Gå videre til innhold

Nyhet -

Usikker fremtid for CO2-kvoteprisen

Utenom råvareprisen på kull, er prisen på utslippsrettigheter (CO2-kvoter) den største variable kostnaden for kullkraftprodusentene.

Blant EU-politikerne er det stor uenighet om hva prisen på utslippsrettigheter bør være. Enkelte mener at prisen bør være såpass høy at det fører til en naturlig overgang fra kull- til gasskraft. Andre mener det er avgjørende å holde kvoteprisen nede. Lav kvotepris gir rimeligere kullkraft, og kraftpris, som er avgjørende for å sikre økonomisk vekst.

Miljøkomiteen i EU har fremmet et forlag som potensielt kan øke prisen for utslippsrettigheter. Forslaget har imidlertid møtt stor motstand. Det betyr fortsatt forhandlinger og usikkerhet rundt CO2-kvoteprisen også inn i det nye året.

Last ned grafene fra sendingen her.

Related links

Emner

Kontakter

Adrian Selberg

Adrian Selberg

Pressekontakt Digital marknadskoordinator Sverige +46 720709639
Kolbjørn Hembre

Kolbjørn Hembre

Pressekontakt Administrerende Direktør Entelios Nordic +47 99530949

Relatert innhold

​Økt kraftnettinvesteringer skyldes forbruksendring

Det er forventet at det investeres for nærmere 140 milliarder kroner i det norske kraftnettet i løpet av de neste ti årene. Det kommer frem i en rapport fra Energi Norge. ​Økt kraftnettinvesteringer skyldes i hovedsak forbruksendring. Hør mer i ukens kraftkommentar med porteføljeforvalter Magnus Lingjærede i LOS Energy.

Året vi ble avhengig av vindkraft

Året vi ble avhengig av vindkraft

NVE sjefen mener 2016 var det året vi ble avhengig av vindkraft. På de timene med høyest forbruk er vi avhengig av å importere kraft fra naboland for å dekke etterspørselen i markedet.

Nye energiløsninger i markedet

​Fagseminaret LOS Energy Day hadde i år nye energiløsninger i markedet og hvilke muligheter de gir som tema. Over 100 personer fant veien til Hotel Continental en regntung morgen sent i november.

I ukens kraftkommentar med porteføljeforvalter Magnus Lingjærde ser vi nærmere på stormen "Urd" som satte vindkraftrekord midt i julefeiringen.

​Stormen "Urd" gav vindkraftrekord i Norden

I årets første kraftkommentar med porteføljeforvalter Magnus Lingjærde i LOS Energy er tema stormen "Urd" som satte vindkraftrekord mens julefeiringen pågikk i Norden. Svenskene er nå størst på vindkraftproduksjon i Norden. Våre danske naboer hadde negative priser i romjulen på grunn av mye vind og lav etterspørsel.

På Mongstad var det store planer om rensing og lagring av CO2, men med nedleggelse i 2018 avbrytes også "månelandingsprosjektet".

​Houston, we have a problem

Månelandingen er avlyst er tema i ukens kraftkommentar med porteføljeforvalter Magnus Lingjærde i LOS Energy. I slutten av forrige uke ble det kjent at gasskraftverket på Mongstad stenges ned i 2018. På Mongstad var det store planer om rensing og lagring av CO2, men med nedleggelsen avbrytes også "månelandingsprosjektet".