Gå videre til innhold
CO2-utslippstallene fra det Internasjonale Energibyrået (IEA) er spesielt gledelige tall siden verden har hatt økonomisk vekst på tross av null utslippsvekst, forteller porteføljeforvalter Magnus Lingjærde i ukens kraftkommentar.
CO2-utslippstallene fra det Internasjonale Energibyrået (IEA) er spesielt gledelige tall siden verden har hatt økonomisk vekst på tross av null utslippsvekst, forteller porteføljeforvalter Magnus Lingjærde i ukens kraftkommentar.

Nyhet -

​Null utslippsvekst på tross av økonomisk vekst

CO2-utslippene knyttet til global energiproduksjonen er, i følge det Internasjonale Energibyrået (IEA), uendret i 2016 sammenliknet med 2015.

Utslippstallene har faktisk ikke endret seg de tre siste årene, noe som tyder på at vi har nådd toppen av CO2-utslipp i energisektoren. Dette er spesielt gledelige tall siden verden har hatt økonomisk vekst i samme periode.

Fra fossil til fornybar energi
USA er bestemann i klassen. Amerikanernes energiproduksjon er nå på 1992-utslippsnivå. I løpet av denne 25 årsperioden har den økonomiske veksten vært på hele 80 prosent. Hovedårsaken til null utslippsvekst er overgangen til mer fornybar energiproduksjon samt naturgass over hele kloden.

Vårens franske presidentvalg har betydning for nordisk kraftpris
De franske presidentkandidatene sier de vil innføre et prisgulv på CO2. Kandidat François Fillon vil innføre 30 euro per tonn som minstepris, mens motkandidat Emmanuel Macron snakker om en minstepris i 2030 på 100 euro per tonn. Til sammenlikning er dagens utslippspris kun fem euro per tonn.

Et prisgulv på CO2-utslipp vil gjøre fransk kullkraft ulønnsom og kan derfor få konsekvenser for krafteksporten mot Tyskland. Og dersom Tysklands kraftflyt påvirkes, blir også kraftflyten mellom Europa og Norden påvirket.

Sittende president i Frankrike, François Hollande, har forsøkt å innføre et prisgulv på CO2, foreløpig uten suksess. 

Grafene fra sending kan lastes ned her.

Related links

Emner

Kontakter

Adrian Selberg

Adrian Selberg

Pressekontakt Digital marknadskoordinator Sverige +46 720709639
Kolbjørn Hembre

Kolbjørn Hembre

Pressekontakt Administrerende Direktør Entelios Nordic +47 99530949

Relatert innhold

Andreas Myhre, direktør krafthandel i LOS Energy, skriver at Nord-Norge er prisvinneren på strøm i Norden denne vinteren.  Men det er kineserne som tar grep om strømprisen vår fremover.

​Kinasjakk om strømprisen

Andreas Myhre, direktør krafthandel i LOS Energy, skriver i månedens prisoppdatering at Nord-Norge er prisvinneren på strøm i Norden denne vinteren. Men det er kineserne som tar grep om strømprisen vår fremover.

Vinterens prisvinner på strøm er Nord-Norge, her illustrert med nordlys over Tromsø.

Unormal normal situasjon i kraftmarkedet

Det uforutsigbare vinterværet har gitt oss en unormal normalsituasjon i kraftmarkedet. Prisvinnerne ligger i Nord-Norge, takket være store mengder vann og snø. Engrosprisen for strøm levert i Oslo for mars havnet på 28,1 øre/kWh. Dette er 1 øre lavere enn februarprisen, og helt på gjennomsnittet for de siste ti årene. Likevel er prisen høyere for mars enn vi har vært vant med de siste årene.

Negative priser i Danmark: Natt til onsdag sørget vindkraften for at overskuddsstrøm i Danmark og Sverige ble eksportert ut, og dempet prispresset i Øst-Europa, Norge og Tyskland.

​Vind opp – pris ned

Mye vær har satt sitt preg på kraftmarkedet den siste uken. Norden har fått et solid påfyll av nedbør, veldig mye vind og milde temperaturer. Hør mer i ukens kraftkommentar med porteføljeforvalter Magnus Lingjærde.

Årets saksliste på Folkekongressen i Kina gir blant annet lovnader om blå himmel i storbyene, sier porteføljeforvalter Magnus Lingjærde i ukens kraftkommentar fra LOS Energy.

​Over smogen er himmelen alltid blå

Årets saksliste på Folkekongressen i Kina gir blant annet lovnader om blå himmel i storbyene, sier porteføljeforvalter Magnus Lingjærde i ukens kraftkommentar fra LOS Energy. Saken som vil påvirke oss i Norden mest, er kinesiske politikeres vilje til å kutte i stål- og aluminiumsproduksjon.

Monstersyklonen Debbie traff Australia, the lucky country, i går og påvirker strømprisene i hele verden.

​Syklonen Debbie herjer down under

Queensland, Australia, ble i går truffet av syklonen Debbie. Hun setter både produksjon og transport av kull ut av spill. Og Debbies herjinger down under påvirker også nordiske strømpriser.

Elektrifisering av samfunnet påvirker strømprisen. Nye datahaller er blant sektorene som vil øke etterspørselen etter strøm i fremtiden.

Forventer økt etterspørsel etter strøm

15 år nesten uten vekst i etterspørselen etter kraft, skal nå erstattes med god vekst inn mot 2020. Det kommer frem i en rapport skrevet av Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE). Hør mer om hvordan elektrifisering påvirker strømprisen i ukens kraftkommentar med porteføljeforvalter Magnus Lingjærde.