Gå videre til innhold
På Mongstad var det store planer om rensing og lagring av CO2, men med nedleggelse i 2018 avbrytes også "månelandingsprosjektet".
På Mongstad var det store planer om rensing og lagring av CO2, men med nedleggelse i 2018 avbrytes også "månelandingsprosjektet".

Nyhet -

​Houston, we have a problem

Månelandingen er avlyst! I slutten av forrige uke ble det kjent at gasskraftverket på Mongstad stenges ned i 2018. På Mongstad var det store planer om rensing og lagring av CO2, men med nedleggelsen avbrytes også "månelandingsprosjektet".

Gasskraftverket på Mongstad produserer damp til raffineriet og selger kraft i det nordiske kraftmarkedet. Da Mongstad var under bygging ble begrepet "en mong" etablert, og det tilsvarer ca 6 milliarder norske kroner. 

Nå får ordet "mong" en ny betydning. Når gasskraftverket stenges i slutten av neste år, vil én terrawatt (TWh) forsvinne fra markedet. Volumet er stort lokalt, men det tilsvarer kun én prosent av Norges totale kraftproduksjon.

Liten betydning i den store nordiske sammenhengen
Kraftvolumet knyttet til nedleggelsen av Mongstad drukner når vi ser hvor mye fornybar energi som er bygd nytt i Norden. Bare i Norge og Sverige har kraftproduksjonen økt med nesten 18 TWh i løpet av de siste fem årene, og ytterligere 10 TWh er under planlegging og bygging.

Grafene fra sending kan lastes ned her.

Related links

Emner

Kontakter

Adrian Selberg

Adrian Selberg

Pressekontakt Digital marknadskoordinator Sverige +46 720709639
Kolbjørn Hembre

Kolbjørn Hembre

Pressekontakt Administrerende Direktør Entelios Nordic +47 99530949

Relatert innhold

 Andreas Myhre, direktør krafthandel i LOS Energy, ser store europeiske prisforskjeller på strøm siste måned.

Kraftprisene deler Europa i to

Vinter på kontinentet og vår i Norden gir store europeiske prisforskjeller på strøm. Tyskerne betalte 75 prosent mer enn oss i januar. Andreas Myhre, direktør krafthandel i LOS Energy, ser på prisutviklingen på strøm siste måned.

I desember 2015 ble det enighet om ny klimaavtale i Paris, men mye har skjedd i verdenspolitikken siden den gang. Vil alle land følge opp sine forpliktelser?  Og hvilken retning tar miljøpolitikken i Europa?

​Løfter i Parisavtalen kan løfte strømprisen

En historisk klimaavtale ble vedtatt i Paris 2015. Siden den gang har verden fått Donald J. Trump​ som amerikansk president og britene har stemt for utmelding av EU. Vil alle land følge opp sine forpliktelser? I Brussel formes nå den fremtidige miljøpolitikken i Europa som kan påvirke strømprisene i Norden forteller porteføljeforvalter Magnus Lingjærde i ukens kraftkommentar fra LOS Energy.

Usikker fremtid for CO2-kvoteprisen

Usikker fremtid for CO2-kvoteprisen er hovedtema for ukens kraftkommentar med porteføljeforvalter Magnus Lingjærde i LOS Energy.

Årets saksliste på Folkekongressen i Kina gir blant annet lovnader om blå himmel i storbyene, sier porteføljeforvalter Magnus Lingjærde i ukens kraftkommentar fra LOS Energy.

​Over smogen er himmelen alltid blå

Årets saksliste på Folkekongressen i Kina gir blant annet lovnader om blå himmel i storbyene, sier porteføljeforvalter Magnus Lingjærde i ukens kraftkommentar fra LOS Energy. Saken som vil påvirke oss i Norden mest, er kinesiske politikeres vilje til å kutte i stål- og aluminiumsproduksjon.