Gå videre til innhold

Blogginnlegg -

​Den nye, fornybare grunnkraften

Vindmøller og solceller leverer ikke stort når det er vindstille eller overskyet. Men hva skjer når de spres over store geografiske områder? Europa har fått en ny type grunnkraft i systemet.

Gjennom flere års observasjoner av det fornybare i det europeiske kraftsystemet, er det forbausende å se at det tilnærmet alltid kommer en del strøm fra disse kildene – selv om de ikke kan levere stort når værforholdene ikke spiller på lag. Men over et stort område oppstår en diversifiseringseffekt. Det blåser alltid ett sted, og blåser det ikke, så skinner sola.

I Nord-Europa er det allerede betydelige mengder sol- og vindkraft. Tyskland, Benelux, Storbritannia og til dels Frankrike har alle en rivende utvikling.

Det går litt saktere med land øst i Europa, men også der planlegges store utbygginger. Vindkraft finnes det en del av i Norden, og mer skal bygges. Solkraft er så langt marginalt i Norge og Sverige, sammenliknet med våre øvrige kraftkilder – men på kontinentet har sol nådd et helt annet nivå.

Og det er samspillet og den geografiske spredningen som er nøkkelen for disse fornybare kraftkildenes nye rolle i det internasjonale kraftsystemet. Når vinden stilner i ett område, kommer sola ofte i stedet. Når uværet skygger for sola, vil vinden ofte øke.

Dansk høytrykk
Skal det bli vindstille over Norden og Nord-Europa samtidig, må det etableres et stort høytrykk plassert over Danmark. Det skjer svært sjelden, kanskje bare hvert andre til tredje år. Men i en slik situasjon vil det blåse i kun to områder: I Midt-Norge, der det vil være vind fra vest, og i Sør-Tyskland, som da vil få østavind. Alt imellom vil være ganske stille. Med andre ord: Vindkraftproduksjonen vil være minimal.

Men et slikt høytrykk over Danmark betyr samtidig finvær, lite skydekke og mye sol. Med andre ord: Ideelle produksjonsforhold for solcellepanelene i Europa.

Etableres et slikt høytrykk over Danmark vinterstid, så er også solcellene i Europa også på sitt mest effektive på grunn av optimal driftstemperatur. I Norden har vi ikke så mange soltimer midtvinters, men det er heller ikke her den store solkraftproduksjonen foregår pr i dag.

Tilbake til været: Et høytrykk over Danmark vil sannsynligvis ikke vare lenge. Sommerstid flytter høytrykk vanligvis ganske lett på seg. Strømforbruket er også lavere på sommeren, slik at konsekvensen av et langvarig høytrykk over Danmark ikke vil være så dramatisk. Vinterstid er de langvarige, kalde og stille periodene dominert av et høytrykk fra Russland, og erfaringsvis ikke av et med senter over Danmark.

Ny fornybar grunnkraft
Kraftsystemet har i dag noe som kraftbransjen kaller «grunnkraft». Grunnkraft er stabil effekt levert time etter time fra store anlegg, som for eksempel kjernekraft og vannkraft. Fornybare kilder legger seg på toppen av dette med en ustabil produksjon når det blåser mye eller er mye sol.

Nå som sol og vind bygges ut i stor skala, ser det ut som vi har fått en ny type grunnkraft i systemet. Det er den fornybare kraften som alltid er der, selv under det mest spesielle værsystemet vi kan finne. Selv om det fortsatt vil være utfordringer i å få levert nok kraft under alle forhold, lover det godt for et kraftsystem som på sikt skal over på 100 % fornybart. 

Related links

Emner

Kontakter

Adrian Selberg

Adrian Selberg

Pressekontakt Digital marknadskoordinator Sverige +46 720709639
Kolbjørn Hembre

Kolbjørn Hembre

Pressekontakt Administrerende Direktør Entelios Nordic +47 99530949

Relatert innhold

Illustrasjonsbilde: Silhuetten av et kullkraftverk i Kina.

Kull øker strømprisen i 2017

​I årets seks første måneder havnet strømprisen høyere enn i fjor. Årsaken finner vi i Kina, og i en kullpris som nesten har doblet seg det siste halvåret. Det hjalp ikke med mer nedbør enn normalt: Strømprisen i første halvåret i 2017 ble likevel 5 øre/kWh dyrere enn den var i første halvår i fjor. Årsaken til prisøkningen ligger langt utenfor våre landegrenser:

Illustrasjonsbilde: Shanghai er den største byen i Folkerepublikken Kina, og er verdens største havneby.

​Hete i Kina hever strømprisen

Porteføljeforvalter Magnus Lingjærde er tilbake fra sommerferie! Som abonnent av LOS Energy Kraftkommentar får du hver onsdag de viktigste oppdateringene fra uken som har gått, pluss litt om hva som påvirker strømprisen fremover, i innboksen din.

Porteføljeforvalter Magnus Lingjærde oppdaterer deg i ukens kraftkommentar.

​Prisene peker oppover

De siste ukene har kullprisen vært hovedårsaken til økte kraftpriser i Norden. Denne uken ser vi også at tørre værprognoser er med på å trekke prisene opp. Porteføljeforvalter Magnus Lingjærde oppdaterer deg i ukens kraftkommentar.

8 grunner til at solenergi tar av

De største optimistenes spådommer om verdens bruk av solenergi er allerede tidoblet. Og det er kullkraft-giganten Kina som leder an. De største optimistene i norsk solindustri tok feil da Norge tok sats for å ta i bruk solenergi for noen år siden. Optimistene var for pessimistiske. Totalt installert effekt i verden doblet seg i fjor. Andreas Myhre, direktør krafthandel i LOS Energy, forklarer.