Pressemelding -
Høyeste maipris på ti år
Mai ble ikke så skjønn og mild som vi gjerne kunne ønsket oss. Med relativt lave temperaturer og stigende råvarepriser i Europa, ble
strømprisen fem ganger høyere enn i mai i fjor.
Lave temperaturer i Norden har forsinket snøsmeltingen med et par uker, men selv om snøsmeltingen nå er i full gang, er det vanskelig å se at det er noe press i spotprisene. Strømprisen for mai ble på 44,28 €/ MWh. Dette er godt over fem ganger så høyt som mai i fjor, og den høyeste prisen for mai på ti år.
En kjølig mai måned betyr også at strømforbruket til oppvarming har holdt seg høyere enn normalt. Når vi samtidig har hatt litt mindre nedbør enn normalt, har det også bidratt til å holde prisene oppe.
Men selv om prisene i snitt er høye, ser vi at vekslende vindkraft i Norden og Europa gjør at prisene svinger i større grad enn tidligere. På timesbasis har vi hatt både tresifrede spotpriser, men også negative priser – altså priser under null kroner.
Råvareprisene trekker strømprisen opp
Også nede på kontinentet har det kjølige været preget den siste måneden, og der er gass en vanlig varmekilde. Dette er én faktor som har bidratt til en høyere gasspris.
Gass er også populært i store deler av Asia, hvor Kina nærmest støvsuger markedet for flytende gass, og dermed drar prisene oppover på verdensmarkedet.
En høy gasspris kombinert med stigende priser for utslippsrettigheter (CO2-prisen), er en eksplosiv cocktail for høyere strømpriser i Europa. Er dette en trend som vil fortsette, eller er dette et midlertidig fenomen, skapt av koronarelaterte flaskehalser i økonomien? Det vet vi ikke ennå.
Prisnivået i Tyskland er nå høyere enn hva vi har sett på mange år, og markedet har også priset inn høye priser i mange år inn i fremtiden.
Markedsaktørene ser også at ‘det grønne skiftet’ nødvendigvis vil koste en god del i årene som kommer, både i Europa og i Norden. For myndighetene vil det kreve kostnader i form av subsidier, men også forbrukere, kraftprodusenter og industrien vil måtte regne med å betale mer. Det koster å omstille seg, og mye av teknologien som skal bære de nye fornybare energimarkedene, er fremdeles umoden.
Norden er en del av Europa
Selv om vi i Norden har mye fornybar energiproduksjon, og for øyeblikket også et stort overskudd av kraft, vil vi også bli påvirket av prisnivåene i Europa. I de nærmeste årene skal vi elektrifisere mye i Norden, noe som vil øke forbruket og i perioder kunne medføre at vi må hente kraft fra utlandet, i tillegg til at det kan kreve ytterligere investeringer i produksjon og distribusjon i Norden. Utveksling av kraft over landegrensene er ikke bare en forutsetning for det grønne skiftet. Denne utvekslingen gjør at vi også blir med på mye av den samme reisen som det kontinentale Europa nå skal ut på.
Emner
Entelios tilbyr ren energi, spisskompetanse og teknologi som gjør det mulig for industriselskap, små og store bedrifter i næringslivet og offentlig virksomhet å bli ledende på klimavennlige energiløsninger.
Kjernevirksomheten er styring av og handel med fornybar energi i det nordiske og europeiske elektrisitetsmarkedet på vegne av våre kunder.
- Entelios har 150 ansatte fordelt på 9 lokasjoner (Oslo, Arendal, Kristiansand, Stockholm, Gøteborg, Vantaa, Berlin, Munchen og Zurich)
- I Norden har Entelios ansvar for en kundeportefølje på over 20 TWh (årsforbruk til ca 1,3 millioner husholdninger).
- Selskapet tilbyr 100 % fornybar energi garanti til alle oppdragsgivere.
- Entelios er et heleid datterselskap av Agder Energi AS