Gå videre til innhold

Nyhet -

Børsen shanghaiet markedet - Kraftkommentar fra LOS Energy

I forrige uke fikk vi dårlige nyheter fra Kina og Shanghai-børsen falt. Når børsen i Kina faller, faller alle andre børser og råvareprisene falt enda brattere enn tidligere. Fall i råvarepriser globalt presser også terminmarkedet i det nordiske kraftmarkedet.

Selv om det nordiske kraftsystemet i stor grad er basert på vannkraft, vil prisene i markedet bli påvirket av prisforventningene på råvarer. Forklaringen på denne prispåvirkningen er at Norden er tilknyttet Europa gjennom kabler, og den nordiske kraften vil derfor ha en alternativ pris i et marked som er basert på kull- og gasskraft.

Fredag kom korreksjonen opp igjen på børser og i råvarepriser, og prisene for nordisk kraft fulgte etter.

Fyllingsgrad, terminpriser og spotpriser er som vanlig tema i kraftkommentaren. Grafene som presenteres under sendingen kan du enkelt laste ned.

Related links

Emner

Kontakter

Relatert innhold

  • Nytt prisras på strøm

    Gjennomsnittstemperaturen på Hovden og engrosprisen på strøm var lik i juli. Strømprisen har ikke vært lavere siden 2000.

  • Juli måned var tidenes varmeste - Kraftkommentar fra LOS Energy

    Selv om sommersola glimtet med sitt fravær her til lands, har verden totalt sett aldri hatt en varmere juli måned. Amerikanske meteorologer (NOAA) begynte med temperaturmålingene allerede i 1881 og forrige varmerekord ble satt i 1998. 30. november møtes klimatoppene i Paris (COP21). Målingene bekrefter økningen av global oppvarming og det blir et stadig større press på å få ned CO2-utslippene.

  • Solens rike heter Tyskland - Kraftkommentar fra LOS Energy

    I juli ble det for første gang produsert mer solenergi enn kjernekraft i Tyskland. Sommerværet bød på mye sol og en del av kjernekraftproduksjonen er ute til revisjon. Inkludert vindkraften, ble det produsert 10,9 TWh i Tyskland i løpet av juli måned. Dette tilsvarer nesten 10 prosent av Norges årsforbruk av strøm.

  • ​​Det grønneste drivstoffet

    I en verden som bygger ut stadig mer fornybar energi, har vi i Norge allerede mer fornybar energi enn vi klarer å bruke. Den grønne overkapasiteten får overraskende konsekvenser. Vi er på vei mot fornybarsamfunnet. Alle land i Europa skal bygge mer fornybart. Danmark ser for seg 100 prosent fornybar energiproduksjon allerede i 2030.