Gå videre til innhold
Andreas Myhre, direktør krafthandel i LOS Energy, skriver at Nord-Norge er prisvinneren på strøm i Norden denne vinteren.  Men det er kineserne som tar grep om strømprisen vår fremover.
Andreas Myhre, direktør krafthandel i LOS Energy, skriver at Nord-Norge er prisvinneren på strøm i Norden denne vinteren. Men det er kineserne som tar grep om strømprisen vår fremover.

Pressemelding -

​Kinasjakk om strømprisen

Små bevegelser i kinesisk politikk kan skape krusninger i Asia, men slå inn som en flodbølge i Europas energimarked.

Engrosprisen på strøm for februar havnet på 28,2 øre/kWh for Oslo i snitt. Det er høyere enn februar måned de tre foregående årene, men likevel er prisen 16 prosent lavere enn gjennomsnittet for februar de siste ti årene.

Nord-Norge har vært den store prisvinneren denne vinteren. Mye vann og snø i nord gjør at produksjonspresset er større der. De høyeste prisene finner vi som vanlig i Finland og Sør-Sverige. Romsligere forhold i kraftmarkedet i Europa har ført til at prisforskjellen mellom Frankrike og Tyskland nå er mindre. Også forskjellen Tyskland – Norden krympet fra 75 prosent i januar til 33 prosent i februar. I Tyskland sørget mye vind mot slutten av februar for så lave energipriser at eksport ble snudd til import i enkelte perioder.

Kineserne tar grep om strømprisen vår
På verdensmarkedet er det kinesisk planøkonomi og utenrikspolitikk som i stor grad styrer kullprisen. I begynnelsen av 2016 kom kinesiske markedsreguleringer som i løpet av året ga en dobling av kullprisen. Myndighetene innså etterhvert at de hadde tatt hardt i, og reverserte tiltakene – slik at prisen kom ned igjen.

Nå spekulerer flere i om Kina vil gjeninnføre reguleringene for å holde kullprisen under kontroll. Kullprisen stiger nå på spekulasjoner om disse reguleringene. Kullmarkedet i Kina har også blitt strammere på grunn av importstopp av kull fra Nord-Korea, på grunn av Kim Jong-uns provokasjoner.

Begge disse hendelsene har vært med å trekke opp kullprisen med rundt 10 prosent så langt i år. Derfor er det nå dyrere for europeiske kullkraftprodusenter å produsere strøm, og mange regner også med høyere strømpriser i tiden fremover.

Mongstad legger ned strømproduksjonen
I likhet med gasskraftverket på Kårstø, som kastet inn håndkleet i 2014 etter mange år med tap, har gasskraftverket på Mongstad nå besluttet å avvikle strømproduksjonen. Mongstad har årlig produsert omlag 1 TWh, som nå vil forsvinne. Dette vil påvirke balansen i markedet noe, men det er vanskelig å si hvor stor effekten blir. Sett i forhold til utbyggingen av ny fornybar energi i Norden de siste årene, blir volumet fra Mongstad lite. 

Related links

Emner


Om LOS Energy

  • LOS Energy består av rundt 75 ansatte med tilnærmet lik fordeling mellom Norge og Sverige. 
  • LOS Energy har ansvar for en kundeportefølje på over 20 TWh (årsforbruk til ca 1,3 millioner husholdninger). Dette gjør LOS Energy til den største energileverandøren i det norske bedriftsmarkedet, og en av de ledende aktørene i Norden. 
  • Kjernevirksomheten er å redusere energikostnadene ved å selge, forvalte og identifisere energiløsninger tilpasset kundens behov. 
  • LOS Energy har i 2015 og 2016 toppet EPSI Rating Norge sin uavhengige kundetilfredshetsanalyse. 
  • LOS AS eier og driver merkevaren LOS Energy. Selskapet er Miljøfyrtårnsertifisert, medlem av Klimapartnere og tilbyr 100 % fornybar energi garanti til alle oppdragsgivere. LOS AS er et heleid datterselskap av Agder Energi AS med kontorer i Kristiansand, Oslo, Sødertelje, Gøteborg og Arendal.

