernekraft til vindkraft i Sverige, som gjør at produksjonen nå er blitt mer uforutsigbar. Vi må forvente perioder med underskudd av kraft, men også enkelte perioder med et massivt overskudd. Tidligere kunne produsentene justere kraftproduksjonen etter behovet i markedet. Det blir mer krevende framover.

Det samme ser vi i hele Europa: Når vi går fra mer forutsigbar kull- og kjernekraft til produksjon basert på sol og vind, får vi en mer uforutsigbar situasjon på kjøpet.

Den ekstreme februardagen

Prisen i Norden er dermed blitt mer volatil (les: hopp og sprett) enn vi har sett tidligere. I perioder med produksjonsoverskudd, slik vi så det på sommeren i fjor, kan prisen gå helt ned mot null (og i enkelte timer faktisk under null). Kontrasten er den kalde februardagen der alle importkabler må tas i bruk og enkelte industribedrifter valgte å stenge av forbruket sitt. En slik situasjon så vi for eksempel 1. februar, der timeprisene var helt oppe i 200 euro pr MWh.

Stor utbygging av ny kraftproduksjon i Norden bidrar til økt usikkerhet på hvordan kraftbalansen vil være fremover. Relativt høye priser i Europa gjør også at prisene her hjemme svinger mye. Dersom det i perioder oppstår et stort kraftoverskudd i Norden, vil prisene her dermed presses uvanlig lavt. Men hvis vi ser at vindfattige perioder forårsaker et kraftunderskudd i Norden, kan prisen gå veldig høyt, spesielt hvis det er begrensninger på import av europeisk kraft eller at importen er dyr fordi det er kraftunderskudd i våre europeiske naboland samtidig som i Norden.

Dette er en viktig del av forklaringen på hvorfor aktørene har så store utfordringer med å sette riktig pris i terminmarkedet – altså markedet for strøm som skal leveres i fremtiden.

Emner


Entelios tilbyr ren energi, spisskompetanse og teknologi som gjør det mulig for industriselskap, små og store bedrifter i næringslivet og offentlig virksomhet å bli ledende på klimavennlige energiløsninger.

Kjernevirksomheten er styring av og handel med fornybar energi i det nordiske og europeiske elektrisitetsmarkedet på vegne av våre kunder.

  • Entelios har 150 ansatte fordelt på 9 lokasjoner (Oslo, Arendal, Kristiansand, Stockholm, Gøteborg, Vantaa, Berlin, Munchen og Zurich)
  • I Norden har Entelios ansvar for en kundeportefølje på over 20 TWh (årsforbruk til ca 1,3 millioner husholdninger).
  • Selskapet tilbyr 100 % fornybar energi garanti til alle oppdragsgivere.
  • Entelios er et heleid datterselskap av Agder Energi AS

Kontakter

Adrian Selberg

Adrian Selberg

Pressekontakt Digital marknadskoordinator Sverige +46 720709639
Kolbjørn Hembre

Kolbjørn Hembre

Pressekontakt Administrerende Direktør Entelios Nordic +47 99530949

Relatert innhold

Strømprisen til værs med nyttårsrakettene

Strømprisen til værs med nyttårsrakettene

Strømprisen i januar tok samme vei som nyttårsrakettene: Rett til værs. Men utgangspunktet var rekordlavt, nemlig bunnprisene vi ble vant med i fjor. Nå ønsker vi velkommen til et nytt år med mer normale strømpriser.
Den nordiske systemprisen for januar ble i snitt ca 45,7 Eur/MWh, eller ca 47,4 øre/kWh (NOK). Det er nesten dobbelt så høy pris som januar i fjor. Men det er verdt å merke seg a

Rekordåret for bunnpriser avsluttet med prisløft

Rekordåret for bunnpriser avsluttet med prisløft

Rekordåret 2020 ble avsluttet med et kraftig prisløft og vintervær som dro strømforbruket opp. Vi starter 2021 med et tilbakeblikk på året mange helst vil glemme, men som vil bli husket lenge.
I fjorårets siste dager sørget kulda for at regn ble til snø, og slaps ble til is. Vinterværet sørget også for at strømforbruket i Norden går opp, siden vi er verdensmestre i bruk av elektriske varmekilde

RWE Renewables inngår partneravtale med Entelios

RWE Renewables inngår partneravtale med Entelios

Den nordiske kraftleverandøren Entelios vil fra 1. januar 2021 forvalte den globale energigruppen RWE Renewables sin produksjon av fornybar energi i den nordiske regionen. Samtidig utvider Entelios nå virksomheten i Norden.
«Vi er stolte av at en så stor og profesjonell aktør som RWE Renewables har valgt Entelios som leverandør i det nordiske markedet. Det er et kvalitetsstempel for Entelios og

