Gå videre til innhold
Sparer på stadig å skru av og på strømmen

Pressemelding -

Sparer på stadig å skru av og på strømmen

Ved å spre strømforbruket utover flere timer sparer Lillesand kommune store summer i nettleie.

- Vi skrur av og på strømmen hele tiden her i kommunen. Det sparer vi mye penger på, sier Odd Steindal med et smil. Den tidligere ordføreren i Lillesand, nå enhetsleder bygg og eiendom, har sammen med resten av kommunen, hatt et aktivt forhold til energiøkonomisering gjennom mange år.

- Vi har gjort en rekke tiltak de siste årene, og bruker nå 30-40 prosent mindre strøm enn vi ville gjort uten disse tiltakene. Det sparer kommunen for rundt to millioner kroner årlig i strømutgifter, sier Steindal.

Lillesand sparer ikke bare penger på å bruke mindre energi enn før, men også på å fordele forbruket jevnere utover døgnet. Som en storkunde, som måles og faktureres etter effekt – altså etter hvor mye strøm som brukes samtidig – er det viktig å holde makseffekten så lav som mulig.

Sensorer og tidsstyring 

I tillegg til å installere mer effektive energikilder som varmepumper, har kommunen også tatt i bruk sensorer og tidsstyring for å regulere forbruk av energi til lys og varme.

- Vi har definert hva som kan kobles ut i perioder. For eksempel kan varmeanlegg slås av i inntil en time når det totale strømforbruket ellers er veldig høyt, uten at det gir store konsekvenser. Vi kobler også ut andre elektriske installasjoner i enkelte rom eller bygg i inntil fem minutter. Dette gjøres automatisk og uten at noen merker det. Vi har bygget et smart system, som utnytter ressursene bedre, sier Steindal.

Og det er nettopp det som er poenget; å utnytte ressursene – i dette tilfellet strømnettet – bedre. Ettersom befolkningen og strømforbruket øker, må strømnettet i teorien oppgraderes for å klare å levere nok strøm. Alternativet er at strømkundene, spesielt de store, ikke bare reduserer forbruket, men også lar være å bruke strøm på tidspunkter da det totale forbruket allerede er høyt.

- Ideen er veldig god! Kommunen sparer ikke bare penger på redusert forbruk og redusert uttak av effekt. Kommunen bidrar også til bedre utnyttelse av strømnettet, noe som reduserer behovet for utbygging, som igjen holder nettleien nede. Dette er god samfunnsøkonomi, men også bra for kommunens økonomi, sier Steindal.

Kommer hjem til deg

Ifølge direktør Harald Steinsholt i LOS Energy, som er leverandør og energirådgiver for Lillesand kommune, kan vi klare oss med dagens strømnett i mange år fremover dersom vi bruker strømmen på en smartere måte.

- I områder der nettleien prises etter effekt og ikke etter forbruk, viser erfaringer at forbruket synker med 30 prosent når folk blir mer bevisst på eget forbruk. Og folk trenger ikke huske på å skru av og på selv, men heller la teknologien styre forbruket og effektuttaket automatisk. Dette er fremtidens strømsystem, som snart kommer hjem til deg, sier Myhre.

Får betalt for ikke å bruke strøm 

Lillesand er for øvrig i ferd med å gjøre enda et energitiltak og er blant pilotkundene for LOS Switch, et system der kommunen selger effekt tilbake til strømnettet.

- Vi har gjort avtale om at deler av forbruket vårt kan stenges i perioder da det er stor belastning i nettet. Vi får betalt for at strømmen kan skrus av, selv om den ikke nødvendigvis blir skrudd av, sier Steindal.

Lillesand kommune installerer nå utstyr for rundt 100.000 kroner i seks bygg som er omfattet av pilotprosjektet. Steindal regner med å tjene inn investeringen allerede det første året.

- Bra for kommunen, bra for miljøet, konkluderer Steindal.

Fakta LOS Smart Savers

  • LOS Smart Savers gir bedrifter mulighet tjene penger på strøm de ikke bruker. Mange norske bedrifter har stor fleksibilitet i sine prosesser og dermed mulighet til å regulere sitt kraftforbruk.
  • Smart Savers består av tre produkter: Switch, Max Guard og eFlex.
  • Switch lar deg tjene penger på strøm du ikke bruker
  • Max Guard gir kontroll på nettleien ved energitopper
  • eFlex lar deg spare penger på strøm – uten at det går ut over driften

Bildetekst:

Enhetsleder bygg og eiendom Odd Steindal og byggdrifter Peder Østerholt i Lillesand kommune har installert systemer som automatisk kobler ut denne og flere andre varmeanlegg når strømforbruket i kommunen ellers er høyt. Det reduserer strømutgiftene og gir mindre belastning på strømnettet.