Kontakter

Adrian Selberg

Adrian Selberg

Pressekontakt Digital marknadskoordinator Sverige +46 720709639
Kolbjørn Hembre

Kolbjørn Hembre

Pressekontakt Administrerende Direktør Entelios Nordic +47 99530949

Relatert innhold

 Andreas Myhre, direktør krafthandel i LOS Energy, ser store europeiske prisforskjeller på strøm siste måned.

Kraftprisene deler Europa i to

Vinter på kontinentet og vår i Norden gir store europeiske prisforskjeller på strøm. Tyskerne betalte 75 prosent mer enn oss i januar. Andreas Myhre, direktør krafthandel i LOS Energy, ser på prisutviklingen på strøm siste måned.

Strømåret 2016: Fra bunnpris til lavpris

​2016 startet med de laveste strømprisene vi har sett i Norden på femten år. Selv om de nå har løftet seg fra bunnprisnivå, har vi fremdeles lavpris. Andreas Myhre, direktør krafthandel i LOS Energy, starter 2017med en oppsummering av strømåret som gikk.

Vinterens prisvinner på strøm er Nord-Norge, her illustrert med nordlys over Tromsø.

Unormal normal situasjon i kraftmarkedet

Det uforutsigbare vinterværet har gitt oss en unormal normalsituasjon i kraftmarkedet. Prisvinnerne ligger i Nord-Norge, takket være store mengder vann og snø. Engrosprisen for strøm levert i Oslo for mars havnet på 28,1 øre/kWh. Dette er 1 øre lavere enn februarprisen, og helt på gjennomsnittet for de siste ti årene. Likevel er prisen høyere for mars enn vi har vært vant med de siste årene.

Takket være dansk og tysk vind, ble strømprisene presset nedover i hele Norden sier porteføljeforvalter Magnus Lingjærde i ukens kraftkommentar fra LOS Energy.

Danskene blåser i strømprisen

Takket være dansk og tysk vind, ble strømprisene presset nedover i hele Norden sier porteføljeforvalter Magnus Lingjærde i ukens kraftkommentar fra LOS Energy.

Årets saksliste på Folkekongressen i Kina gir blant annet lovnader om blå himmel i storbyene, sier porteføljeforvalter Magnus Lingjærde i ukens kraftkommentar fra LOS Energy.

​Over smogen er himmelen alltid blå

Årets saksliste på Folkekongressen i Kina gir blant annet lovnader om blå himmel i storbyene, sier porteføljeforvalter Magnus Lingjærde i ukens kraftkommentar fra LOS Energy. Saken som vil påvirke oss i Norden mest, er kinesiske politikeres vilje til å kutte i stål- og aluminiumsproduksjon.

Negative priser i Danmark: Natt til onsdag sørget vindkraften for at overskuddsstrøm i Danmark og Sverige ble eksportert ut, og dempet prispresset i Øst-Europa, Norge og Tyskland.

​Vind opp – pris ned

Mye vær har satt sitt preg på kraftmarkedet den siste uken. Norden har fått et solid påfyll av nedbør, veldig mye vind og milde temperaturer. Hør mer i ukens kraftkommentar med porteføljeforvalter Magnus Lingjærde.

CO2-utslippstallene fra det Internasjonale Energibyrået (IEA) er spesielt gledelige tall siden verden har hatt økonomisk vekst på tross av null utslippsvekst, forteller porteføljeforvalter Magnus Lingjærde i ukens kraftkommentar.

​Null utslippsvekst på tross av økonomisk vekst

CO2-utslippene knyttet til global energiproduksjonen er, i følge det Internasjonale Energibyrået (IEA), uendret i 2016 sammenliknet med 2015. Dette er spesielt gledelig tall siden verden har hatt økonomisk vekst i samme periode. I ukens kraftkommentar forteller også porteføljeforvalter Magnus Lingjærde i LOS Energy at vårens franske presidentvalg har betydning for nordisk kraftpris.

Monstersyklonen Debbie traff Australia, the lucky country, i går og påvirker strømprisene i hele verden.

​Syklonen Debbie herjer down under

Queensland, Australia, ble i går truffet av syklonen Debbie. Hun setter både produksjon og transport av kull ut av spill. Og Debbies herjinger down under påvirker også nordiske strømpriser.