Gå videre til innhold
Illustrasjonsbilde: Silhuetten av et kullkraftverk i Kina.
Illustrasjonsbilde: Silhuetten av et kullkraftverk i Kina.

Pressemelding -

Kull øker strømprisen i 2017

I årets seks første måneder havnet strømprisen høyere enn i fjor. Årsaken finner vi i Kina, og i en kullpris som nesten har doblet seg det siste halvåret.

Det hjalp ikke med mer nedbør enn normalt: Strømprisen i første halvåret i 2017 ble likevel 5 øre/kWh dyrere enn den var i første halvår i fjor. Årsaken til prisøkningen ligger langt utenfor våre landegrenser:

Prisen for kull har nesten doblet seg fra første halvår i fjor til første halvår i år, og kostnadene for kullkraft har dermed gått i været.

Og strøm er akkurat som andre handelsvarer: Prisene i Norge påvirkes av det som skjer i det internasjonale markedet. Vannkraften i Norge prises i konkurranse med blant annet kullkraft. Når kullkraftprisen stiger, så kan det bidra til at kraftprisen stiger i Norden og i Norge. Det var dette fenomenet vi så i det første halvåret 2017.

Selv om det er mye fokus på fornybare kraftkilder, så er kullkraft fremdeles bærebjelken i den europeiske energiforsyningen i dag. Kull er en internasjonal råvare som prises ganske likt rundt om i verden, når vi justerer for transportkostnader og kvalitet.

Hva ligger så bak prisøkningen på kull? Hovedforklaringen er den generelle veksten i Asia og spesielle omstillinger i Kina. Den økonomiske veksten i Asia påvirker kjøpekraften, og ett av resultatene er økende kullforbruk. Både Malaysia, Thailand, Filippinene, Vietnam, Bangladesh og Pakistan har alle økt sin kullimport så langt i 2017.

I Kina ser vi en full omstilling i sektorene som er relatert til kullproduksjon og kullkraft, samtidig som kulletterspørselen også der øker som følge av veksten. Omstillingen består i å gjøre gruvene sikrere, legge ned gamle kullkraftverk, og bygge nye høy-effektive kullkraftverk.

Kina ønsker helst å dekke sitt eget kullforbruk fra sine egne gruver, men klarer ikke alltid å finne balansen. Den nye omstillingen skal balanseres med stålproduksjon, ulike eierinteresser, arbeid til alle – og klimafenomener som hetebølger, sykloner og flom.

Kinas myndigheter kjører opp og ned kullproduksjonen ved hjelp av ulike restriksjoner. Det siste halvåret kom de i underbalanse, og dermed økte kullprisen på grunn av behov for import.

Gjennomsnittsprisen for den nordiske systemprisen ble 29,3 Euro/MWh første halvår 2017, mot 24,0 Euro/MWh første halvår 2016. Det er en økning på 5,3 Euro, som tilsvarer litt over 4 øre/kWh i gjennomsnitt for de nordiske landene. 

Related links

Emner


Om LOS Energy

  • LOS Energy består av rundt 75 ansatte med tilnærmet lik fordeling mellom Norge og Sverige. 
  • LOS Energy betjener en kundeportefølje på over 22 TWh (årsforbruk til ca 1,3 millioner husholdninger) fordelt på alle nordiske land. 
  • Dette gjør LOS Energy til den største energileverandøren i det norske bedriftsmarkedet, og en av de ledende aktørene i Norden. 
  • Kjernevirksomheten er å redusere energikostnadene ved å selge, forvalte og identifisere energiløsninger tilpasset kundens behov. 
  • LOS Energy har i 2015 og 2016 toppet EPSI Rating Norge sin uavhengige kundetilfredshetsanalyse. 
  • LOS AS eier og driver merkevaren LOS Energy. Selskapet er Miljøfyrtårnsertifisert, medlem av Klimapartnere og tilbyr 100 % fornybar energi garanti til alle oppdragsgivere. LOS AS er et heleid datterselskap av Agder Energi AS med kontorer i Kristiansand, Oslo, Södertelje, Göteborg og Arendal.

Kontakter

Adrian Selberg

Adrian Selberg

Pressekontakt Digital marknadskoordinator Sverige +46 720709639
Kolbjørn Hembre

Kolbjørn Hembre

Pressekontakt Administrerende Direktør Entelios Nordic +47 99530949

Relatert innhold

Andreas Myhre, direktør krafthandel i LOS Energy, gir deg månedens oppdatering fra kraftmarkedet.

Slik styrer verden strømprisen

​Både et svensk kutt i kjernekraften og en ny avtale mellom Tyskland og Danmark har påvirket norske strømpriser i juni. Det kan også en sommerlig hetebølge i Beijing sørge for. Juni er en måned der strømprisen normalt kan presses hardt nedover når snøsmeltingen i fjellet fyller opp vannmagasinene. Andreas Myhre, direktør krafthandel i LOS Energy, gir deg månedens oppdatering fra kraftmarkedet.

​Økt strømpris skyldes sommerværet i Kina

Strømprisen i august ble høyere enn i juli. Og det er sommerværet i Kina som er hovedårsaken til prisøkningen. Gjennomsnittsprisen for Sør-Norge ble 24,98 øre/kWh i engrosmarkedet (snittpris Oslo) for august, noe som er 0,35 øre høyere enn snittprisen for juli måned.

Illustrasjonsbilde: Shanghai er den største byen i Folkerepublikken Kina, og er verdens største havneby.

​Hete i Kina hever strømprisen

Porteføljeforvalter Magnus Lingjærde er tilbake fra sommerferie! Som abonnent av LOS Energy Kraftkommentar får du hver onsdag de viktigste oppdateringene fra uken som har gått, pluss litt om hva som påvirker strømprisen fremover, i innboksen din.

Porteføljeforvalter Magnus Lingjærde oppdaterer deg i ukens kraftkommentar.

​Prisene peker oppover

De siste ukene har kullprisen vært hovedårsaken til økte kraftpriser i Norden. Denne uken ser vi også at tørre værprognoser er med på å trekke prisene opp. Porteføljeforvalter Magnus Lingjærde oppdaterer deg i ukens kraftkommentar.

8 grunner til at solenergi tar av

De største optimistenes spådommer om verdens bruk av solenergi er allerede tidoblet. Og det er kullkraft-giganten Kina som leder an. De største optimistene i norsk solindustri tok feil da Norge tok sats for å ta i bruk solenergi for noen år siden. Optimistene var for pessimistiske. Totalt installert effekt i verden doblet seg i fjor. Andreas Myhre, direktør krafthandel i LOS Energy, forklarer.

​Den nye, fornybare grunnkraften

Vindmøller og solceller leverer ikke stort når det er vindstille eller overskyet. Men hva skjer når de spres over store geografiske områder? Europa har fått en ny type grunnkraft i systemet, skriver artikkelforfatter Andreas Myhre, direktør krafthandel i LOS Energy.