Related links

Emner


Om LOS Energy

  • LOS Energy jobber i alle nordiske land. Med rundt 60.000 strømleveranser er LOS Energy største leverandør i det norske bedriftsmarkedet.
  • LOS Energy selger årlig ca. 8 TWh strøm til bedrifter og offentlig sektor, (årsforbruk til ca. 500.000 husstander).
  • Siden 2007 har LOS Energy hatt en Nordisk portefølje i vekst.Kjernevirksomheten vår er å selge, forvalte og identifisere energiløsninger tilpasset kundens behov.
  • LOS Energy er en enhet under LOS AS som utelukkende jobber med forretningsområdet.
  • LOS AS er et heleid datterselskap av Agder Energi AS. 
  • Hovedkontoret ligger i Kristiansand med regionskontorer i Arendal og Lysaker utenfor Oslo.

Kontakter

Adrian Selberg

Adrian Selberg

Pressekontakt Digital marknadskoordinator Sverige +46 720709639
Kolbjørn Hembre

Kolbjørn Hembre

Pressekontakt Administrerende Direktør Entelios Nordic +47 99530949

Relatert innhold

​​Bedrifter redder fremtidens strømnett

​​Bedrifter redder fremtidens strømnett

Ved å koble ut strømmen hos større bedrifter i korte perioder reddes det norske strømnettet fra å gå i svart. I flere år er det jobbet for å finne teknologiske løsninger for å selge tilbake tilgjengelig effekt til strømnettet for å unngå strømutfall. Nyutviklet teknologi gjør dette mulig. Nyvinningen gir store samfunnsmessige gevinster, sparer miljøet og er bedriftsøkonomisk lukrativt.

LOS kjøper Enfo Nordic

LOS kjøper Enfo Nordic

​For å forsterke den nordiske satsingen innen forbrukerfleksibilitet og energieffektivisering kjøper LOS AS selskapet Enfo Nordic AS. LOS tilbyr nå tjenester innen forbrukerfleksibilitet og energieffektivisering i hele Norden.

​​Spisser oss mot bedriftsmarkedet

1. januar 2015 vil bedriftsdelen av LOS hete LOS Energy og fremstå med eget grafisk uttrykk og kommunikasjonskonsept. Målet er å bli en ledende energipartner i Norden. Privatdelen vil bestå som i dag og fortsatt hete LOS.

Snø i fjellet smelter strømprisen

​Engrosprisen på strøm falt fra 21,1 øre/kWh til 18,1 øre/kWh i mai. Det er dobbelt så mye som forventet. Rekordmye snø i fjellet gir utsikter til enda lavere strømpriser i sommer.

Sørlandets energipris 2015: Lillesand og GE Healthcare til topps

Sørlandets energipris 2015: Lillesand og GE Healthcare til topps

Lillesand kommune og GE Healthcare er tildelt Sørlandets energipris 2015 etter å ha redusert energiforbruket kraftig de siste ti årene. - Begge prisvinnerne jobber systematisk og langsiktig med å redusere energiforbruket og har oppnådd imponerende gode resultater. De er helt i norgestoppen, sier salgsdirektør Harald Steinholt i LOS Energy, som er initiativtaker til prisen.

13 år siden strømprisen var like lav

​Engrosprisen på strøm stupte i juni til det laveste nivået siden 2002. Og strømmen blir trolig enda rimeligere i juli. Redusert forbruk og høy produksjon av strøm i Sverige er årsakene til prisfallet.

Lys og varme til Bergen

Lys og varme til Bergen

Bergen Kommune har valgt LOS Energy som ny strømleverandør. Avtalen har en årlig verdi på nærmere 80 millioner kroner og løper over to år med mulighet for ytterligere to års forlengelse.

Forbrukerne blir fremtidens backup

Forbrukerfleksibilitet som energiressurs har for alvor kommet på banen. Enfo Energy har utviklet systemer som flere leverandører nå benytter, deriblant LOS.

Næringslivet kan redde oss

Fremtiden har nok strøm til alle. Problemet oppstår når mange bruker mye samtidig. Næringslivsbedrifter kan tjene penger, hjelpe samfunnet og være miljøbevisste hvis de er villig til å la være å bruke strøm de ikke trenger.

Jakter på den fleksible strømkunden

Jakter på den fleksible strømkunden

​Mens landet bokstavelig talt renner over av kraft, blir det en stadig større utfordring at hjemmene våre fylles med effektkrevende apparater som bruker mye strøm på kort tid. Dette stiller store krav til kapasiteten i kraftnettet. Smart teknologi kan imidlertid bidra til å jevne ut belastningen i nettet og dermed spare store investeringer.

Teknologi flytter makt

Hvordan skal kraftbransjen spille kortene sine best for å takle den teknologiske utviklingen? Vil kanskje helt andre aktører ta kontrollen over verdiskapningen? Hvordan vil maktforholdet se ut i fremtidens kraftbransje?

Relaterte events

Agder Energi Konferansen

Agder Energi Konferansen

Dato 27. mai 2015 12:00 – 28. mai 2015 13:00

Sted Scandic Kristiansand Bystranda