Gå videre til innhold
– Spektakulært stabilt vær

Blogginnlegg -

– Spektakulært stabilt vær

Det foregår en stille endring mot en ny type ekstremvær, ifølge meteorolog Tarjei Breiteig. Nemlig at været holder seg stabilt i lange perioder om gangen.

Varmere klima og mindre temperaturforskjell mellom nord og sør gjør at vi framover kan forvente at værsystemer holder seg mer stabile over tid enn det de har gjort før.

Det sier meteorolog Tarjei Breiteig fra Kristiansand til NRK Sørlandet. Han jobber til daglig som meteorolog hos Agder Energi.

Breiteig sier at mens vi til nå har vært vant til å tenke på ekstremvær som spektakulære saker som kraftig regnskyll og skypumper over havet, vil vi framover måtte forvente et spektakulært stabilt vær.

– Vi ser forskningsbevis på at været ser ut til å vare lenger om ganga, og at det er det nye ekstremværet, sier Breiteig.

Les hele artikkelen på NRK Sørlandet her.

Related links

Emner

Kontakter

Adrian Selberg

Adrian Selberg

Pressekontakt Digital marknadskoordinator Sverige +46 720709639
Kolbjørn Hembre

Kolbjørn Hembre

Pressekontakt Administrerende Direktør Entelios Nordic +47 99530949

Relatert innhold

Snø i fjellet smelter strømprisen

​Engrosprisen på strøm falt fra 21,1 øre/kWh til 18,1 øre/kWh i mai. Det er dobbelt så mye som forventet. Rekordmye snø i fjellet gir utsikter til enda lavere strømpriser i sommer.

Mens vi venter på snøsmeltingen

Mens vi venter på snøsmeltingen

Prisen på strøm holder seg stabilt lavt nå om dagen. Årets Skarverenn på Hardangervidda gikk på blå ekstra, og vi venter fortsatt på at snøen skal smelte. Engrosprisen på strøm beveget seg knapt fra mars til april. I gjennomsnitt lå den på 21,1 øre/kWh i Kristiansand i april, ned fra 21,4 øre/kWh i mars.

Vinteren som uteble - Strømprisen falt 13 prosent i mars

​Allerede lave engrospriser på strøm ble enda lavere i mars. Nå ventes prisene å flate ut fram mot sommeren. - Det kontinuerlige fraværet av vinter resulterte i et overraskende stort fall i engrosprisen på strøm i mars, sier direktør for krafthandel i LOS Energy, Andreas Myhre. Gjennomsnittsprisen uten moms i Sør-Norge falt fra 24,61 øre/kWh i februar til 21,42 øre/kWh i mars (ned 13 prosent).

13 år siden strømprisen var like lav

​Engrosprisen på strøm stupte i juni til det laveste nivået siden 2002. Og strømmen blir trolig enda rimeligere i juli. Redusert forbruk og høy produksjon av strøm i Sverige er årsakene til prisfallet.

Nytt prisras på strøm

Nytt prisras på strøm

Gjennomsnittstemperaturen på Hovden og engrosprisen på strøm var lik i juli. Strømprisen har ikke vært lavere siden 2000.

Juli måned var tidenes varmeste - Kraftkommentar fra LOS Energy

Juli måned var tidenes varmeste - Kraftkommentar fra LOS Energy

Selv om sommersola glimtet med sitt fravær her til lands, har verden totalt sett aldri hatt en varmere juli måned. Amerikanske meteorologer (NOAA) begynte med temperaturmålingene allerede i 1881 og forrige varmerekord ble satt i 1998. 30. november møtes klimatoppene i Paris (COP21). Målingene bekrefter økningen av global oppvarming og det blir et stadig større press på å få ned CO2-utslippene.

NUCXIT - Starten på slutten for Svensk kjernekraft

NUCXIT - Starten på slutten for Svensk kjernekraft

Sist uke annonserte EoN, at de ønsker å fase ut reaktorer i Sverige der de sitter som majoritetseier. Oskarshamn 2, som er ute til en større sikkerhetsoppgradering, har kanskje produsert sin siste kWh.

Skyggen fra Hellas – Kraftkommentar fra LOS Energy

Skyggen fra Hellas – Kraftkommentar fra LOS Energy

Det greske dramaet tar all kapasitet i EU om dagen og det er få andre saker som blir omtalt. Hellas-saken fører med seg en svak prisnedgang i kraftmarkedet så langt. Det ser også ut til å bli en vanlig norsk sommer, og prisutviklingen vil variere med vær og vind.

Lysning for solenergi i Norge

Prisen på solceller har stupt de siste årene og forventes å falle videre. Forbered deg på å en fremtid med solceller på taket. Eller kanskje i taket. - Solcelleteknologien har tatt kvantesprang samtidig som prisen på solceller er redusert til en brøkdel. Kombinasjonen gjør at solenergi er i ferd med å bli lønnsomt også i Norge, sier Morten Meier i Sun-Net

Værmeldingen for 2050

Værmeldingen for 2050

John Smits kommer til LOS Energy Day for å fortelle om klimautviklingen frem mot 2050. På vårt årlige energiseminar skal den kjente meteorologen Smits vise hvordan klimaet har utviklet seg globalt og i Norge de siste 100-150 årene. Vi skal også bli med forskerne inn i glasskula og se hvordan klimaet vil være i 2100. Det blir i hvert fall varmere og våtere

Mer varig vær

Mer varig vær

Vi er vant til raskt skiftende vær i Norge. Kanskje har dette formet oss som folk, vår mentalitet. Vi tar lite for gitt. Det foregår nå en stille endring mot en ny form for ekstremvær. Dette gir ikke nødvendigvis enkeltdager med spektakulært vær, men heller en spektakulær varighet av samme vær. Været viser en stadig sterkere tendens til å låse seg fast i samme regime.

Her er forklaringen på hvorfor uværet  "Petra" gir flom i mange elver

Her er forklaringen på hvorfor uværet "Petra" gir flom i mange elver

Uopphørlig regn har mettet bakken i store deler av Sør Norge. Det tar derfor kort tid fra regnet kommer ned, til det gir press i elvene. Mange vannmagasiner er allerede fulle og kraftprodusentene har ingen mulighet til å holde igjen vannet. Mye vann i elevene fører dessverre til skadeflom nedover i vassdragene.

​​Det grønneste drivstoffet

​​Det grønneste drivstoffet

I en verden som bygger ut stadig mer fornybar energi, har vi i Norge allerede mer fornybar energi enn vi klarer å bruke. Den grønne overkapasiteten får overraskende konsekvenser. Vi er på vei mot fornybarsamfunnet. Alle land i Europa skal bygge mer fornybart. Danmark ser for seg 100 prosent fornybar energiproduksjon allerede i 2030.