Ny toppleder i Entelios Norden

Kolbjørn Hembre er ansatt som ny administrerende direktør i Entelios Norden. Selskapet, som eies av Agder Energi, er en av de største leverandørene av strøm og bærekraftige energiløsninger til det nordiske bedriftsmarkedet.
- Jeg vil først si tusen takk for tilliten og synes denne muligheten er veldig spennende. Gjennom de to siste årene har jeg lært menneskene i Entelios og Agder Energi å kjen

Vinnere og tapere i "det nye kraftmarkedet"

Vinnere og tapere i "det nye kraftmarkedet"

Vi er vant til at prisene går opp og ned, men i år har prisbildet i kraftmarkedet blitt snudd helt på hodet. Til glede for de i nord, og til ulempe for strømkundene i sør.
Den siste måneden har strømprisen sør i Norden i snitt ligget ca. 70 prosent høyere enn strømprisen i nord. Ser vi på hele 2021 så langt, er forskjellen ca. 45 prosent.
Det er selvfølgelig til glede for forbrukere som ho

Blokkert Suez-kanal påvirker strømprisene // Entelios kraftkommentar uke 12 -2021

Blokkert Suez-kanal påvirker strømprisene // Entelios kraftkommentar uke 12 -2021


De våte værprognosene skal gi bedret hydrologisk balanse fremover, men det er ikke så godt synlig i markedene. Spotprisen den siste tiden har blitt trukket opp av de Europeiske prisene, men fremover ser markedet ut til å prise inn mer lokale forhold for Norden. Det meste overkapasiteten på produksjon ligger nord i Norden, samtidig som forbindelsen med Europa er sterk i sør. Det gir store forsk

Store prisforskjeller i Norden // Entelios kraftkommentar uke 9

Store prisforskjeller i Norden // Entelios kraftkommentar uke 9

Etter høye priser gjennom starten av året, vitner spotprisene om at våren er i anmarsj.
Ser vi på leverte priser så langt i år og de prisene vi ser i markedet for resten av året, havner 2021 på ca € 30/MWh. Det er spot on, i forhold til snittprisen de siste fem år. Dette gjelder for systemprisen i Norden.
Områdeprisene avviker mer fra normalen, der prisene er vesentlig høyere sør i Norden, e

Vinden setter sitt preg på spotprisen // Entelios kraftkommentar uke 16 2021

Vinden setter sitt preg på spotprisen // Entelios kraftkommentar uke 16 2021

Det kan virke som vinden er den viktigste faktoren for de store svingningene vi ser i spotprisen om dagen, men allerede neste uke venter markedsaktørene at prisene kommer opp igjen. På lengre sikt er det kommet noen store nyheter denne uken. Hør mer om dette i ukens kraftkommentar her

To-delt marked i Norden // Entelios kraftkommentar uke 10

To-delt marked i Norden // Entelios kraftkommentar uke 10

Gjennom det siste året har prisforskjellene internt i Norden økt. Det har også utvidet seg i omfang. Nå ser vi en to-deling mellom Nord og Sør, hvor den massive utbyggingen av vindkraft i nord, presser prisene, mens prisene i sør (+ Finland) er mer påvirket av det prisnivået som er i Europa.
Råvareprisene løfter seg, samme gjør de Europeiske terminprisene på strøm, som igjen da trekker med seg

Nok en rekorduke i kraftmarkedet // Entelios kraftkommentar uke 11. 2021

Nok en rekorduke i kraftmarkedet // Entelios kraftkommentar uke 11. 2021

Det settes stadig nye rekorder i kraftmarkedet. Ikke før vi er ferdig med prisrekordene på strøm i februar, opplever vi denne uken både vindkraftrekord og CO2 prisrekord.
Lavtrykket som ga snø i Sør-Norge forrige uke bidro også til vindkraftrekord i Tyskland. Det blåste veldig bra, og det er stadig flere vindmøller som er produksjonsklare.
Kraftprisen i Sør-Norge holder seg relativt tett på

Nordiske kraftpriser kobler seg fra Europa // Entelios kraftkommentar uke 14. 2021

Nordiske kraftpriser kobler seg fra Europa // Entelios kraftkommentar uke 14. 2021

Systemprisen for Norden havnet på 34,21 €/MWh i snitt for mars. Det er helt på det jevne gjennomsnittet for mars-prisene siste ti år, men likevel nesten fire ganger så høyt som mars i fjor. Strømprisen er på god vei ned fra de nivåene vi så i starten av året, og det begynner å bygge seg opp et hydrologisk overskudd i Norden, som kan være med å holde prisene nede en god stund.
Negative timeprise