Gå videre til innhold
Regnet faller – strømprisen faller

Nyhet -

Regnet faller – strømprisen faller

Det varme og tørre høytrykket som har preget Norden i sommer har nå flyttet seg sørover mot Middelhavet. Det åpner for lavtrykkstrafikk inn i det nordiske kraftmarkedet og gir et etterlengtet påfyll av vannressurser. 

Nå kommer regnet

Med våte lavtrykk kommer det også en del vind som den siste uken har gitt økt produksjon av vindkraft i både Norden og i Tyskland. Mer tilgjengelige kraftressurser gir noe press på kraftprisene, både i spotmarkedet og i terminmarkedet. Den største påvirkningen har det på kontraktene nærmest i tid, men vi ser også et lite fall i kontrakten for neste år, på tross av en liten oppgang i kullprisen som har løftet den tyske kontrakten noe for 2019.

Langvarig?

Om kraftprisen skal fortsette videre nedover er den avhengig av at det våte været varer en stund. Noe usikre prognoser mener meteorologene at høytrykket igjen kan etablere seg over Norden og gi en ny periode med tørt og varmt vær, etter en tidagersperiode med relativt mye nedbør.

Den lille avkjølingen vi har hatt til nå har i alle fall satt i gang de nordiske kjernekraftverkene som ble tatt ut av drift på grunn av for varmt kjølevann.

Emner

Kontakter

Adrian Selberg

Adrian Selberg

Pressekontakt Digital marknadskoordinator Sverige +46 720709639
Kolbjørn Hembre

Kolbjørn Hembre

Pressekontakt Administrerende Direktør Entelios Nordic +47 99530949

Relatert innhold

Nå importerer vi fra Europas svarte batteri

Nå importerer vi fra Europas svarte batteri

Ekstremtørke har gitt mange gleder denne sommeren, men også en del utfordringer. Selv om det ikke er tomme vannmagasiner, så er det en presset situasjon i det nordiske kraftmarkedet etter en lang periode med lite nedbør.

Utslippsrettigheter trekker opp kraftprisene

Utslippsrettigheter trekker opp kraftprisene

Det europeiske utslippsmarkedet (EU ETS) har hatt sine utfordringer siden oppstarten på begynnelsen av 2000-tallet. Markedet, som også er en del av Kyoto-avtalen, har vært preget av store svingninger i pris og politiske drakamper. Samtidig har det å markedstilpasse redusert bruk av fossil energi på tvers av landegrenser vært nybrottsarbeid.